Hlavní obsah

Slavná lokomotiva Ganz neskončí ve šrotu – bude z ní nová bratislavská atrakce

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osud téměř stoleté lokomotivy Ganz Eg6, která si to svištěla mezi Vídní a Bratislavou ještě za císaře Františka Josefa I., se měl naplnit ve šrotu. Několika nadšencům se podařilo tento technický unikát zachránit a po rekonstrukci se stane novou bratislavskou atrakcí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Lokomotiva táhla jeden až dva vagóny.

Článek

Především starší Bratislavané přijali návrat lokomotivy s dojetím. „Je to krásná vzpomínka na babičku. Jako malé mi vyprávěla o tramvaji, která jezdila až do Vídně. Když jsem ji poslouchala, měla jsem dojem, že si tak trochu vymýšlí. Vždyť za socialismu byla hranice s Rakouskem střežena ostnatým drátem a vojáky. Mně tehdy přišlo absurdní, aby z Bratislavy do Vídně jezdila tramvaj,“ řekla Právu Anna Bašnárová.

Přiznává, že v duchu se babičce za tyto pochybnosti stokrát omluvila a dnes jí připadá zcela otevřená hranice jako samozřejmost. „Babička mi říkala, že jezdila za mlada s kamarádkami v neděli do Vídně na tancovačku a na zákusky krémeše. Tehdy jsem to poslouchala jako krásnou pohádku,“ dodala.

Foto: Ivan Vilček, Právo

V mašině jsou dodnes původní prvky.

Gejza Andráši si ještě vzpomíná na koleje, které vedly z centra města po Starém mostu a na Vídeňské cestě v Petržalce. „Zůstaly tam dlouho po ukončení provozu tramvaje. Končily někde u Pečenského lesa, kde už bylo hraniční pásmo a zákaz vstupu,“ říká. Jeho děda uchoval několik dobových pohlednic s původním vzhledem tramvaje.

„Elektrická lokomotiva táhla jeden až dva vagóny. Vyjížděla z místa u dnešního osobního přístaviště, pak projela Starým mostem, Vídeňskou cestou do Burgenlandu a dál do Vídně,“ popisuje trasu.

Loni ještě jezdila

Nadšenci historie lokomotivu zachránili opravdu za pět minut dvanáct. Koncem října ji chtěli rakouští majitelé nechat sešrotovat. „Budeme rádi, když bude vystavena na důstojném místě. Naším tajným snem je, aby lokomotiva zase jezdila v ulicích města,“ prozradil Maroš Mačuha z Bratislavského zkrášlovacího spolku, který se přičinil o návrat lokomotivy do Bratislavy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Nadšenci historie lokomotivu zachránili za pět minut dvanáct.

Zachovaly se obě lokomotivy slavné „vídeňské tramvaje“. Jedna skončila po rekonstrukci v dopravním muzeu v rakouském Mariazellu a druhá jezdila až do loňska v Linci. Po vyřazení z provozu o ni nebyl v Rakousku zájem, stála odstavená na nádraží v Eferdingu a chtěli ji dát sešrotovat. „Podařilo se nám ji získat za devět tisíc eur. To byla cena za 30 tun šrotu,“ řekl Právu Roman Delikát, autor projektu záchrany historické lokomotivy.

Původní výbava

Peníze pocházejí z veřejné sbírky a od městských institucí. „Zajímavé bylo, že za záchranu lokomotivy přišli poděkovat i Rakušané, kteří s ní pracovali. Přirostla jim k srdci a byli rádi, že neskončila ve šrotu,“ dodal Delikát.

V lokomotivě jsou dodnes původní prvky. „Je to obousměrná lokomotiva. To znamená, že po dojezdu do cíle se klika k řízení přeložila na opačnou stranu a jelo se zpátky. Původní je prakticky celý interiér, elektrické rozvody i okna.

Něco málo o lokomotivě

Elektrickou lokomotivu Ganz Eg6 vyrobili v roce 1913.

Mezi Vídní a Bratislavou jezdila od roku 1914 do roku 1935.

Na slovenské straně se původní trať nezachovala, v Rakousku končí koleje v pohraniční obci Wolfsthal.

Současné vlaky spojující obě hlavní města jezdí po jiných trasách. 

Odborníci firmy Ganz přijeli svého času do Bratislavy a propočítali nosnost tehdy jediného mostu přes Dunaj ve městě. Dobové dokumenty dokládají, že pro provoz tramvaje bylo nutné posílit nosnost mostu. U dvou lokomotiv, vyrobených speciálně pro Bratislavu, byl rovnoměrně rozložený tlak na obě osy,“ dodal Delikát.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset tipů na výlety pro milovníky železnice

Krajinou se žene hustý kouř, mezi kopci vykukuje parní lokomotiva, která táhne pět dobových vagónů. Pro někoho možná nostalgie starých časů, pro jiné pohádka....

Výběr článků

Načítám