Hlavní obsah

Američana vyprovodili z letadla kvůli obezitě

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Američan Matthew Harper z Texasu (34) váží 154 kilogramů. Člen posádky amerických aerolinek Southwest Airlines jej údajně po vstupu do letadla směřujícího z Chicaga do Denveru kvůli jeho váze požádal, aby si vystoupil.

Foto: Jeff Haynes, Reuters

Boeing 737 společnosti Southwest startuje z Chicaga

Článek

Čtyřiatřicetiletý muž tvrdí, že se jej jeden ze stevardů dotázal, zda si je vědom pravidla aerolinek, že když cestující svým tělem překračuje prostor na vedlejší sedačku, je povinen si v předstihu zakoupit druhou letenku na vedlejší místo.

Harper uvedl, že si je toho vědom, ale zdůraznil, že je mezi ním a jeho bratrem volná sedačka, a tak nikoho neobtěžuje. Celý rozhovor se přitom odehrával před všemi ostatními cestujícími, kteří dychtivě naslouchali dění mezi panem Harperem a stevardem.

Cestujícímu bylo nakonec umožněno vrátit se na palubu letadla a odletět, avšak hlasitá diskuse před ostatními lidmi jej prý zasáhla. Uvedl, že se cítil být zostuzený jako ještě nikdy ve svém životě. "Cítil jsem se jako kriminálník. Když jsem se vrátil zpět do letadla, měl jsem sklopenou hlavu. Nic jiného se ani nedalo dělat," dodal.

Kompenzaci odmítl

Po letu Harper vyplnil stížnost na aerolinky. Kompenzaci ve výši 100 dolarů (necelých dvou tisíc korun) ale odmítl. Místo toho plánuje jít s aerolinkami do soudní pře. "Bylo to ještě horší, že  na letu byli dva muži ještě tlustší než já a je z letadla nevytahovali," uvedl Američan pro televizní kanál KVDR.

"Omlouváme se panu Harperovi za nešťastný zážitek. Osobně jsem mu volal, abych se omluvil a mohl pochopit lépe problém, se kterým se během svého letu setkal," uvedl mluvčí aerolinek Southwest Airlines Chris Mainz.

Jiné aerolinky už berou váhu v potaz

Na počátku dubna začaly aerolinky Samoa Air vypočítávat cenu letenky podle hmotnosti pasažérů. Sumu určuje fixní tarif za váhový kilogram. Výše se pak odvíjí i od délky cesty, na kterou se pasažér vydává. Podle mluvčího aerolinek je to nejférovější možný způsob, jak vypočítávat cenu letenky.

Reklama

Výběr článků

Načítám