Hlavní obsah

Život šašků ukazují zimní prohlídky na hradě Kašperk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kašperské Hory (Klatovsko)

Návštěvníci šumavského hradu Kašperk nahlédnou do života šašků a bláznů na dvorech českých králů. Zimní prohlídky budou probíhat do 1. ledna. Část prohlídky vypráví ve verších také o nejslavnějším českém šaškovi bratru Palečkovi krále Jiřího z Poděbrad, řekl kastelán Zdeněk Svoboda.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Tematicky zaměřené zimní prohlídky pořádá nejvýše položený český královský hrad podesáté, výročí se proto rozhodl oslavit zábavným tématem.

Článek

Tematicky zaměřené zimní prohlídky pořádá nejvýše položený český královský hrad podesáté, výročí se proto rozhodl oslavit zábavným tématem. Návštěvníci poznají život a řemeslo šašků a dozvědí se o jeho nejvýznamnějších českých představitelích.

Nejoblíbenější byl šašek Jiřího z Poděbrad

"Poznají například kouzelníka Žita, což byl šašek a kouzelník krále Václava IV., nebo bratra Palečka, což byl nejoblíbenější český šašek, šašek krále Jiřího z Poděbrad," popsal kastelán.

Svoji zlatou éru zažívali šašci či blázni králů, velmožů, vysokých šlechticů i církevních činitelů především v 15. století. Nebyli to ale pouze blázni, kteří bavili směšnými obličeji, pitvořením, akrobatickými kousky a zvoněním rolniček na oděvu.

Byli to i moudří a rozumní lidé, jejichž nepsanou povinností bylo mimo jiného svého pána upozornit i na jeho nedostatky. "Nastavovali mu jakési zrcadlo, jaký pán ve skutečnosti byl, i když za to od něj sklidili třeba kopanec. Proto také ve znaku šašků byla sova jako symbol moudrosti a zrcadlo," popsal Svoboda.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Ne všichni klauni jsou tak veselí, jak se zdají.

Dobře vykonávané řemeslo šaška mohlo být i výnosným povoláním. Podle kastelána se prý například šašek krále a císaře Zikmunda Lucemburského Španěl Bora chlubil, že si šaškováním vydělal až 100 000 zlatých.

Soutěž o titul hraběte Údolí bláznů

Kromě cesty hradem věnované šaškovské tématice zapojí zimní prohlídka Kašperku návštěvníky i do soutěže o nejvznešenější šaškovský titul hraběte Údolí bláznů. V představení si někteří také zahrají a hlavně rozhodnou o tom, kdo ze dvou šašků zvítězí.

"Je historicky doloženo, že sám velký panovník a zakladatel našeho hradu Karel IV. se rád nechával bavit svými šašky. Při jedné dvorské slavnosti povýšil nejúspěšnějšího z nich na hraběte Údolí bláznů a udělil mu vedle skutečné finanční odměny i fiktivní panství v Údolí bláznů," dodal kastelán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám