Hlavní obsah

V tachovském zámku vznikne prohlídková trasa, muzeum a galerie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tachovském městském zámku vznikne příští rok za téměř deset miliónů korun prohlídková trasa, městské muzeum a výstavní síň. Město dokončuje projekt úprav a památkáři shánějí exponáty z období Windischgrätzů. Na přestavbu získá zhruba šestimiliónovou evropskou dotaci z programu ROP Jihozápad. Ještě před rokem v části zámku sídlila radnice, druhé křídlo trvale využívá základní umělecká škola.

Foto: ČTK

Tachov přestavuje svůj zámek na městské muzeum, galerii a hudební školu.

Článek

Začátkem roku 2015 už se kulturní památka otevře veřejnosti a určitě zvýší návštěvnost města, řekl starosta Ladislav Macák. "V Tachově se už několik let trvale zvyšují počty turistů. Vyplývá to z pozitivních reakcí, které chodí na radnici," uvedl.

Nové návštěvníky bude lákat také rozhledna, která bude příští rok. "Úpravy zámku stihneme za rok, nebudou velké. Musí se vyměnit dveře a okna v křídle, kde byl úřad, nutná je nová elektroinstalace, elektronické zabezpečení, toalety pro invalidy. Drahé budou vitríny, jedna vyjde na 20 000 až 30 000 korun a má jich tam být asi 40," konstatoval Macák.

Projekt s rozmístěním exponátů dokončuje plzeňský architekt Jan Soukup, specialista na obnovy památek. Stavebně a staticky je podle starosty zámek v pořádku.

"Pouze tam vybouráme příčky, které se tam vybudovaly kvůli úřadu, a vrátí se do původní podoby z roku 1945, kdy tam ještě byli Windischgrätzové, i když už v té době zámek patřil státu," uvedl.

Nábytek zmizel a shání se těžko

Pracovnice pražského Národního památkového ústavu městu podle Macáka hodně pomáhají. Nyní dohledávají, na jakých památkách jsou exponáty týkající se Windischgrätzů. Půjde zejména o obrazy. Nábytek se shání hůř, protože po roce 1945 zmizel, dodal.

Muzeum vznikne v přízemí. V prvním patře bude prohlídková trasa, tedy interiéry z období Windischgrätzů, a zůstane tam obřadní síň. Ve druhém patře budou příležitostné výstavy obrazů, fotografií a sběratelů. "Ve městě nemáme prostory," řekl starosta.

V muzeu budou expozice o historii města, zámku a jízdárny ve Světcích, národní kulturní památky, což podle Macáka v Tachově chybí. Další předměty poskytne městskému muzeu krajské Muzeum Českého lesa. Upravenou památku bude spravovat městské kulturní středisko ve spolupráci s regionálním muzeem.

Tachovský zámek vznikl přestavbou gotického hradu v 17. století. V roce 1770 vyhořel, o 14 let později byl obnoven v klasicistním stylu. V roce 1969 se měl zbourat, ale o čtyři roky později se začal opravovat. Dvě etapy rekonstrukce trvaly deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám