Hlavní obsah

Havaj dává červenou kuřákům na plážích. A nejen tam

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honolulu

Pro mnoho lidí je cigaretka na pláži při sledování dětí koupajících se ve vodách moře či oceánu úplnou samozřejmostí. Na Havaji tomu bude ale nyní jinak. A nejen kvůli tomu, že se tam v posledních dvou letech pozvolna množí útoky žraloků na plavce. Od ledna 2014 totiž bude kouření na havajských plážích minulostí, jejíž připomínání by vyšlo kuřáka pořádně draho.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pláže na Havaji jsou působivé. Kuřáci už na nich nekuřáky obtěžovat nebudou.

Článek

Vyhlášený americký tropický stát zavádí legislativu, která zakazuje kouření na plážích, u plaveckých bazénů, na autobusových zastávkách, ale třeba i v parcích. Kuřákům bude v případě porušení zákona hrozit pokuta 100 dolarů (1940 Kč), pokud spáchá stejný prohřešek víckrát, může vystoupat až na 500 dolarů (8700 Kč). Dodržování tohoto zákona budou vymáhat mimo policistů i plavčíci.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pláž Waikiki známá ze mnoha filmů a seriálů se nachází přímo v exotickém Honolulu.

Rozhodnutí politiků se setkalo s protichůdnými reakcemi. Jedni tvrdí, že jde o narušení lidských práv, druzí si to pochvalují jako rozumný plán. Důvodů, proč politici k tomuto kroku přistoupili, je vícero. Za prvé má toto rozhodnutí chránit nekuřáky, kteří si stěžovali na bezohlednost kuřáků. Nemalou výhodou však bude i snížení odpadu souvisejícím s kouřením na plážích. Z těch by tak měly zmizet nedopalky a prázdné krabičky od kuřáckých produktů.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pobřeží ostrova Oahu ve městě Honolulu

„Odsouhlasili jsme nový zákon, který učiní ze všech pláží na Havaji nekuřácká místa. Věříme, že to umožní turistům ničím nerušený relax ve zdravém a krásném prostředí,” stojí v prohlášení havajské turistické organizace, která je prý připravena i na chytráky, kteří by chtěli nový zákon obcházet.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Rána jsou na havajských plážích kouzelná snad ještě více než oblíbené západy slunce.

„Pokud bude někdo chtít vejít do vody a kouřit cigaretu s tím, že teď už není na pláži, pozornosti hlídačů neujde. Zákon bude vynucován i tam,” uvedl starosta ostrova Oahu, kde se nachází i hlavní město Honolulu, Kirk Caldwell. Právě Honolulu už má v platnosti zákon, který zakazuje kouření v sedmimetrovém okolí vstupů do všech obchodů či restaurací.

Reklama

Výběr článků

Načítám