Hlavní obsah

Recept na dlouhověkost obsahuje mazlení a červené víno

Právo, Petra Hátlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dámy, bojíte se nelítostného souboje s časem? Podle odborníků je to zbytečné. Stárnutí je přirozeným jevem, který potká každého. Pozitivní ale je, že se dá oddálit. Zbraní proti němu může být třeba popíjení červeného vína nebo milostné doteky.

Foto: Profimedia.cz

Červené víno podporuje produkci genů mládí.

Článek

Stárnutí je nevyhnutelný jev organismu, při kterém pozvolna dochází k chátrání tělesné schránky. V těle se začne zvyšovat počet odumřelých a poškozených buněk a organismus je nestačí nahrazovat novými.

Podle odborníků je ale možné tempo stárnutí výrazně zpomalit. „Stárnutí našich orgánů začíná již od narození. Změny související se stárnutím ale vidíme až mnohem později. Například stárnutí mozku již vědci popisují od 25 let.

Lidé by se teoreticky mohli dožívat až sto dvaceti let. Taková je doba, na kterou jsou naprogramované geny dlouhověkosti. To, proč se tak neděje, je ovlivněno mnoha faktory. Špatným jídlem, životním prostředím, nemocemi, úrazy a dalšími okolnostmi,“ vysvětluje primářka kliniky A2C.

Foto: Profimedia.cz

Mazlení Vám přidá roky.

Stáří organismu se dá posuzovat různými způsoby. „Nejzákladnější je počítání věku podle data narození. Ale to není úplně přesné. Často se stává, že skutečný věk se od toho biologického liší. Člověk se může cítit o dvacet let starší i mladší.

Biologický věk je dán stavem buněk v našem těle. Je to věc, která se dá změřit. Stejně tak se dá změřit i rychlost stárnutí, slouží k tomu nejrůznější zátěžové testy a psychotesty, které vyhodnotí stav duševního zdraví,“ vysvětluje lékařka.

Červené víno dokáže divy

To, co umí zpomalit stárnutí, je správný výběr potravin. „Stárnutí buněk dokážou oddálit antioxidanty, které chrání proti toxinům a dalším nebezpečným látkám. Jsou hlavně v ovoci, zelenině nebo rybách.

Velké množství antioxidantů obsahují třeba borůvky nebo brusinky. Světové studie ukazují, že století lidé mají výrazně vyšší hladinu antioxidantů než sedmdesátníci,“ říká primářka Golková. Vědci ale našli další silnou zbraň. Je jí červené víno.

„Popíjení červeného vína tělu opravdu prospívá. Je to dáno tím, že víno obsahuje látku resveratrol, která v těle podporuje produkci takzvaných genů mládí, jež stárnutí zpomalují.

Základem tohoto objevu byla statistika, která ukazovala, že se Francouzi v porovnání s ostatními Evropany dožívají výrazně vyššího věku. Následně se přišlo na to, že za vším stojí jejich obliba v červeném víně. Sklenička či dvě tak pomohou ochránit srdce i cévy a přispějí k uchování dobré kondice,“ vysvětluje lékařka.

Mazlení přidá roky

Blahodárný vliv na organismus má i psychika. „To, co dokáže prodloužit věk, jsou i doteky a láska. Hlazení a mazlení totiž přirozeně zvyšují hladinu hormonů, jako jsou například testosteron a estrogeny.

Tím pak dochází k ovlivnění chemických pochodů v těle a výsledkem je oddálení stárnutí. Mazlení je i jedním z důvodů, proč se ženy dožívají vyššího věku než muži. Jejich plusem je totiž to, že se kromě sexu a milování více než muži mazlí se svými potomky. Mají tak více doteků a tulení než silnější část populace,“ dodává lékařka.

Vyššího věku se dožívají i lidé společenští a přátelští. „Jednou z podmínek dlouhověkosti je i optimismus, smích a veselá povaha. Naopak lidé samotáři a lidé s pesimistickým pohledem na svět umírají dříve. Negativní emoce dokážou i při plném zdraví člověka život výrazně zkrátit,“ varuje Monika Golková. Déle tak žijí lidé se silnými rodinnými pouty a lidé se zájmy a koníčky.

Prospěte se k mládí

Pro zachování svěžesti a mládí je důležitý dostatek spánku. „V tomto případě nejde jen o frázi, ale o skutečnost. Během spánku totiž v našem těle dochází k vyplavení hormonu melatoninu. Ten je v organismu zodpovědný za mnoho procesů. Například snižuje množství cholesterolu v krvi nebo podporuje produkci růstového hormonu.

5 rad pro dlouhý život

1 dostatek pohybu. Denně tři kilometry nebo půlhodinka svižné chůze pomůže uchránit před obezitou, která život zkracuje;

2 dostatek tekutin, zejména neperlivé čisté vody. Voda je to, co z těla odvádí toxiny aby vše fungovalo tak, jak má, je třeba za den vypít alespoň dva až tři litry;

3 život bez stresu. Stres sám o sobě zkracuje život, pokud k tomu připočítáme, že většina lidí ve stresu sáhne po cigaretě, je jasné, že jde o stav, který roky nepřidá;

4 zahnání nečinnosti. Lidé spěchající do důchodu, lidé bez koníčků a zájmů si život zkracují, naopak ti, kteří mají zájmy, věnují se rodině a žijí s přáteli, jsou na tom lépe;

5 smích a radost. Lidé veselí, často se stýkající s přáteli, se dožívají vyššího věku než samotáři, pesimisté a lidé bojácní.

Kromě toho ale také působí jako antioxidant na mozek, zpomaluje stárnutí a prodlužuje život. Aby mohl melatonin ale opravdu dobře fungovat, je třeba zajistit správné podmínky pro spánek. K těm patří to, že budeme spát ve tmě, nikoli při světle, a že nebudeme výrazně narušovat přirozený spánkový rytmus například cestováním přes časová pásma nebo ponocováním,“ radí primářka kliniky A2C.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám