Hlavní obsah

K Masarykově výročí vypraví Hrad slavnostní kočár, kraj odhalí jezdeckou sochu

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu budou moci lidé oslavovat 160. výročí Masarykova narození. V sobotu uvidí v Lánech nejen odhalení jezdecké sochy prvního československého prezidenta, ale také Masarykův originální kočár tažený koňmi a také budou moci nakouknout do Vládního salónku na pražském Hlavním nádraží i do Prezidentského salónku ve Stochově.

Článek

Masarykův kočár bude stát před hlavní bránou zámku v Lánech. První dáma Livia Klausová s ním pak přijede do areálu k takzvanému zámečku, kde zahájí oslavy Masarykova výročí. Informoval o tom ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek.

Jezdecká socha zakladatele Československého státu bude odhalena ve 13 hodin před muzeem T. G. Masaryka v Lánech. Muzeum je příspěvkovou organizací Středočeského kraje. Ten na pořízení sochy přispěl zhruba dvěma milióny korun. Sochu Masaryka na koni v mírně nadživotní velikosti vytvořil sochař Petr Novák z Jaroměře na Náchodsku.

Zámecký park v Lánech bude otevřen

Součástí oslav Masarykova výročí, které chystá Pražský hrad, bude pietní akt u hrobu Masaryka v 11.30 hodin. Do Lán také přijede slavnostní vlak s vagonem TGM. Zámecký park bude v době oslav výročí otevřen pro veřejnost. Návštěvníkům zahraje Hudba hradní stráže.

V sobotu vyjede z pražského Hlavního nádraží v 8.14 hodin slavnostní vlak tažený parní lokomotivou Albatros. Ze stanice Stochov, kam vlak dorazí kolem půl desáté, je do Lán zajištěna kyvadlová autobusová doprava.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Vládní salónek na Hlavním nádraží

V rámci oslav mohou zájemci v sobotu navštívit Vládní salónek na pražském Hlavním nádraží od 8.30 do 15.00 hodin nebo Prezidentský salónek ve stanici Stochov od 9.40 do 15.00 hodin. [celá zpráva]

Výstava v železničních vagónech

V železničním muzeu v Lužné u Rakovníka budou moci zájemci v sobotu navštívit výstavy T. G. Masaryk a železnice a Československé legie na Transsibiřské magistrále, umístěné přímo v železničních vagónech. V neděli 7. března se tyto vagony přesunou do Hodonína, kde budou oslavy 160 let od Masarykova narození pokračovat.

Akce k Masarykově výročí začnou již v pátek 5. března v Rakovníku, kdy bude v nemocnici odhalena busta prvního československého prezidenta. Nemocnice se po letech vrátila k názvu Masarykova.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám