Hlavní obsah

Turecko není jen pláž a slunce, ale také neznámé památky u Perge a Aspendosu

Novinky, Ondřej Kořínek

Že do Turecka nemusíte cestovat jen za slunečními paprsky, zjistíte, když zavítáte kousek do vnitrozemí do nedalekého města Perge nebo Aspendosu a na vlastní oči se tam budete moct přesvědčit o římských památkách a dochovaném historickém divadle.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Vstupné do města Perge je přibližně 200 korun.

Článek

Nejvhodnější dobou pro návštěvu unikátních římských památek je pravděpodobně jaro nebo podzim, protože v nejvytíženější době – v létě, je kupříkladu v Perge dosti nesnesitelné horko, ve kterém se není před sluncem kde schovat. Druhá výhoda je v tom, že zde bude méně návštěvníků, a tudíž větší klid na samotnou prohlídku.

Kdysi velmi bohaté město Perge se nachází severo-východně od města Antalye, přibližně 20 minut cesty. Město vzniklo v roce 1000 př. n. l., kdy ho osídlili Řekové. V roce 188 př. n. l. ho však dobyli Římané a z této doby se také dochovala většina památek. Jako nejpozoruhodnější v celém městě byl zřejmě vodovod, který město hojně protkával. Část se zachovala dodnes, ovšem bez vody.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Zbytky města každoročně navštíví tisícovky turistů.

V bývalém městě probíhá oprava jedné z věží, která se tak možná do budoucna stane lépe přístupná. Jak uvedl náš průvodce, v Turecku trvají opravy památek až pět let, zato výstavby hotelů zde s nadsázkou zaberou tři měsíce. Svědčí o tom také fakt, že část města není vykopána.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Část zachovalého vodovodu ve městě.

Ve starobylém městě jsou k vidění dvoje lázně s vodovodním systémem, zbytky hradeb, malých světniček nebo basilika. Vstupné přepočtené na české koruny je asi 200 Kč.

Komu zůstanou síly na další výlet, může navštívit nedaleké historické divadlo ve městě Aspendos. Za poplatek přibližně 130 Kč můžete shlédnout dochovaný římský amfiteátr, o němž někteří tvrdí, že je nejzachovalejším na světě.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Starobylé divadlo v Aspendosu.

Divadlo, které pojalo několik tisícovek diváků, má v dobrém stavu jak hlediště, tak jeviště. Čas od času ještě hostí koncerty nebo různá představení, většinou ale zájemci navštěvují nedaleké moderní divadlo.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Starobylé divadlo v Aspendosu.

Kdybyste přeci jenom měli unavené nohy je možnost se nechat před divadlem za 10 eur  (260 Kč) povozit na velbloudech. Pozor ovšem na fotografování bez zaplacení. Reálně hrozí, že budete muset fotky smazat, nebo dokonce odevzdat paměťovou kartu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Zbytky akvaduktu kousek od divadla v Aspendosu.

Komu naopak nohy dovolí, může se vypravit do okolí, kde lze nalézt zbytky mohutného akvaduktu a jiných římských staveb, které ovšem nejsou nijak značené a jsou tak určené pro odvážnější cestovatelé.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepší evropské pláže pro rok 2012

Průzračná voda, pozvolný vstup do moře, jemný písek či barevné oblázky, to vše hodnotili turisté při letošní dovolené na cestovatelském portálu...

Výběr článků

Načítám