Hlavní obsah

Thajsko je vděčná filmová kulisa pro Jamese Bonda, Leonarda di Capria a další

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od parkoviště autobusů u válečného hřbitova ve městě Kančanaburi je to jen kousek k řece, přes niž se na betonových pilířích klene železniční most. Několikrát denně vyrazí z místního nádražíčka vlak s turisty směřujícími do opravdové džungle, do 130 km vzdálené stanice Nam Tok. Dál dráha k barmské hranici nevede. To, co z ní zbylo, pohltila džungle.

Foto: Profimedia.cz

Slavná pláž Maya, kterou proslavil Leonardo di Caprio ve filmu Pláž

Článek

Dřevěný most přes řeku Kwai hluboko v thajské džungli je hlavním hrdinou Oscary ověnčeného filmu. Tudy vedla železnice, která měla Japoncům za druhé světové války usnadnit tažení do Barmy a Indie.

Při její stavbě zahynulo za dva roky kolem stovky tisíc asijských dělníků a spojeneckých zajatců, převážně Britů, Australanů a Nizozemců. Mnozí z nich jsou pochováni na vojenském hřbitově v Kančanaburi.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Most přes řeku Kwai v severozápadním Thajsku

Jinde a jinak

Autor románu, podle něhož byl film Most přes řeku Kwai natočen, Pierre Boule, pracoval koncem 2. světové války pro francouzskou zpravodajskou službu ve vietnamském Saigonu. Tudy se vraceli domů mnozí ze zajatců, kteří přežili peklo na řece Kwai. Boule poskládal a spojil historky, které v Saigonu slyšel. Sám v oněch místech nikdy nebyl, takže zeměpisné názvy byly nepřesné nebo nepatřily tam, kam je umístil.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Jeden z pomníčků na válečném hřbitově.

Pietní místo, cíl desetitisíců turistů, známé jako most přes řeku Kwai, je na okraji města Kančanaburi. Most, který tam stojí, je železný. Japonci ho za války rozebrali v Indonésii a do Thajska na trasu „železnice smrti“ přivezli. Klene se přes řeku, která se jmenuje Mae Klong.

Bylo to jinde a jinak, ale skutečností zůstává, že v jihovýchodní Asii se odehrávalo drama, které by asi bylo zapomenuto, kdyby si Pierre Boule nevymyslel příběh a kdyby ho David Lean působivě nezfilmoval.

Apokalypsa i Pláž

Příběh filmu Most přes řeku Kwai se sice odehrává v Thajsku, ale natáčel se na Srí Lance. Thajsko je ale velice vděčnou filmařskou kulisou. Byla tam natočena řada filmů z války v Indočíně. Vznikla Apokalypsa, Četa, Lovec jelenů nebo Vražedná pole z polpotovské Kambodže. Točily se tam také filmy, které s válkou neměly nic společného. Bondovky Muž se zlatou zbraní a Zítřek nikdy neumírá, nebo divácky úspěšný film Pláž.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Phang-Nga, kterou proslavil James Bond

Mnohá z míst, která ve filmech „hrála“, se poté stala cílem desetitisíců zahraničních návštěvníků a jediným důvodem, proč tam začali jezdit, byly právě ony filmy. Pomalu nikdo neví, jak se jmenuje ostrůvek nedaleko letoviska Phuket, kde se točily scény Bondova dobrodružství. Je oblíbeným cílem jednodenních výletů a všichni ho znají jako ostrov Jamese Bonda.

Podobně se vyhledávaným cílem baťůžkářů a poté i „klasických“ turistů staly ostrůvky Phi Phi, kde je ona tajemná pláž ze stejnojmenného filmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ostrov Samui: tropický ráj v Siamském zálivu

V první polovině 80. let minulého století byl ostrov Samui oblíbený cíl baťůžkářů. Ani těch ale na vzdálené ostrovy mnoho nedoputovalo. Místní obyvatelé žili...

Výběr článků

Načítám