Hlavní obsah

První žářijové vinobraní na jižní Moravě okoření Hradišťan a Čechomor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Závěr vinařského léta bude na jižní Moravě ve znamení vinobraní a burčákových slavností, které již ohlašují příchod podzimu. Jeho vrcholem bude Festival otevřených sklepů na Mikulovsku a listopadové slavnosti svatomartinských vín.

Foto: Archiv, Novinky

Vinař na Mikulovsku obhlíží úrodu

Článek

Stále rostoucí obliba burčáku pozitivně ovlivňuje i množství vinařských akcí na jižní Moravě, které se tomuto moku věnují. Jednou z prvních jsou mikulčická Vína a burčák z otevřených sklepů, která mají ve vinařském kalendáři své místo již první zářijový víkend.

Nejdůležitější burčákové slavnosti se však již tradičně odehrají na přelomu září a října, kdy si lze vybírat z burčákových slavností ve Znojmě, Valticích, Židlochovicích nebo Hustopečích. Ještě předtím je na 12. a 13. září připravena tradiční cyklojízda v okolí Strážnice Tour de burčák, kterou lze spojit se Strážnickým vinobraním.

Čechomor na prvním vinobraní

První zářijové vinobraní však proběhne již o týden dříve 4. a 5. září, a to ve Velkých Pavlovicích, kde bude připraven i koncertní doprovodní program, v němž nechybí Čechomor ani Hradišťan s Jiřím Pavlicou.

Následující víkend se odehrají velká vinobraní v nejznámějších centrech, tedy Znojmu nebo Mikulově, i v menších obcích a vesnicích, jako jsou Lužice nebo Moravská Nová Ves. Mezi 17. a 19. zářím pak proběhnou jedny s posledních vinobraní ve Velkých Žernosekách, Bzenci, Dolních Dunajovicích nebo Novosedlích, kde se zároveň uskuteční den otevřených sklepů.

Vrcholem vinařské sezóny bude ovšem podzimní Festival otevřených sklepů, který můžete navštívit 17. a 18. října v Mikulově, Bavorech a Perné. „Návštěvníkům představíme nejen typická vína regionu, ale i místní vinařské tradice a kulturní dědictví. Stejně jako na jarním festivalu v regionu Modré hory a letním na Podluží budou k dispozici kulturní doprovodné programy i kyvadlová doprava mezi všemi třemi obcemi,“ uvedl Juraj Flamik z Partnerství.

„Tentokrát bude k dispozici téměř třicítka otevřených sklepů a plánujeme také interaktivně-vzdělávací pořady, které ze všech návštěvníků udělají vinařské znalce,“ doplňuje Flamik.

Návštěvníci mají příležitost:

• ochutnat na 200 vín nejlepších vinařů přímo ve sklepech, kde vznikají

• dozvědět se vše o vzniku, zrání a degustací vín

• srovnat vzorky vín i přístup jednotlivých vinařů k jejich výrobě a prezentaci v rozsahu a kvalitě, která na jižní Moravě nemá obdobu

Zakončení vinařského podzimu bude jako vždy ve znamení svatomartinských vín. Svatomartinské slavnosti proběhnou o víkendu 14. a 15. listopadu ve Valticích, Bzenci, Šardicích, Valticích, Hustopečích a mnoha dalších obcích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám