Hlavní obsah

Gorski Kotar - chorvatské Švýcarsko, které je sázkou na jistotu

Novinky, Miroslav Navara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatsko patří mezi oblasti, v nichž nehrozí tornáda, zemětřesení ani katastrofy podobné tsunami. Dovolená na Jadranu je proto sázkou na jistotu. Autem je to nejblíže na Istrii.

Článek

Po dálnici ze Záhřebu za Karlovcem nezahneme na jih, ale přidržíme se směru na západ a zanedlouho jsme na místě.

Cestou, asi 100 km za Karlovcem, v oblasti zvané Gorski Kotar, je odbočka na Fužine. Uprostřed lesnatých kopců leží malebné městečko s několika restauranty a hotely, na břehu rozlehlého jezera. Můžete si tu dát něco dobrého, odpočinout si nebo se i krátce ubytovat a půvabu si užít důkladněji. Jsou to jen dva kilometry od dálnice a říká se tomu celkem přiléhavě chorvatské Švýcarsko.

Noblesní Opatija

Chceme-li si na pobřeží vybrat k pobytu něco noblesního, pak Opatija nezklame. Lázeňským střediskem je už 160 let. Roku 1884 rijecký měšťan Iginio Scarpa nechal postavit výstavnou vilu, nazvanou podle jeho choti Angiolina, a odstartoval tak rozvoj turismu.

Ve vile je dnes muzeum, připomínající kromě vývoje letoviska i opatijské pobyty, např. rakouského císaře Franze Josefa, německého Wilhelma II., švédsko-norského krále Oskara II., ale i Antona Pavloviče Čechova, Gustava Mahlera, Isadory Duncanové, Jamese Joyce či Jana a Rudolfa Kubelíkových.

Před vilou začíná a doširoka se rozbíhá nádherný, pestře kvetoucí park. Oběma směry lze odtud zamířit podél pobřeží a vychutnat si příjemnou promenádu. Kuriozitou je hotel Kvarner. Ač býval rezidencí císařů a dodnes oslňuje okázalostí a nádherou, nemůže být více než tříhvězdičkový. Vzhledem k okolnímu svažitému a skalnatému terénu není dosažitelný autem, a tudíž nemá garáže ani parkoviště.

Ve svahu je ostatně celá Opatija. Prostoru je málo, a tak nevznikají nové stavby jako jinde na pobřeží, ale investice směřují do renovací a udržování nádherných vil a hotelových paláců v italském stylu, které spolu s bohatou vegetací a svěžím přímořským klimatem vytvářejí doslova lázeňské prostředí. I sem ale pronikají hotelové řetězce. Např. Milenij Hoteli vlastní jen tři objekty, ale ty vynikají kvalitou a nápaditostí služeb.

Foto: Profimedia.cz

Opatija

Italské dědictví

Na Istrii je viditelné dědictví, které nashromáždila v minulých staletích. Místa sousedící s Itálií mají nápisy v obou jazycích a tamní obyvatelé také běžně italštinu ovládají. Mnohé obce svou architekturou a uspořádáním sousední zemi nápadně připomínají.

Mezi taková místa patří Rovinj – Rovigno. Rovinj má místa dostatek, a tak např. čistě chorvatská společnost Maistra nedávno dokončila pětihvězdičkový Hotel Monte Mulini a letos dokončí další stejné kategorie – Hotel Lone.

Maistra ročně investuje stamilióny kun a v současné době disponuje v Rovinji a Vrsaru kapacitou bezmála 12 tisíc ubytovacích jednotek s téměř 39 tisíci lůžky – od kempů přes tzv. resorty až po tří, čtyř a pětihvězdičkové hotely. Rovinj je však především mimořádně malebné městečko s dominujícím chrámem sv. Eufémie na vrcholu kopcovitého poloostrova.

Ke kostelu vede několik středověkých uliček, kde dnes lákají k návštěvě nebo posezení restaurace, bary, galerie, krámky se suvenýry.

V přístavu, pár kroků od známé zvonice, zahlédnete čluny, jakoby zmenšené někdejší rybářské „batany“ – bárky s charakteristickým plochým dnem. Na nich – podobně jako na slavných benátských gondolách – stojí vzpřímeně, opřeni o dvě dlouhá vesla, muži v námořnickém, nápadní červenými, do špice střiženými čapkami, s hrotem splývajícím po italském způsobu k jednomu uchu.

Jde o společnost přátel, kteří vytvořili podnik s kompletní nabídkou: objedou s vámi poloostrov, vysadí vás na malém molu, kde vás vítá muzika se zpěvem, odtud vystoupáte po schodech do restaurace a tam – za doprovodu kapely, která s vámi večeří to samé, co máte vy – si užijete ryb, mořských plodů, a samozřejmě i dobrého místního vína.

Foto: Profimedia.cz

Opatija

Autonovinky v zahraničí

Reflexní vesta – V Rakousku policie akceptuje pouze žlutou či oranžovou, za zelenou je pokuta.

Pokuty Slovensko – V obcích se rychlost snížila na 50 km/h, povinně bylo zavedeno svícení i ve dne. Pokuty jsou už na úrovni Rakouska, tj. zhruba trojnásobné proti našim. Při nezaplacení zadrží policie řidičský průkaz.

Asistenční formulář pro případ nehody – Při cestě do zahraničí je důležitý euroformulář pro případ nehody. Je ve všech zemích EU stejný, tj. pro všechny účastníky v tom podstatném vzájemně srozumitelný. Účastníci nehody by si měli kopie vyplněných formulářů vyměnit.

Volat, či nevolat policii – Je užitečné zavolat před cestou na asistenční službu pojišťovny a pak se řídit jejich doporučením. Obecně je lepší policii zavolat. V Chorvatsku i Slovinsku je volání policie ke každé nehodě povinné. Při odjezdu ze země s poškozeným vozem vás mohou na hranicích zadržet a žádat doklad o tom, za jakých okolností k poškození došlo. Ve většině zemí se musí policie volat, pouze pokud některý z účastníků nehody nemohl být identifikován, nebo došlo-li k újmě na zdraví.

Půjčené auto – Pokud cestujete s firemním či jiným vozidlem, v jehož dokladech nejste zapsáni jako majitel, měli byste mít notářsky ověřenou plnou moc (v jazyce srozumitelném v zemi, do níž máte namířeno), že jste oprávněni vozidlo používat.

Bohuslav Borovička, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

V Egyptě si turisty hýčkají

Koncem ledna Egyptem otřásla revoluce, která završila třicetileté období vlády prezidenta Husního Mubáraka. Jak to v Egyptě vypadá několik týdnů po převratu?...

Tunisko vábí zpět ztracené turisty, musí

Pouhých pár desítek metrů od míst, odkud z pološera podzemí vybíhali do oslňujícího slunce gladiátoři jdoucí na smrt, by jindy touto dobou bojovali řidiči...

Výběr článků

Načítám