Hlavní obsah

Scuol - lepší relaxaci na úpatí švýcarských hor nenajdete

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Scuol

Švýcarská vesnička Scuol je pro naprostou většinu Čechů zatím velkou neznámou. Jen málokdo by ji dokázal správně zařadit do kantonu Graubünden, desítky kilometrů východně od známého letoviska Svatý Mořic. Společného mají však pramálo. Scuol dopřává svým hostům soukromí, za které se musí v Mořici draze platit. Přičtěte římsko-irské lázně, nedaleký Švýcarský národní park a nemusíte hledat dále.

Článek

Nevíte-li, kde se zaposlouchat do šarmantní retorománštiny, ve Scuolu budete mít zaručeně štěstí. Vždyť zde tímto jazykem mluví zhruba polovina z asi 2400 obyvatel, kteří zde žijí. Kdybyste snad měli smůlu, posaďte se na vlak. Hlášení v tomto jazyce vás jistě učaruje jako všechny, kdo touto oblastí projížděli před vámi. A do jakého směru nasednout? Není to těžké, můžete jen do jednoho. Ve Scuolu totiž železniční systém ve směru na východ končí. Dále už jsou jen hory a hranice s Itálií.

Foto: Novinky

Horská vesnička přímo vybízí fotografy ke hře s nejrůznějšími filtry.

Scuol je možná malou nenápadnou vesničkou, ale historicky rozhodně není bezvýznamný. První zmínky se o něm začaly objevovat už v 11. století. Vesnička však často měnila název, naposledy v roce 1999, kdy byl název vesnice zkrácen z Bad Scuol na pouhý Scuol. Lázeňské prostředí však nemusí znít názvem, ve Scuolu je totiž cítit na každém rohu. Aby také ne, když se přímo uvnitř vesnice nachází luxusní římsko-irské lázně s bohatou historií.

Není to žádný běžný aquapark, na který by Scuol lákal hosty z celého světa. Vyjma speciálních místností s velmi slanou vodou, studenou vodou, vířivkami a dalších specialit, totiž na hosty čekají opravdu stylové římsko-irské lázně.

Oděni pouze do tógy procházíte jen se svým partnerem skrz sérii saun, chladných sprch, příjemných koupelí až po krátkou masáž a relaxační místnost. Zhruba dvě a půl hodiny dlouhý zážitek je pak tím, nač se vzpomíná ještě dlouhé roky a proč se lidé do Scuolu pravidelně vracejí. Pozor však, rezervace této procedury dopředu je více než vitální, a tak ji proveďte nejlépe přes internet a nebo ihned po příjezdu do vesnice. Počet osob je totiž striktně omezený a často je volno třeba až za dva dny.

Do Scuolu se však nejezdí pouze za relaxací. Příznivci aktivní dovolené odtud mohou vyrazit na túry do přilehlého Švýcarského národního parku, který je unikátní tím, že do něj nikdo nezasahuje. Spadne-li strom, hlídači parku ho neodstraní. Vědí, že za několik let obroste mechy a do krajiny zapadne. Park je tak jedním velkým experimentem, kde mohou švýcarští biologové sledovat, jak příroda pracuje bez zásahu lidského faktoru. Naučné stezky, chladné říčky a výjimečné výhledy jsou tím, co sem ročně láká tisíce lidí včetně rodin s dětmi.

Foto: Novinky

Túry po Švýcarském národním parku vás budou odměňovat každým krokem.

Foto: Novinky

Špičky hor ve Švýcarském národním parku zůstávají pod sněhem i v srpnu.

Foto: Novinky

Špetkou horské turistiky jistě nepohrdněte. Výšlap na horu Margunet zvládnou i ti fyzicky méně zdatní a v okolí patří k těm nejoblíbenějším.

Ani milovníci kulinářství nebudou ve Scuolu smutní. Pokud nebudete očekávat michelinské restaurace a přeladíte se na poctivou domácí horskou stravu, budete přímo nadšeni. Ve vesnici je totiž velké množství penzionů, kdy hostům často vaří sama paní domu. Pokud budete mít cestu okolo, jistě neopomeňte šanci navštívit restaurant rodinného hotýlku Conrad a objednat si jejich domácí rösti. Za tím, že lepší ve Švýcarsku jen těžko ochutnáte, si pevně stojíme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám