Hlavní obsah

Rodný dům špiónky Mata Hari zničil oheň

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nizozemském městě Leeuwarden v sobotu vyhořel rodný dům Mata Hari, která vešla do povědomí jako špiónka, tanečnice a kurtizána. Oheň vzplanul v přilehlém obchodě s oblečením. Poté se rychle rozšířil do dalších prostor budovy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při požáru v Nizozemsku hořel i rodný dům někdejší slavné špiónky Maty HariVideo: Reuters

 
Článek

Oheň zničil jedenáct bytů a pět obchodů, včetně místa, kde se známá špiónka a tanečnice Margareta Geertruida Zelleová, známá pod jménem Mata Hari, 7. srpna 1876 narodila. Požár si vyžádal také jeden lidský život, ostatní obyvatelé byli včas evakuováni.

Mata Hari se už v osmnácti letech provdala. Jejím manželem se stal Rudolph MacLeod, důstojník nizozemské koloniální armády. Po odjezdu z Jávy, kde společně několik let žili, se v Paříži živila jako exotická tanečnice. Vystupovala v cirkusových představeních a stala se také milenkou významných mužů své doby.

O Mata Hari se rozšířily zvěsti, že za 1. světové války sbírala informace pro francouzské tajné služby. V roce 1917 byla obviněna ze zrádné spolupráce s Německem a 15. října téhož roku popravena. Její životní příběh od té doby inspiroval řadu umělců.

Rodiště jedné z nejslavnějších žen 20. století, město Leeuwarden, je metropolí nizozemské provincie Frísko. Žije tu téměř 100 tisíc obyvatel. Město je vzdálené asi 140 kilometrů od Amsterdamu, severozápadním směrem. Leeuwarden turistům nabízí kulturní vyžití, pestrý noční život i procházku mezi skvostnými historickými budovami.

Reklama

Výběr článků

Načítám