Hlavní obsah

Řeč vína není těžká, může jí porozumět i laik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, že víno může být kulaté, dlouhé, krátké, nebo třeba hladké? Že samotok neteče přímo do krku a že do lochu se nezavírají pouze lidé? Nevíte, o čem je řeč? Pak právě vám jsou určeny následující řádky o tom, jak se stát vinařským zasvěcencem.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

S několika základními pojmy budete moci ohodnotit víno jako expert.

Článek

Pokud se chystáte se na prázdninový výlet na jižní Moravu, podzimní vinobraní nebo na Festival otevřených sklepů, připravte se na to, že se nad vínem setkáte s pojmy, které běžný smrtelník nezná. Vinařský slang je totiž neobyčejně bohatý a jen málokdo mu rozumí. Jeho užívání vám však dodá punc znalce.

Pro začátek by mohly stačit následující základní charakteristiky

  • Dlouhé víno není to, které natáhneme do dlouhé trubičky koštýře. Když ochutnáte dlouhé víno, ještě dlouho po polknutí budete mít jeho chuť na jazyku. Vinař a nejen on bude naprosto ohromen, když o takovém vínu prohlásíte, že „má pěkný paví chvost“. Krásný paví chvost mívají vína z těch nejlepších odrůd a nejlepších ročníků, proto doporučujeme tímto označením raději šetřit.
  • Chcete být elegantní za všech okolností? Pak byste měli pít i elegantní vína. Elegance se ovšem u vín neodvíjí od tvaru a vzhledu láhve, ale od kvality moku. Pokud vás v chuti vína nic neruší, je tak akorát - jemné a dobře vyladěné, pak pijete elegantní víno. Narozdíl od „pavího chvostu“ je elegance vína závislá na vkusu, proto se neobávejte používat tuto charakteristiku častěji.
  • Hebkost vína rozhodně nezjistíte tak, že ho zkusíte promnout mezi prsty. Hebkost spočívá v tom, jak víno hladí vaše chuťové pohárky. Pokud je víno hebké, pak vám jeho chuť bude připadat krásně harmonická, vyrovnaná a jemná.
  • Až budete skutečný znalec, můžete si troufnout od hebkého nebo elegantního vína odlišit víno hladké. Hladké víno má příjemnou harmonickou chuť a hlavně vám krásně a hladce sklouzne do hrdla.

Abychom jen nechválili, ale uměli i odborně kritizovat, musíme do svého slovníčku přiřadit i několik negativních hodnocení.

  • Bezduché víno neinspiruje básníky, je přízemní a obyčejné, zkrátka víno bez ducha. Co že se tím duchem vlastně myslí? Vůně, množství alkoholu, extrakt. Pokud víno tyto vlastnosti postrádá, neváhejte je označit za bezduché.
  • Když řekneme, že je víno bez těla, neznamená to ještě, že postrádá ruce a nohy. Máme tím na mysli hlavně to, že degustované víno postrádá dostatek extraktu. Ovšem pozor víno bez těla nemusí být prázdné ani bezduché.
  • Pokud víno nemá dostatek kyselin, pak o něm klidně řekněte, že je fádní. Jak to poznáte? Jestli máte pocit, že láhev někdo na pár hodin otevřel a zapomněl zavřít, pak jste právě potkali fádní víno s nedostatečným množstvím kyselin.
  • Opakem dlouhého vína je krátké víno, s nedostatečným obsahem vonných a chuťových složek. Poznáte ho tak, že ve chvíli, kdy ho polknete, už ani nevíte, jak vlastně chutná.

Žudro, samotok a juchtovina

Přímo ve sklípku pak vinaře i společnost zcela ohromíte zasvěcenou poznámkou týkající se architektonické krásy sklepa nebo postřehy z vinařského řemesla. Proto se ještě než vejdete do sklípku na chvilku zastavte, a pořádně si prohlédněte, čím do něj vlastně vcházíte.

Zvláště na Slovácku bývá vchod vybavený klenutým přístavkem s obloukovitým tvarem, kterému se zde říká žudro, někdy také žebračka. Obvykle je navíc zdobeno lidovými a rostlinnými motivy. Pokud jste fanoušci cyklistiky, pak jste se s obrázkem žudra mohli setkat na Moravských vinařských stezkách, které jej mají dokonce v logu.

Samotok není označení pro víno, které samo teče do hrdla, ale říká se tak moštu, který samovolně, pouze za pomoci gravitace, odteče ze rmutu. Nezískává se tedy lisováním a obsahuje nejvíce cukru a kyselin, takže se používá například při výrobě šumivých vín.

Juchtovina jest národní ruský smrad, respektive vůně. Kamkoli se člověk vrhne, všude juchtovina, v chrámích, na ulicích, doma, v hospodách, takže jsem si již kolikráte přál, co si člověk jen v zoufalství přáti může - abych neměl nos,“ zalitoval kdysi Karel Havlíček ve svých Obrazech z Rus. Pokud chcete vědět, co to taková juchtovina je, uložte víno do tepla, nechejte ho tam několik dnů a uvidíte. Vlastně ucítíte.

Tajemným názvem býčí krev se někdy označují červená vína, zejména pak maďarský Bikavér. Jedna z legend praví, že při obraně Egeru proti Turkům se maďarští obránci posilovali vínem tak, až jim z toho zčervenaly vousy. Když je Turci viděli, zalekli se, protože mysleli, že získali sílu pitím býčí krve.

Někteří lidé znají osm druhů vína – bílé a červené, dobré a špatné, drahé a levné, zadarmo a za peníze. Pokud jste až doteď patřili do této kategorie, pak vám náš vinařský slovníček pomůže se z ní vymanit. A pokud se rozhodnete pro návštěvu moravského sklípku a jste třeba z Prahy, tak vám pár slovíček může otevřít cestu ke skutečně dobrým vínům. Otřepaný vtip totiž praví, že vinaři dělí víno na tři druhy – dá sa, nedá sa, dá sa Pražákům.

Na Festival za odborníky

Teď už znáte základní slovníček řeči o víně a nemělo by vás tedy nic překvapit. „Pokud se ale člověk chce dozvědět ještě něco navíc, pak doporučuji navštívit přímo některý z moravských sklípků, nebo ještě lépe více špičkových sklepů naráz v rámci Festivalu otevřených sklepů na Mikulovsku. Jeho podzimní vydání totiž bude plné zábavně-naučných programů, které z vás udělají téměř odborníka,“ zve manažer Festivalu otevřených sklepů, Aleš Tureček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám