Hlavní obsah

Ve většině přírodních nádrží v Česku se lze koupat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké množství přírodních koupališť a nádrží v Česku má stále čistou vodu a láká ke koupání. V některých krajích se však vyskytují vodní plochy, v nichž hygienici koupání nedoporučují nebo zakazují. Hlavním důvodem jsou přemnožené sinice, v Jihočeském kraji je na vině kal a bahno, které do řek spláchly povodně a přívalové deště s bouřkami.

Foto: Radek Plavecký , Právo

Koupání v přehradě může být velkou zábavou pro celou rodinu.

Článek

Zákaz koupání nyní platí jen v rybníku Peklo v Polné na Jihlavsku a v Plumlovské přehradě na Prostějovsku.

Hygienici ale nedoporučují koupání v zatopeném lomu ve Varvažově na Ústecku, v rybníku Vajgar v Jindřichově Hradci a rybníku Pávov v Jihlavě. Zhoršenou kvalitu vody má i Velká přehrada v Sedlicích na Pelhřimovsku, Orlická přehrada ve Vojníkově, Brněnská přehrada a rybník Olšovec na Blanensku.

STUPNĚ HODNOCENÍ KVALITY VODY
Voda vhodná ke koupáníneznečištěná a zdravotně nezávadná
Voda vhodná ke koupání s nízkým znečištěnímpřirozeně zabarvená, kalná, nepředstavuje riziko ohrožení zdraví
Zhoršená jakost vodymůže být jistým rizikem pro citlivější jedince, ostatní by se měli po vykoupání alepoň osprchovat
Voda nevhodná pro koupánípředstavuje zdravotní riziko pro celou populaci
Voda nebezpečná ke koupánízákaz koupání

Ve Zlínském kraji hygienici evidují zhoršenou kvalitu v luhačovické přehradě, na slepém rameni Moravy Pahrbek a štěrkovišti v Novém Hrozenkově.

V Plzeňském kraji je na tom hůře rybník Hnačov na Klatovsku, Podhájí v Horšovském Týně na Domažlicku a nádrž České údolí u Plzně, kde je voda průhledná jen do asi půl metru. Ostatní z téměř tří desítek přírodních koupališť v kraji jsou pro koupání vhodná.

Ve Džbánu se voda zlepšila

Od minulého týdne se zlepšila i voda v pražské nádrži Džbán. Lidé se tam už mohou koupat, ale měli by se poté osprchovat. Ke koupání je vhodné i koupaliště v Motole, u ostatních koupališť nemají hygienici ještě výsledky nových rozborů.

FOTO: PRÁVO/Lukáš Táborský

Ve Středočeském kraji jsou podmínky ke koupání dobré s výjimkou Orlické přehrady, které by se měli vyhnout jedinci s citlivou kůží, těhotné ženy a děti.

Na jihu Čech je nejčistší Staňkovský rybník. Mírně znečištěnou vodu mělo minulý týden Lipno, to už ale bude podle očekávání hygieniků čistší.

Přehrada Skalka nevhodná ke koupání

Voda v koupalištích v Karlovarském kraji zůstává až na přehradu Skalka vhodná ke koupání. Na Vysočině nabízejí nejlepší podmínky ke koupání Malý a Velký Pařezitý rybník a rybník Nadymač na Jihlavsku.

Koupaliště v Praze

Pražské koupaliště Lhotka mělo v posledním měření vodu vhodnou ke koupání. Počítejte ale s nízkým znečištěním a zakalením přírodního původu. Voda by měla být zdravotně nezávadná. Ve Džbánu se voda zlepšila, i když ze začátku měsíce měla zhoršenou jakost. Motol nabízí vodu vhodnou ke koupání. U ostatních se čeká na výsledky měření, které by měly být známy příští týden.

V Královéhradeckém kraji si lidé mohou jít zaplavat na kterékoli přírodní koupaliště. Totéž platí i pro obyvatele Libereckého kraje a Pardubického kraje. Na výběr mají i na jihu Moravy, kde ale kvůli studenému počasí mnohá koupaliště zůstávají zavřena.

Reklama

Výběr článků

Načítám