Hlavní obsah

Svahy v oblasti Friuli Venezia Giulia vábí na trochu jiné lyžování po italsku

Novinky, Miroslav Navara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste si užili svých oblíbených zimních středisek do sytosti? Napadlo vás, že byste zase po čase mohli vyzkoušet něco nového? Pak se nabízí severovýchodní kout Itálie. Provincie Friuli Venezia Giulia je z návštěvnického hlediska univerzální.

Foto: Profimedia.cz

Slunečné počasí v italských Alpách

Článek

Provincie Friuli Venezia Giulia se chlubí pěti hlavními zimními středisky, kam stojí za to zamířit: nejznámější je Tarvisio, následují Sella Nevea, Ravascletto-Zoncolan, Forni di Sopra a Piancavallo.

Celkem nabízejí 120 km upravených svahů pro bezpečné lyžování. V žádném ze středisek nenarazíme na příliš velkou, obtěžující přelidněnost. Prostor svahů umožňuje každému – ať je jakkoli zdatný lyžař či snowboardista – si najít své místo.

K pohodě přispívá pravidelný dostatek sněhu – ať přírodního, či uměle dosněženého. Celkovou představu dokresluje dalších 100 km upravených běžeckých tratí, vedoucích nádhernou přírodní scenérií.

Lákavost této oblasti ještě podtrhuje nepsané pravidlo, že na italské straně Alp bývá obvykle příjemnější počasí, vzhledem k otevřenosti k jihu, na rozdíl od alpských regionů v Rakousku a v Německu, obrácených k severu.

Pět středisek

Tarvisio se nám otevřelo jako první, když jsme projeli Rakouskem po trase Linec–Salcburk (nebo Vídeň a Štýrský Hradec)– Villach–Klagenfurt. Leží na trojmezí, kde se setkávají hranice Itálie, Rakouska a Slovinska, v oblasti rozlehlých údolí, pokrytých mj. červeným smrkem na ploše 23 tisíc hektarů. Jen tahle skutečnost je dostatečným důvodem, proč si sem přijet „vyprat“ plíce.

Sjezdovek je tu 32 km, obsluhuje je 10 vleků a dva tzv. kobercové dopravníky. Běžecké trati mají 40 km. Naprogramované krytí sněhem má 100 % sjezdovek a asi 20 % běžeckých tratí.

Sjezdovky mají převýšení víc než kilometr, sahají od 754 do 1756 m nad mořem. Kromě klasického sjezdování a snowboardingu tady lze skákat na lyžích, podnikat výlety na sněžnicích, užívat atrakcí Sněhového parku, či zimního stadiónu v nedaleké Pontebbě. Kdo si ještě úplně nevěří, může se vše doučit v lyžařských školách.

Což platí i o jízdě na saních, tažených psím spřežením. Speciální doporučení? Mohu posloužit: Rozhodně neopomeňte běžkařský ráj Paruzzi Arena v Tarvisio Cittá anebo Di Prampero – čtyřkilometrovou běžkařskou trať, vinoucí se mimořádně nádhernou krajinnou scenérií. Zásluhou vysoké kvality terénů se tu i letos uskuteční jeden ze závodů Světového poháru v lyžování žen.

Sella Nevea nás přivítala asi 20 km jihozápadně od Tarvisia, v nadmořské výšce 1200 m, mezi vrcholy Monte Canin a Montasio. Zdejší strmá, hluboká údolí jsou proslulá mimořádným množstvím přírodního sněhu. Co nám, zimním hostům, nabízejí? Celkem 30 km sjezdovek – z nich 60 % s možností udržování sněhovými děly, 5 km běžeckých tratí, 12 vleků, moderní lanovku – to vše mezi 1200–1800 m nad mořem.

V areálu se nachází také tréninkové středisko Italské lyžařské federace (FIS), kde se pořádají mezinárodní lyžařské závody. Kromě klasických sportů se tu můžeme věnovat výletům na sněžnicích, nechybí ani bobová dráha.

Ravascletto jsme našli na severu provincie. Patří mezi nejvýznamnější sídla v údolí Valcalda a současně mezi nejvýše položená v celé oblasti Carnia. Jako sídlo je historicky doloženo už v roce 1281. V těch dobách odtud pocházeli tzv. kramáři, kteří pěšky, s krosnami plnými koření, bylinek a dalšího zboží putovali za obchodem. Někteří z nich zbohatli a po návratu domů se stali vlastníky výstavných domů.

Středisko Ravascletto-Zoncolan dnes představuje 28 km sjezdovek, sahajících do výše až 2000 m n. m., vybavených 8 vleky a 5 kobercovými dopravníky. I zde jsou k dispozici lyžařské školy, nechybějí skokanské můstky, bobová dráha, bruslařská plocha, sněžnice, velmi atraktivní Snow Park Free Style Arena. Je tu ale i solárium a Arta Terme Wellness Centre. Jinými slovy a stručně řečeno – neomezený výběr sportovních i zábavních příležitostí ve dne i večer. Ten pozdní nevyjímaje.

Foto: Profimedia.cz

Lákavost oblasti Friuli Venezia Giulio ještě podtrhuje nepsané pravidlo, že na italské straně Alp bývá obvykle příjemnější počasí, vzhledem k jejich otevřenosti k jihu.

Forni di Sopra je středisko, situované do severozápadního cípu provincie. Osídleno bylo už za římských dob, později pak Langobardy, což dokládají četné tehdejší hroby. Majetkem opatství Sesto se osada stala v roce 778. Sídlem patriarchů byla až do roku 1326, i když tehdy už spadala do majetku hrabství Savorgnan. Od roku 1445 získala autonomii, o čtyři sta let později ji ovládli Rakušané.

Dosti však análů, dnes je tu vyhledávané středisko rekreace a sportu, zejména v zimě. Užívat si tu můžeme na 16 km sjezdovek, opařených 5 vleky a 3 kobercovými dopravníky a na 13 km běžeckých tratí, z toho 2 km osvětlených. Lyžařský areál sahá od 880 až do 2067 m n. m.

Piancavallo uzavřelo náš okruh za zimními středisky podél hranice Friuli Venezia Giulia od východu k západu – leží při západní hranici provincie. Toto široké, slunné údolí severně od Pordenone umožňuje užívat všech druhů sportu a zábavy pod širým nebem.

Navíc ještě přidává možnost létání na deltaplánech, pro něž jsou tu příhodné podmínky (Castaldia, start z výšky 1108 m n. m.). Ze zdejších vrcholků Dolomit můžeme nejen startovat s křídly nad sebou, ale za slunečných dnů dohlédnout až ke břehům Adriatického moře.

Nám však jde o zimní dovolenou – tedy shrnuto: 25 km sjezdovek, 7 vleků, 4 kobercové dopravníky, 26 km běžeckých tratí. Lyžařský areál je položen mezi 1245–1865 m nadmořské výšky.

Ve většině známých zimních středisek Evropy, kam obvykle z Česka zajíždíme, není tak široký výběr snadno dosažitelných výletních cílů vesměs v nevelké vzdálenosti, jako tady. Terst, Grado, Udine, Pordenone, Gorizia, Lignano Sabbiadoro, Laguna Marano, Aquileia.

Budeme-li si chtít odpočinout od zimních sportů, je tu skvělý výběr. To vše je dosažitelné za hodinu dvě a můžeme volit podle vkusu a zájmů: historické památky, muzea, galerie, festivaly a další kulturní i společenské události.

Jsme v Itálii, takže navíc jsou kolem i proslulá vinařství (např. kolem města Codroipo), výrobny slavné šunky prosciutto (San Daniele, Sauris), na mnoha místech můžeme ochutnat zdejší sýry, ostatní druhy uzenin, rozmanité druhy těstovin, med, ovocné a zeleninové produkty, rybí speciality, atd.

Rady na cestu

Autem

Jedeme-li autem, neopomeneme krátkodobou rakouskou dálniční známku. Pokud se vydáme na zmíněné výlety po provincii, pak sice nepotřebujeme žádnou známku, ale použijeme-li dálnici, musíme počítat s nevelkým poplatkem (mezi 5–6 eury za 100 km) dle délky naší trasy. Silniční pravidla jsou obdobná jako u nás.

Tísňová telefonní čísla jsou 118 pro první pomoc, 115 pro hasiče, 113 pro policii, motoristickou pomoc (autoklub) 116, informace 12 (anglicky 176).

Pohonné hmoty o něco dražší než u nás, levnější u samoobslužných čerpadel.

Letecky

Pokud bychom se rozhodli použít letadla, pak nejbližší letiště je Terst. Odtud pak do zimních středisek je kolem 110–130 km. Transfer si zajistíme prostřednictvím místních ubytovacích zařízení či turistických centrál, po internetu.

Pojištění

Cestovní připojištění rozhodně doporučujeme. Je nezbytné upozornit pojišťovnu, že budete lyžovat, případně provozovat další sporty. Základní pojištění takové aktivity ne vždy pokrývá. I tak je nutno počítat při návštěvě lékaře s platbami na místě Ty se pak doma proti předložení účtů u pojišťovny vyrovnají.

www stránky

www.turismo.fvg.it

www.turismo.fvg.it info.aeroportofvg@turismo.fvg.it

www.turismo.fvg.it info.aeroportofvg@turismo.fvg.it info.udine@turismo.fvg.it

info.tarvisio@turismo.fvg.it

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám