Hlavní obsah

Dubaj - supermoderní zázračné město z ropy zrozené

Novinky, Miroslav Navara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled tak trochu zázrak – při pobřeží Spojených arabských emirátů leží supermoderní, výstavná města, svým vzezřením směle srovnatelná, ba někdy i předbíhající metropole Ameriky, Asie, o staré dobré Evropě ani nehovoře.

Článek

To by samo o sobě ještě zázrakem nebylo. Teprve ve spojení s faktem, že to vše obklopuje drsná, liduprázdná poušť, se tato místa stávají něčím podivuhodným, překvapivým. Mezi nimi vyniká a prvenství si dobývá Dubaj. Je nejen neopakovatelným turistickým zážitkem, ale pro našince i místem vhodným k dnes tak žádanému a stále více vyhledávanému „dobití baterií“ v čase, kdy u nás leží sníh, mrazy berou energii a nedostatek slunce sráží náladu. Jako vedlejší efekt získáme představu, co vše je možné pořídit za pohádkové prostředky získané těžbou ropy.

Perla zálivu

Přízvisko „perla zálivu“ si Dubaj hrdě nese už po léta a čím více se den za dnem s městem seznamujeme, tím více uznáváme jeho oprávněnost. K přesunům po zdejších zajímavostech využíváme buď taxi, nebo metra. Obojí je cenově přijatelné, obojí klimatizované, což přijde vhod i v „zimních“ měsících, kdy teploty klesnou mezi 20–30° C.

Metro je navíc samo o sobě pozoruhodným turistickým objektem. Zásluhu na tom má hlavně skutečnost, že je prakticky nové, vlastně ještě nedokončené, takže využívá všech nejnovějších poznatků vědy a techniky.

Jízdenky se prodávají u automatů, s nimiž lze bez zvláštních nároků plynule komunikovat. Budovy jednotlivých stanic jsou stejné, svou moderní architekturou zdaleka odlišitelné, provozně dokonale vybavené a pohodlné. Nástupiště stoprocentně bezpečná, ohraničená skleněnými stěnami s automatickými vstupy do souprav. Po celou jízdu jsou cestující podrobně informováni hlášením z reproduktorů v několika jazycích, navíc u stropu vagónů visí monitory, které podávají textové i obrazové informace, proložené reklamními šoty.

Z vagónů metra je dobrý výhled – jedou na visutých tratích – a tak oko brzy přivykne na rovinu, „zalesněnou“ mrakodrapy, luxusními budovami, hotely, to vše je proložené parky plnými zeleně, častými vodními plochami, zálivy, vodotrysky.

Pro každého něco

Turistickou dychtivost a napětí nejprve uspokojíme zážitky, bez kterých nelze Dubaj opustit: na vlastní oči zblízka zhlédneme sedmihvězdičkový hotel ve tvaru stylizované plachetnice – Burdž al-Arab a vyjedeme do 124. patra nejvyšší budovy světa – Burdž Chalifa. Pohled odtud do všech stran – přes vrcholy mrakodrapů na perlící hladinu zálivu a naproti pak na zlaté duny pouště – z perspektivy letících ptáků – to je skutečný zážitek.

Podobný je ostatně i pohled na stavbu zvenku – vyvážený tvar do nebe sahající jehly, vzhůru se stupňovitě zužující, vyvolává bezmezný obdiv. Ponechme stranou hlubokomyslné studie o zdejším „know-how“, postačí, když se budeme věnovat zážitkům ryze turistickým. I tak bude náš pomyslný deník pěkně nabitý.

Máme-li za sebou vyhlídkovou terasu na Burdž Chalifa a prohlídku hotelu Burdž al-Arab – třeba jen zpovzdálí – a přilehlý areál suků, restaurantů, barů a kavárniček, mnohé s terasou nad vodní plochou, přijde na řadu další unikát – umělé ostrovy, nasypané do moře ve tvaru stylizovaných palem, či dokonce mapy světa.

Chloubou jedné z „palem“ – Palm Jumeirah – je monumentální pětihvězdičkový hotel Atlantis, jehož velkorysá architektura bez nadsázky bere dech. Je obklopen fantasticky bohatým parkem a sousedí s jedním z největších nákupních středisek.

V jeho sousedství je i další vyhledávaná atrakce – tematický vodní parke Wild Wadi. Jezdí tu visutá dráha, která umožňuje zhlédnout celou nabídku vodních zábav a atrakcí.

Snad proto, že město leží na poušti, hraje tu významnou roli voda. Dubaj se jí doslova chlubí. Kromě stěžejního zálivu Dubaj Creek je to „trojzáliv“ Al Mamzar Lagoon a řada dalších, menších ploch. Vně i uvnitř budov jsou desítky vodotrysků, vodopádů a viaduktů, navozujících iluzi, že vody je dostatek a na mnoha místech poskytuje osvěžení.

Konečně navečer, když tma padne na město nečekanou rychlostí, neváhejte a vyberte si některou z restauračních lodí v retrostylu, která vás proveze nočním, fantasticky osvětleným městem a při dobré večeři vám nabídne i zábavní program.

Jak se vyhnout horku

Ta chvíle musí zákonitě přijít. Kdy, to je individuální, avšak nastane okamžik, kdy se nasytíte zkoumání místních pozoruhodností a zatoužíte po nějakém osvěžení, odpočinku. Jaký zvolíte, to je také individuální, ale vybírat je z čeho.

První, takříkajíc přirozený a přírodní, je sebrat plážovou tašku, zavolat taxi a – jet třeba na Jumeira Beach Park. Bezplatná příjemná pláž s jemným pískem, kde si lze vybrat stinné místo pod některou z palem, abychom se hned nespálili a v neustávajícím příjemném větříku se slunit a vychutnávat rozkoš moře, kde není ani smítečko.

Druhou možností je vzít si pohodlnou obuv a zapadnout do některého ze zdejších nákupních středisek, která jsou tak rozsáhlá a skýtají takovou nabídku, že tu snadno strávíte třeba celý den. Co je na tom osvěžujícího či odpočinkového? Inu je tu skvělá klimatizace, takže horko nehrozí a pohostinských zařízení je tu taková síla, že i jen jejich návštěva by celý den zaplnila.

Konečně za třetí to nejoriginálnější a ve zdejších poměrech nejexotičtější - krytý lyžařský areál Ski Dubai ve čtvrti Al Barša. Zvenku vyhlíží jako šikmo ležící obrovská šedá cisterna elipsovitého profilu, ve dvou třetinách poněkud zalomená. Po vstupu zjistíme, že i toto paradoxní středisko je součástí nákupního a restauračního areálu. Nu a samotná sjezdovka? Monumentální „lednička“ o trvalé teplotě fous pod nulou, vytvářející dokonalou iluzi nefalšovaného lyžařského svahu s lanovkou a sjezdovkou, lemovanou iluzí lesa, s lehkým mlžným oparem, plná více či méně zdatných „lyžařů“, kteří si to naplno užívají. Začátečníci si mohou najmout instruktory, našinec si může vše potřebné na místě vypůjčit.

Možností nepřeberně

Stejnou měrou, jakou Dubaj překvapuje svou okázalostí, oplývá i nabídkou zážitků. Kromě zmíněných nechybí vyhledávané pouštní safari v džípech, ale i na buginách, rozmanité autokarové okruhy, vyhlídkové lety balonem a helikoptérou, návštěva delfinária, akvária v tunelu a podvodní zoo, vyjížďky jachtou na moře, některé s možností šnorchlování, rybaření, koupání či potápění.

A to jsme zatím ještě vůbec nehovořili o široké nabídce zážitků kulinářských, kulturních a sportovních, z nichž zejména golf a jezdectví je tu na vysoké úrovni.

Rady na cestu

Vízum a cesta

K cestě je nutné vízum, lze je získat prostřednictvím CK, jak v rámci zájezdu, tak i samostatně. Jednou z neobvyklých podmínek pro udělení víza je nemít v pase razítko z návštěvy Izraele.

Letecké spojení provozuje většina větších aerolinií. Z oblasti střední Evropy let trvá cca 6 hodin. Některé aerolinie a některé hotely vás dopraví z letiště až do hotelu bezplatně.

Stojí za to se seznámit se společenskými a náboženskými zvyklostmi, jejich nerespektování může mít za následek vážné komplikace. Anglicky se domluvíte bez problémů.

Doprava

Plánujete-li si půjčit auto, potřebujete s sebou mezinárodní řidičský průkaz, pas, mezinárodně akceptovanou platební kartu. Bez ní bude požadována kauce v hotovosti.

Taxislužba je na výborné úrovni, není ani příliš drahá. Dubají křižují barevně odlišené taxíky několika společností, taková džungle jako v Česku se tu nevyskytuje. Máte-li přesto pochybnosti, ptejte se, dostanete solidní informace, zejména v hotelech.

Peníze

Místní měnou ve Spojených arabských emirátech je dirham. Aktuální kurz je pět dirhamů za euro. Platby kartou nebývají problémem, menší částky může být potřeba uhradit hotově, je praktické mít menší obnos v tamní měně při sobě. Svá eura či dolary dobře směníte v soukromých směnárnách v centru města.

Spropitné je vhodné, obvykle cca 10 % útraty. Smlouvá se na tržištích, tu a tam i v obchodech, nebo v taxících bez taxametru (ty jsou však dnes už výjimkou).

www stránky

Reklama

Související témata:

Související články

Dubaj je tak trochu město ze sci-fi filmu

Ať přijíždíte z kteréhokoliv směru k Dubaji a před vámi se zaleskne štíhlá, více než 800 metrů vysoká věž nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa, máte pocit, že...

Dvanáct nejlepších míst pro líbánky snů

Váháte, kam se vydat na líbánky snů? Podívejte se na dvanáct nejlepších míst na světě, kde vás budou rozmazlovat masážemi na bělostných plážích, či dobrým...

Výběr článků

Načítám