Hlavní obsah

Pokoje opuštěného blázince jsou jako hororové kulisy

Novinky, Klára Fischleinová

Americký ústav Letchworth Village byl začátkem 20. století postaven mimo ruch města a stranou společnosti, aby zdejší pacienti žili v co nejklidnějším prostředí. Umisťováni sem totiž byli lidé trpící psychickými chorobami. Mnoho pacientů se tu léčilo s epilepsií. Dnes zůstaly budovy tohoto zařízení uzavřené a prázdné.

BEZ KOMENTÁŘE: Zchátralý blázinec dříve pomáhal nemocným, dnes vyvolává hrůzu

 
Článek

Do malebného a nečekaně poklidného prostředí newyorského okresu Rockland se od roku 1911, kdy byl otevřen blázinec Letchworth Village, stěhovali ti, kteří byli označeni za slabomyslné, a epileptici se záchvaty. Ústav se stal novým a leckdy i posledním domovem pro pacienty různých věkových kategorií. Ženy a muži tady žili zvlášť.

V únoru 1950 v Letchworth Village lékaři naočkovali osmiletému pacientovi vakcínu proti dětské obrně. Poprvé v celých Spojených státech. Poté, co se u chlapce neprojevily žádné vedlejší účinky, mohly být očkovány další děti.

Nemocní a opuštění nejbližšími

V roce 1996 se brány ústavu trvale uzavřely. Většina opuštěných budov se postupně dostala do havarijního stavu, ty zachovalejší slouží zdejší střední škole. Už téměř před 10 lety měly být poničené budovy srovnány se zemí. Zatím se tak nestalo.

Dnes místo navštěvují takzvaní lovci duchů, kteří jsou přesvědčeni o tom, že tu bloudí duše zemřelých pacientů. V některých oknech sice ještě stále vlají záclony a vrzající dveře drží v pantech, ale z okenních tabulek jsou už dávno pouze střepy a dokumenty, jež před lety vyprávěly příběhy konkrétních osob, leží vlhkostí zkroucené na podlaze. Po životě ani památky.

Více o Rocklandu

Rockland County je newyorský okres založený v roce 1798.

Na jeho území žije přes 300 000 obyvatel.

Rozkládá se 24 kilometrů severozápadně od Manhattanu. 

Ti, kteří se do děsivě vyhlížejících ruin vydají, si v areálu bývalého blázince nejspíš všimnou velké pamětní desky. Stojí na ní: Ti, kteří nesmějí být zapomenuti. Deska připomíná jména pacientů, které jejich rodiny opustily. Duševně labilní příbuzní se zkrátka stali přítěží. Jejich smutný život pak skončil mezi zdmi Letchworth Village.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám