Hlavní obsah

Hledáte tipy na dovolenou? Nechte se inspirovat slavnými filmovými lokalitami

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by existovaly nominace na Oscara za nejlepší filmové lokace, pak by bylo velmi těžké rozhodovat, která by si zasloužila první místo. Podívejte se na sedm tipů neobyčejných filmových lokalit, které stojí za to vidět.

Foto: Profimedia.cz

Australský ostrov Lord Howe

Článek

Hawai jako v Avataru

Nejnavštěvovanější a nejvýnosnější snímek Avatar od režiséra Jamese Camerona získal letos devět oskarových nominací. Děj filmu se odehrává v nedotčené panenské přírodě na starodávné planetě Pandora. Ale toto místo opravdu existuje - ostrov Kauai na Havaji. Právě zde se natáčely některé záběry z filmu.

Kauai je čtvrtý největší havajský ostrov. Žije zde asi 58 300 obyvatel. Tropický ráj o rozloze 1430 km² má opravdu vše: palmy, průzračné moře, vodopády, kaňony, rokle, deštný prales i dramatické útesy.

Foto: Profimedia.cz

Panenská příroda na ostrově Kauai

Los Angeles jako ve Star Treku

Kamenitou pláž a přírodní park Vasquez Rocks využívají filmaři pravidelně. Nejznámější záběry známe z jedenáctého celovečerního filmu Star Trek. Natáčely se zde scény z planety Vulkán, uvedl server Times Online.

Atypické šikmé skály vznikají na geologickém zlomu San Andreas, který se táhne podél kalifornského pobřeží. Vlivem posunu a tlaku geologických vrstev a také zemětřesením jsou skaliska vytlačována do nezvyklých tvarů.

Foto: Profimedia.cz

Vasquez Rocks

Foto: Profimedia.cz

Vasquez Rocks

Za Hanebnými pancharty do Postupimi

Nejstarší filmové ateliéry svého druhu na světě lákají hlavně velké hollywoodské produkce, které na předměstí Postupimi mohou využívat nejen velké ateliéry a bohatě vybavené fundusy, ale také štědrou finanční podporu německé vlády. Naposledy z nich těžil režisér Quentin Tarantino při natáčení Hanebných panchartů.

Foto: Profimedia.cz

Kaskadér předvádí filmový trik s hořícím mužem

Pro turisty je v Babelsbergu otevřený filmový park. Připravené jsou ukázky filmových triků a můžete se podívat také do zákulisí televizního studia, kde si mohou děti vyzkoušet roli kameramana i režiséra.

Točily se tu například válečné snímky Nepřítel před branami a Valkýra, akční thrillery V jako Vendeta a Bourneovo ultimátum nebo drama Předčítač s Kate Winsletovou, která za něj získala loni Oscara. Režisér Roman Polanski zde natáčel oscarového Pianistu i svou novinku The Ghost Writer, která bude mít zanedlouho premiéru na filmovém festivalu Berlinale. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Coco Chanel a Amélie v Paříži

Film Coco Chanel sice nezískal ocenění, ale okouzlující Audrey Tautou byla nominována za ztvárnění slavné návrhářky. Celých 30 let žila Coco Chanel v hotelu Ritz, kde také probíhalo natáčení.

Foto: Profimedia.cz

Windsorské apartmá v hotelu Ritz

Filmová klasika Amélie z Montmartru se odehrává v krásném centru Paříže. V hlavní roli se představila Audrey Tautou jako servírka v kavárně na Montmartru. Výlet do Paříže a okolí je ideální na prodloužený víkend. Vyzkoušejte procházky podél Sény nebo navštivte katedrálu Notre-Dame, Eiffelovu věž, zámek Louvre, Sainte-Chapelle nebo baziliku Sacré Coeur. Milovníci umění ocení velké galerie - D'Orsay, Centre Georges Pompidou, Galerie Louvre a další.

Foto: Profimedia.cz

Slavný kolotoč na Montmartru se také mihl ve filmu.

Nový Zéland s Peterem Jacksonem

Režisér Peter Jackson se rád vrací na Nový Záland. Natáčel tu trilogii Pán Prstenů, ale také dramatický thriller Pevné pouto, příběh zavražděné Susie, která uvízla mezi nebem a zemí. Příjemné tropické pláže, deštné pralesy, neobyčejná fauna a flóra, vysoké hory a maorská kultura si získají každého návštěvníka.

Foto: Profimedia.cz

Poloostrov Otago na Novém Zélandu

Austrálie s Nicol Kidmanovou a Hughem Jackmanem

Film Austrálie v hlavní roli s Nicol Kidmanovou a Hughem Jackmanem provádí diváky po úchvatné australské přírodě. Kidmanová jako Lady Ashly musí za pomoci statného, i když trochu hrubého dobytkáře (Hugh Jackman) přesunout celé stádo na druhou stranu Austrálie.

Kromě hlavního města Sydney můžete navštívit Featherdale Wildlife Park, kde uvidíte tradiční ikony australské přírody, například klokany, pštrosy, koaly a podobně. Další turisticky vyhledávanou destinací je Velký Bariérvý útes, Ayers Rock a Queenstown - centrum adrenalinových sportů.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Whitehaven na severovýchodním pobřeží Austrálie

Vicky Cristina Barcelona

Milostné psaníčko z Barcelony od Woodyho Allena přímo vytváří prohlídku po španělské metropoli. Dvě mladé Američanky, příkrá a zásadová Vicky (Rebecca Hallová), která má před svatbou, a její hédonická kamarádka Cristina (Scarlett Johanssonová) procházejí parkem Güell od Antonia Gaudího. Potkávají spontánního malíře (Javier Bardem), který se do kamarádek zakouká, ale dobrodružství začíná až s nepříčetně žárlivou ex-manželkou (Penelope Cruzová).

Mezi největší klenoty Barcelony patří architektonické skvosty Gaudího jako je katedrála Sagrada Familia, domy Casa Milà a Casa Batlló. Po kulturním dni se můžete osvěžit na blízkých plážích.

Foto: Profimedia.cz

Chrám Sagrada Familia

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám