Hlavní obsah

Horolezec Radek Jaroš vystavuje na pražském letišti fotky ze svých expedic

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pátek začala na Letišti Václava Havla v Praze výstava celoplošných fotografií od známého českého horolezce Radka Jaroše, která potrvá do konce ledna. Fotografie vznikly během Jarošových výstupů na osmitisícovky a představují tak unikátní dokument z těchto expedic.

Foto: Pavel Jonák

Radek Jaroš

Článek

Výstava probíhá v Terminálu 2 a je návštěvníkům volně přístupná. V únoru se přesune do Nového Města na Moravě, které bude v té době hostit Mistrovství světa v biatlonu.

Kromě pořízení dokumentárního materiálu z expedic je podle Jaroše a jeho týmu smyslem těchto fotografií také testování fotografické a filmové techniky v extrémních podmínkách.

Jaroš chce letos v létě vystoupit na horu K2, čímž by zdolal všechny vrcholy tzv. Koruny Himálaje. Ta představuje 14 osmitisícových masivů, z nichž třináct už Jaroš zdolal a chybí mu právě jenom pověstná a nebezpečná K2. Jako už tradičně, i tuto horu chce překonat bez použití Šerpů a také kyslíkových přístrojů.

Foto: Radek Jaroš

Pohled z Gasherbrumu I ve výšce 8080 metrů

„O vrchol K2 jsem se pokoušel již čtyřikrát. Počasí bylo ale vždy proti nám, ty roky nepustilo nikoho a při poslední expedici mě vyřadil úraz,“ popsal Jaroš předchozí pokusy. I tentokrát to nemá jednoduché, při nedávné expedici na Annapurnu si přivodil omrzliny a lékaři mu museli amputovat šest prstů na nohou. Má tak poměrně krátký čas na řešení těchto zdravotních problémů, svou snahu ale nevzdává.

Radek Jaroš je také autorem několika knih a filmových dokumentů z expedic. V roce 2009 obdržel za záchranu životů několika horolezců hlavní cenu Fair Play od Českého olympijského výboru a od Evropského hnutí fair play.

Reklama

Výběr článků

Načítám