Hlavní obsah

Nejatraktivnější destinace pro rok 2014

Novinky, Klára Fischleinová

Cestovatelský server Lonely Planet uveřejnil žebříček deseti míst světa, na která by cestovatelé v roce 2014 měli zaměřit svoji pozornost. Kromě vítězné Brazílie se v seznamu top 10 destinací umístilo například také Skotsko, Mexiko nebo Belgie.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na brazilské Rio de Janeiro

Článek

Nejen cestovatelé se v nadcházejícím roce vypraví do jihoamerické Brazílie. Mistrovství světa ve fotbale sem přitáhne jako magnet také statisíce sportovních fandů. Především fakt, že se na půdě Brazílie odehraje světový šampionát, vynesl tuto zemi pro rok 2014 na první příčku žebříčku „nejlákavějších“ destinací světa.

Rio de Janeiro, známé obří sochou Krista, čeká nebývalý příliv sportovních nadšenců i v roce 2016. Bude totiž hostit letní olympijské hry. Kávou proslulá Brazílie kvůli blížícím se sportovním událostem postupně připravuje svoji infrastrukturu na příjezd obrovského množství turistů z celého světa. I to je důvodem, proč by právě příští rok mohl být tím ideálním k její návštěvě.

Foto: Profimedia.cz

Vodopády Iguazu

Kromě sportovních klání se v Brazílii můžete vypravit samozřejmě také za přírodními poklady. Mezi ty nejznámější patří vodopády Iguazu, největší systém vodopádů na světě táhnoucí se mezi Brazílií a Argentinou. Odpočinek pak hledejte na jedné z mnoha úchvatných pláží. Za zvážení stojí třeba Búzios, místo někdy nazývané jihoamerickým Saint-Tropéz, Porto de Galinhas s bílým pískem nebo také Jericoacoara, oblast dříve známá mezi baťůžkáři.

Z horka do zimy

Asi překvapivější než prvenství Brazílie je v „hitparádě“ známého cestovatelského serveru Antarktida na stříbrné příčce. Vystřelilo ji tam hlavně sté výročí náročné Shackletonovy expedice, kterou vedl sir Ernest Henry Shackleton v letech 1914 až 1916. Připomenutí této události by sem mohlo přivábit dobrodruhy toužící po objevování míst, jež lidem zatím zůstávají utajena. Málo prozkoumaná mrazivá Antarktida má jistě nejen v roce 2014 co nabídnout.

Foto: Profimedia.cz

Probádání Antarktidy láká nejen vědce, ale i cestovatele s dobrodružnou náturou.

Třetí místo obsadilo Skotsko, které bude v příštím roce doslova napěchované poutavými událostmi. Tak například v Glasgow se v létě uskuteční velkolepé Hry Commonwealthu pořádané každé čtyři roky. Účastní se jich vždy několik tisíc sportovců. Život se tu tak chvíli bude točit jen kolem této události.

V srpnu se v zemi proslulé skvělou whisky tradičně uskuteční umělecký Edinburský festival. Příští rok bude pro Skotsko takzvaným rokem návratu domů (Homecoming Scotland 2014). V jeho průběhu se uskuteční různé kulturní, gastronomické i sportovní akce. Oslavovat se budou také zdejší památky.

Foto: Profimedia.cz

Možná je právě rok 2014 tím ideálním k poznávání skotských tradic.

Na dalších sedmi místech se v žebříčku turisticky nejatraktivnějších míst pro rok 2014 objevily Švédsko, Malawi, Mexiko, Seychely, Belgie, Makedonie a Malajsie. Ať už tedy na dovolené preferujete spíše teplo nebo zimu, odpočinek nebo aktivitu, výběr se nabízí široký.

10 nejlepších destinací roku 2014 podle Lonely Planet
1.Brazílie
2.Antarktida
3.Skotsko
4.Švédsko
5.Malawi
6.Mexiko
7.Seychely
8.Belgie
9.Makedonie
10.Malajsie

Reklama

Výběr článků

Načítám