Hlavní obsah

Romantickým svatbám na zámku v Raduni zvoní hrana

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen dva zámky, které jsou národní kulturní památkou, má na svém území Moravskoslezský kraj. A jednomu z nich, zámku v Raduni na Opavsku, nyní hrozí, že ve svých prostorách nebude moci pořádat svatby, o které je ze strany budoucích manželů stále větší zájem. Obecní zastupitelé totiž přišli s tím, že zruší zdejší matriku, protože je pro obec příliš drahá. Přitom matriku zde ministerstvo vnitra zřídilo teprve před dvěma roky právě kvůli pořádání zámeckých svateb.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Raduňský zámek je veřejnosti zpřístupněn od roku 1983. Vloni zde byla dokončena téměř tříletá rekonstrukce střechy a podkroví.

Článek

Například šestadvacetiletá Denisa Luzarová z Ostravy-Krásného Pole má na svatbu v raduňském zámku, kterou zde měla v říjnu 2010, jen ty nejkrásnější vzpomínky. „Velmi dlouho jsme hledali místo, kde bychom mohli mít obřad v romantickém prostředí venku, a bylo vše zajištěno, od hudby přes altánek, zázemí a další věci.

Kamarádka mi doporučila zámek v Raduni. Zavolali jsme tam a bez problémů se na všem domluvili. Ze svatby jsme my i naše rodina byli nadšeni,“ popisovala mladá novomanželka.

„Pokud by se matrika v obci zrušila, tak už by se na zámku v Raduni svatby nedělaly. Byla by to obrovská škoda, vždyť jen za loňský rok jsme měli skoro padesát svateb, které se konaly v našem zámeckém parku nebo v Oranžérii. Na letošní rok už máme 30 dalších svatebních rezervací,“ svěřila se Právu kastelánka raduňského zámku Eva Kolářová s tím, že obec však v minulém týdnu jednala o tom, že matriku zruší.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Raduňský zámek je veřejnosti zpřístupněn od roku 1983. Vloni zde byla dokončena téměř tříletá rekonstrukce střechy a podkroví.

„Bohužel jsem se na toto zastupitelstvo nemohla dostavit, avšak na dubnové jsem pozvána. V obci jsem zaslechla, že někteří raduňští zastupitelé by raději peníze na matriku vložili do opravy fotbalového hřiště,“ krčí rameny kastelánka a dodává, že před zřízením matriky v obci byl zámek odkázán na matriční služby v Opavě.

„Bylo to ale hodně problematické. Úředníkům z Opavy se zde na svatby nechtělo příliš jezdit. Argumentovali tím, že mají v Opavě dostatek svatebních míst a další v Raduni nepotřebují. Tvrdili, že je to nad jejich síly. Proto se zde ročně konalo jen pár svateb, ostatní zájemce jsme museli odmítat, což nám bylo líto,“ zavzpomínala Kolářová.

Starostka Raduně Ludmila Juráňová (ČSSD) redakci řekla, že ona samotná matriku zrušit nechce a vidí v pořádání svateb pro obec velká pozitiva. „Především v propagaci a prosperitě Raduně. Nicméně nálada v zastupitelstvu není jednotná. Někteří zastupitelé přemýšlí především ekonomicky a provoz matriky vidí jako drahou věc, kterou si obec nemůže dovolit. Jednáme o tom,“ líčila starostka.

V dubnu budou jednat znovu

Dodala, že před týdnem se zastupitelstvo shodlo, že zatím matrika zrušená nebude, ale bude se jednat o tom, aby se Národní památkový ústav více finančně podílel na provozu matriky.

„Náklady jsme vyčíslili zhruba na 200 tisíc korun ročně. Od státu dostáváme zhruba 100 tisíc korun na výkon státní správy- matričního úřadu, což na plat matrikářky a provoz úřadu nestačí,“ vysvětlila Juráňová.

Podle ní upozorňují zastupitelé především na to, že zámek dostane za pronájem na jednu svatbu pět tisíc korun a obec si může účtovat poplatek ve výši pouhých tisíc korun za každou svatbu páru, který není z obce. „ A také na to, že matrika slouží z 95 procent cizím občanům, ne našim. V dubnu se znovu sejdeme a budeme jednat. Mám domluvenou schůzku i s paní kastelánkou,“ shrnula starostka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám