Hlavní obsah

Antigua Guatemala – město v dolíčku mezi třemi vulkány

Novinky, Linda Paterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad povinnou pro každého cestovatele po Střední Americe je návštěva bývalého guatemalského hlavního města Antigua Guatemala (Stará Guatemala). Toto koloniální pestrobarevné město nabízí skvělý nádech a ochutnávku všeho z celé Guatemaly.

Foto: Linda Paterová

Papoušci ara

Článek

Pokud nemáte čas na cestování po různých koutech země, pár dní v Antigui postačí na lehké seznámení s místní kulturou, inspiraci všemi těmi překrásnými barvami a vzory, na návštěvu historických skvostů, ochutnávku typických gastronomických zázraků i koupi suvenýrů od místních indiánů.

Zemětřesení a stěhování

Město leží v dolíčku (jen pro přesnost – ten „dolíček“ je ve výšce 1600 metrů nad mořem) pod přísným dohledem tří vulkánů – Agua, Acatenango a Fuego. Právě dva ničivé sopečné otřesy v roce 1773 byly tou příslovečnou poslední kapkou.

Zemětřesení pustošila město opakovaně a vždy bylo postaveno znovu. Po tom posledním došla úřadům Španělské koruny trpělivost a metropoli nechaly postavit o nějakých šedesát kilometrů dál, mimo dosah tří nebezpečných velikánů. Ponechaly jí jméno Guatemala. Aby bylo jasno, o které je řeč, se té nové říká Guate a té původní Antigua.

Foto: Linda Paterová

Brána Santa Catalina s vulkánem Agua v pozadí

Antigua se netváří jako královna celé země, ale hned při prvních krocích jakoukoli uličkou města se jí v duchu začnete také postupně klanět. Každá ulice je unikátní a něčím výjimečná. Zcela oprávněně je Antigua nazývána státem ve státě právě pro své čisté a pečlivě vydlážděné ulice, upravené fasády domů, nadstandardní služby a celkový idylický dojem, který v představách návštěvníka skutečný guatemalský život trochu zkreslí.

Šípková Růženka

Kolik opuštěných metropolí zavál písek, kolik jich upadlo v zapomnění, když zub času dokonal načaté dílo zkázy. Antigua ale dopadla jako Šípková Růženka. Usnula ve svých pobořených chrámech a palácích a čekala na prince, který ji probudí. Z mnoha kostelů zůstalo stát jen průčelí, za nímž leží popadané sloupy a hromady suti ze střechy a stěn.

Oním příslovečným princem se stal mezinárodní turismus. Dorazil do Střední Ameriky koncem minulého století poté, co se tam jakžtakž normalizovala vnitropolitická situace. Popadané sloupy sice nikdo nestavěl, ale trosky byly zabezpečeny a uspořádány tak, aby se v nich dalo bezpečně pohybovat. Návštěvník je okouzlen monumentální architekturou, která tu v raném novověku vyrostla, a zároveň na něj působí apokalyptický obraz zkázy.

Foto: Linda Paterová

Průčelí katedrály San Jose

Podle vkusu i kapsy

Navštivte Antiguu v jakémkoli ročním období, teploty se příliš neliší, jen se v období dešťů (duben – říjen) nenechte překvapit v podvečer průtržemi mračen. Teploty jsou příjemné po celý rok vzhledem k již zmíněné nadmořské výšce.

Nízkonákladoví cestovatelé si mohou vybrat hned z několika hostelů a malých levných hotýlků, milovníky kvality a přepychu uspokojí např. zrekonstruovaný koloniální klášter, dnes pětihvězdičkový Hotel Santo Domingo.

Foto: Linda Paterová

Tržiště před zbořeným kostelem

Co se stravování týče, doporučuji alespoň jedenkrát vyzkoušet některý z místních comedorů, kde za 2 USD dostanete polévku, jedno z místních tradičních jídel, kukuřičné placky a domácí ovocný džus. To vše při posezení na plastových židlích, pozorujíce místní indiánky, které ručně plácají ony kukuřičné placky a pečou je na kameni na ohni.

Samozřejmě v Antigui najdete nepřeberné množství krásných restaurací ve velmi zajímavých prostorech, zrenovovaných koloniálních domech či na střechách s výhledem na věžičky celého města, které nabízejí typickou středoamerickou či mezinárodní kuchyni. V tomto ohledu jistě Antigua splní i vaše nejtajnější přání.

Co kolem uvidíte

A co že je vlastně v té slavné Antigui k vidění? Na hlavním náměstí Parque Central s kašnou a dominantní katedrálou San Jose je krásným prožitkem posadit se na jednu z mnoha laviček a pouze pozorovat život kolem.

Uvidíte rodiny s hrajícími si dětmi, žebrající malé indiány, kteří jsou velmi zaujati všemi turisty a jejich rozdílným zevnějškem, děti v uniformách jdoucí ze školy, indiánky vyrábějící na ulici cetky, které vám poté hodlají prodat.

Foto: Linda Paterová

Prodejci na trhu

Indiánské holčičky nabízejí zapletení bavlnek do vlasů (člověk zůstane v úžasu, jak jsou ty malé ruce zručné). Zaujmou vás i prodejci jídla s hospodou na vozíku, cinkající zmrzlináři, koňské povozy, klaunská představení a mnohé další. Kupte si chutnou vařenou kukuřici s limetkou a solí či mango s chilli, posaďte se a zastavte na chvíli čas.

Nejznámější ulicí v Antigui je 5 Av. Norte vedoucí ke kostelu La Merced, kde se vám naskytne dramatický pohled na vulkán Agua se slavným historickým žlutým obloukem, branou Santa Catalina. Tato dvojice tvoří velice poetický a fotogenický obrázek.

V této ulici také najdete největší kryté tržiště s uměleckými a indiánskými předměty. Zde si můžete vše v klidu prohlédnout, nikdo vám nebude nic nutit. Jednoznačně nejlepším suvenýrem z této tržnice jsou vyřezávané pestrobarevné, ručně malované masky zvířat, které krásně ozdobí stěnu vašeho příbytku. Jistě si udělejte zastávku v jednom z místních muzeí v Mayském muzeu, Muzeu umění či v Muzeu s první tiskárnou ve Střední Americe.

Z velkého množství kostelů stojí za prohlídku La Merced, San Francisco či městský konvent Las Capucinas.

Kousek za městem

Aby vám z města nešla za chvíli hlava kolem, projděte se na kopec s křížem Cerro de la Cruz za městem se slavným výhledem na celou Antiguu se sopkou Agua v pozadí.

Dříve se nedoporučovalo na kopec chodit, protože tam docházelo k mnoha loupežným přepadením, ale dnes je cesta dobře zabezpečená policejními hlídkami. Díky tomu si můžete vychutnat atmosféru všech těch zamilovaných párů kolem a dech beroucí výhled.

Pokud jste opravdoví dobrodruzi, navštivte pravou guatemalskou tržnici, která je hned vedle autobusového nádraží, kde je sice jedna část velmi hezky upravená a věnovaná pouze turistům a jejich suvenýrům, ale zbytek tržnice je typicky divoký, rušný a špinavý.

Foto: Linda Paterová

Můžete zde koupit naprosto vše – ovoce, maso, elektroniku, oblečení, parfémy, ale i drogy. A když už budete tak blízko autobusovému nádraží, seberte veškerou odvahu a běžte si udělat pár působivých fotek místních chicken busů. Každý správný turista by se měl takovým autobusem svézt, protože návštěva Střední Ameriky bez svezení chicken busem je jako navštívit Paříž a nejít na Eiffelovu věž.

Možností výletů do okolí je nepřeberné množství. Pokud potřebujete poradit, zajděte do turistických informačních center. Nabízejí jedny z nejlepších služeb v celé Guatemale. Poradí vám i ohledně ubytování, půjčení auta či kulturních akcí.

Mnohé cestovatele přilákají do města jazykové školy pro svou kvalitní výuku (formou jeden žák–jeden učitel), pro čistotu a zřetelnost místní jazyka a v neposlední řadě pro cenovou dostupnost. Ve školách jsou velmi přizpůsobiví nárokům studenta. Chcete-li pouze jednu hodinu denně či intenzivních osm hodin denně, můžete si vybrat možnost bydlení v místní rodině a jíst s rodinou třikrát denně, můžete se zapojit do dobrovolnických programů nebo se zúčastnit výletů po okolí, hodin salsy i vaření, které škola pořádá.

Foto: TJ, Právo

Vyzkoušela jsem si týden v jazykové škole la Unión, abych věděla, zda veškerá ta chvála na místní školy není přehnaná a mohu zcela upřímně potvrdit vše, co se o guatemalských školách pěje. Měla jsem pět hodin výuky denně s milou zkušenou učitelkou, která během pár dní odstranila veškeré mé zábrany mluvit. Bydlela a jedla jsem týden s jednou z místních rodin, měla jsem svůj pokoj, ale ostatní prostory i každodenní starosti jsem sdílela s rodinou.

Rady na cestu

S CK i na vlastní pěst

Zájezdy do Střední Ameriky nabízí několik českých cestovek. Lze se tam vypravit i na vlastní pěst. Ceny se odvíjejí od doby, kdy cestujete, i od počtu přestupů. Cesta přes Madrid se při troše štěstí dá pořídit za 22 tis. Kč.

Vízum, peníze, čas

Držitelé pasů ČR nepotřebují k turistické návštěvě vízum.

Držitelé pasů ČR nepotřebují k turistické návštěvě vízum. Místní měnou je quetzal (1 GTQ = 2 Kč), ale ve všech turistických oblastech lze platit i americkými dolary. Není nutné vozit s sebou mnoho hotovosti, z bankomatů se dají vybrat quetzaly i dolary.

Držitelé pasů ČR nepotřebují k turistické návštěvě vízum. Místní měnou je quetzal (1 GTQ = 2 Kč), ale ve všech turistických oblastech lze platit i americkými dolary. Není nutné vozit s sebou mnoho hotovosti, z bankomatů se dají vybrat quetzaly i dolary. Když je u nás poledne, je v Guatemale šest ráno.

Zdraví a hygiena

Očkování není povinné, ale doporučuje se absolvovat očkování proti hepatitidě A a B, břišnímu tyfu, žluté zimnici a zkontrolovat si platnost tetanu. Očkování proti hepatitidě je v každém případě užitečné, ale často stačí jen důsledně dodržovat běžné hygienické zásady, pít jen balenou vodu a být opatrný při stravování na ulici.

Náklady na cestu

Náklady by při skromnějším způsobu cestování neměly přesáhnout 15–30 USD denně, pro náročnější cestovatele s každodenním jídlem v restauraci a bydlením v lepších hotelích pak asi 50 dolarů na den.

Bezpečnost

Bezpečnost v Guatemale je jednou z hlavních starostí všech turistů. Není třeba mít strach, pokud se budete řídit obvyklými bezpečnostními pravidly. Neprocházejte se v noci po ulicích, třebaže jste v turistické oblasti a ulice je osvětlena, nechoďte na místa, která nejsou turistům určena.

Často je lepší si zaplatit organizovaný výlet s ostrahou a průvodcem. Vyhýbejte se nočním dálkovým přejezdům. Nicméně i mně se stalo ve městě Antigua, že na hlavní ulici v noci zastavilo auto s ozbrojenými bandity a okradli nás o všechny peníze a cennosti.

Za tuto životní zkušenost a dotek guatemalské kultury jsem zaplatila 190 UDS/týden (včetně učebnice, sešitů, každodenní kávy, internetu a prádelní služby).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám