Hlavní obsah

Bojiště u Little Bighornu mění tvář a jeho odkaz dodnes promlouvá

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla to jedna z nejdrtivějších porážek americké armády v dějinách. O poslední bitvě, kterou v roce 1876 u řeky Little Bighorn v Montaně svedl s indiány velitel sedmé kavalerie generál George Custer, se dodnes šíří legendy. Téma Američany nepřestává fascinovat a stále v něm nacházejí něco nového. Podle toho se mění i památník u bojiště, které stojí za návštěvu.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Památník indiánským bojovníkům zabitým u Little Bighornu

Článek

„Jsem tady počtvrté a už si připadám, že mám halucinace. Pokaždé je to jiné. Když jsem tady byla naposledy, točilo se všechno kolem hrdiny Custera,“ popisuje Heather Jersildová z Virginie, která bojiště navštívila poprvé v 70. letech.

Custer a jeho muži, kteří se bránili přesile do poslední chvíle, byli do nedávna hlavním tématem. Dost bylo ovšem probíráno také chybné velitelovo rozhodnutí zaútočit na indiánskou vesnici s několikanásobně víc bojovníky i kontroverzní rozkaz druhého velitele Marcuse Rena své podpůrné jednotce, aby ustoupila, protože není šance uspět.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Bojiště u Little Big Hornu

Dnes je ale pohled na událost širší a všichni aktéři bitvy jsou historiky vnímáni jako vlastně tragické postavy nevyhnutelné srážky dvou různých světů.

„Byl to střet kultur,“ prohlašuje průvodkyně pod kopcem, kde Custer a zbytek jeho vojáků padli, když někteří před tím v zoufalství zastřelili své koně, aby se ještě chvíli mohli krýt za jejich těly.

Bitva totiž měla mnohem horší důsledky pro její vítěze, siouxe a šajeny vedené náčelníkem Sedícím býkem, jelikož zpráva o porážce armádních sil mezi politiky ve Washingtonu způsobila zděšení. Ti pak promptně rozhodli, že spory vyřeší jednou pro vždy, a do 15 let byli už všichni indiáni v rezervacích a jejich starodávný životní styl se stal minulostí.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Památník indiánům zabitých u Little Big Hornu

Avšak osud indiánů, kteří se vzpírali nařízením vlády, hájili si své obyčeje a teritoria před vpádem bělošských zlatokopů a u Little Bighornu vyrazili na obranu svých žen a dětí, se stal součástí pojednání o bitvě teprve nedávno. K pomníku vojákům přibyl až v roce 2003 památník indiánským obětem. Jména padlých doplňují jejich slavné výroky, ale i dobová prohlášení politiků.

Ani průzkum samotného bojiště ještě neskončil. Archeologové zde teprve nedávno našli další předměty i kosterní pozůstatky válečníků, díky nimž mohli v některých případech přesně určit, kde padli. Na těchto místech se dnes tyčí kamenné stély s jejich jmény. Nechybí ani kámen s Custerovým jménem.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Místo, kde padl velitel kavalerie George Armstrong Custer

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Pomníky padlým indiánským bojovníkům u Little Big Hornu

Z návrší s pomníky lze přehlédnout celé údolí, v němž se krvavá řež udála. Pod ním se nachází muzeum, kde vystavují osobní věci aktérů, jejich výstroj i výzbroj, a také  promítají krátký, ale emotivní film o bitvě, o jejím pozadí a důsledcích. Vystupují v něm i potomci indiánů, kteří u Little Bighornu bojovali a své vzpomínky z bitvy předali mladší generaci.

V přilehlém obchodě jsou pak k dostání suvenýry a desítky knih, které byly o bitvě a jejich protagonistech napsány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám