Hlavní obsah

Na pláži v Cannes a na dětských hřištích v Bulharsku zakázali kouření

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pláži v jihofrancouzském Cannes zakázali kouření. Radnice spolupracuje s Ligou proti rakovině, a chce takto zajistit čistší vzduch i písek pro turisty i místní obyvatele. Zároveň tu doufají, že se zákaz rozšíří i na další pláže. V Bulharsku se zákaz vztahuje na veřejně přístupné budovy, na dětská hřiště a stadióny.

Foto: Profimedia.cz

Sozopol v Bulharsku

Článek

"Rozhodli jsme se zakázat lidem kouřit na skaliskách a dvou pásech na pláži, protože tu nedopalky znečišťují prostředí. Spolupracujeme s Ligou proti rakovině, a tak zkoušíme zavést tento zákaz," řekl David Lisnard, náměstek primátora v Cannes.

Někteří návštěvníci pláže berou změnu jako výzvu. "S novým zákazem by to mohla být dobrá příležitost, abych přestal kouřit," dodal jeden kuřák na francouzské pláži.

Někteří lidé raději popojdou na další pláž, jiní zákaz s radostí vítají. "Je pravda, že v písku je méně cigaretových nedopalků. Určitě je to dobré pro děti, které si v písku rády hrají," pochvalovala si zdejší obyvatelka Jassica.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Cannes otevřeli nekuřáckou plážVideo: Reuters

Zákaz se v současnosti vztahuje jen na 840 plážových metrů v Cannes, z celkového 12kilometrového pobřeží, porušení zákazu vyjde kuřáky na 38 euro.

Přitom stačí, aby kuřáci vyšli pár schodů od pláže k chodníku, kde se už může kouřit. Zákaz kouření se na většině veřejných míst objevil ve Francii začátkem roku 2007, následoval zákon o kouření v barech a kavárnách v roce 2008 jako součást vládních omezení pro podporu zdraví.

Bulharsko a kouření

V Bulharsku platí od 1. června nový zákon o zákazu kouření, který se vztahuje na všechny veřejné a veřejně přístupné budovy, na dětská hřiště a stadióny, uvedlo na svých stránkách Ministerstvo zahraničních věcí. Dále je kouření zakázáno na všech pracovištích, na pozemcích u jeslí, školek, škol a dětských sociálních zařízení, jakož i na přiléhajících chodnících.

Omezení zahrnuje také veškerá místa, kde se pořádají akce pro děti a žáky škol, platí na všech sportovištích, v letních kinech a divadlech, ovšem pouze během konání kulturních či sportovních akcí.

Výše pokuty za přestupek vyjde v Bulharsku na 150 až 250 euro, při opakovaně spáchaném přestupku 250 až 500 euro.

Dodržování zákazu kouření v Bulharsku kontrolují inspektoři regionálních zdravotních inspekcí, kteří rovněž udělují pokuty za případný přestupek proti zákonu.

Anketa

Co si myslíte o zákazu kouření na plážích?
Souhlasím, obtěžují mě nedopalky v písku
63,8 %
Souhlasím, smrdí mi cigaretový kouř
12 %
Nevím
0,7 %
Nesouhlasím, na velkých plážích se to ztratí
1 %
Nesouhlasím, stačí přidat více odpadkových košů
21,6 %
Nesouhlasím, omezilo by mě to
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 301 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám