Hlavní obsah

Star Trek

Foto: Profimedia.cz
Článek

Na západní polokouli lze těžko nalézt člověka, který by nikdy neslyšel o Star Treku. Zbožňovaný i zesměšňovaný televizní fenomén má stovky fan klubů a jeho popularita ani po desítkách let neklesá.

První seriál Star Trek se vysílal v USA v roce 1966. Byl roztomile naivní a používal primitivní kulisy, přesto vyvolal televizní revoluci. Scénárista Gene Rodenberry svému projektu věřil, i když se mu ze začátku téměř všichni smáli. Po původním Star Treku přišel Star Trek: The next Generation (1987-1994), pak Deep Space Nine (1993-1999), Voyager (1995-2001) a Enterprise (2001-2005). Kromě seriálů se průběžně točily i celovečerní snímky.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní postavy z filmu Star Trek z roku 1979

Ze Star Treku se stala doslova továrna na peníze a kultovní záležitost. V rámci americké pop kultury těžko najdete citovanější a parodovanější dílo než Star Trek (a Hvězdné války). Nejlepší narážky se najdou v Simpsonových nebo v dalším kultovním seriálu Červený Trpaslík, který je studnicí skvělých vtipů shazujících ty nejznámější motivy ze Star Treku.

Foto: Profimedia.cz

Star Trek Enterprise z roku 2001

Jak je možné, že je Star Trek tak dlouho úspěšný? Asi má v sobě něco více než běžné komerční sci-fi. Je plný citových dramat, někdy řeší zajímavé filozofické otázky a fantazie v něm opravdu nemá hranice. Dobře známý je jeho protirasistický apel a celková urputnost, se kterou prezentuje utopické vize míru a přátelství v celém vesmíru. Byl to také první seriál v Americe, který připustil líbání mezi postavami různých ras.

Foto: Profimedia.cz

Ukázka z filmu Star Trek z roku 2009

Star Trek je v podstatě velmi romantický, což také mimochodem znamená, že ruší klišé "sci-fi je jen pro muže". Je to unikátní a s výjimkou několika dílů i dobře napsaná sci-fi pohádka pro děti, ale i pro dospělé, kteří ještě nestačili ztratit schopnost snít a promýšlet nemožné a nepravděpodobné.

Články k tématu