Hlavní obsah

Krásy a hrůzy Mount Everestu

Novinky, Jakub Kynčl
Lhasa

Nepálská horská nosička (šerpa) Chhurim zdolala v únoru ve svých 29 letech Mount Everest dvakrát během jednoho měsíce. Její obrovský úspěch a zejména výjimečný fyzický výkon dal ale připomenout i všem lidským tragédiím, které se na nejvyšší hoře světa v posledních letech udály. Výjimečné zážitky a kouzelné fotografie jsou totiž často vykoupeny daní nejvyšší.

Foto: Profimedia.cz

Klid před výstupem v základním táboře.

Článek

Nejvyšší hora světa je pro mnoho dobrodruhů výzvou, které nelze odolat. Ti, kteří však přecení své schopnosti, nebo mají jednoduše smůlu, mohou zaplatit nejvyšší cenu. Vždyť jen v roce 2012 tam přišlo o život 10 osob, z toho šest horolezců z pěti zemí mezi 18. a 20. květnem. Od rozdělení Československa tam našli smrt i dva Češi - Libor Kozák v roce 2007 a Věslav Chrzaszcz roku 2009.

Foto: Profimedia.cz

Šerpové dostávají dolů z hory tělo jednoho z mrtvých horolezců.

Foto: Profimedia.cz

Pohledy, ze kterých mrazí...

Nejčernějším dnem v historii Mount Everestu, který se tyčí do výšky 8848 metrů, byl 11. květen 1996, kdy přišlo o život hned osm osob vinou silné bouře. Mezi mrtvými byli mimo jiné i tři zkušení horští vůdci - Scott Fisher, Andy Harris a Rob Hall. Podle neoficiální statistiky přišlo na nejvyšší hoře světa o život mezi lety 1922 až 2012 přinejmenším 230 horolezců. Horu zdolalo podle odborných horolezeckých webů už přes 3000 horolezců. Oni sami však většinou uctivě podotýkají, že horu nepokořili. Hora jim prý pouze umožnila stanout na svém vrcholku.

Foto: Profimedia.cz

Horolezec Ming Ho Gau, první muž z Čínské republiky, který zdolal Mount Everest se s omrzlinami zotavuje z nebezpečného výstupu.

Foto: Profimedia.cz

Fotka z konce května 2010 ukazuje jednoho z šerpů, jak uklízí ve výšce 8000 metrů nad mořem odpad po horolezcích. Dvacítka šerpů zde nasbírala při riskantní akci celkem 1800 kilogramů odpadu.

Zatímco do 80. let byly výstupy na Mount Everest čirým hazardem (úmrtnost horolezců se blížila 40 procentům), zvýšení kvality výbavy v 90. letech minulého století snížilo úmrtnost při výstupech jen zhruba na čtyři procenta.

Foto: Profimedia.cz

Bangladéšská horolezkyně přechází přes trhlinu v ledovci.

Foto: Profimedia.cz

Ledopád Khumbu, se kterým se horolezci cestou na vrchol potkávají, umí být pořádně zrádný.

V loňském roce vznikaly na hoře dokonce i "zácpy", když za sebou lezlo někdy až 300 lidí. Rok 2013 ještě žádné mrtvé nepřinesl. Neznamená to však, že by měl být letošní rok jiný než ty předchozí. Sezóna totiž ještě nezačala. Horolezci se zatím jen připravují na duben a květen, kdy budou čekat na dobrou předpověď počasí, aby se mohli vrhnout ze základního tábora vstříc prvnímu výškovému táboru a následně snad i směrem k samotnému vrcholu.

Foto: Profimedia.cz

Mount Everest působí na horolezce jako magnet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám