Hlavní obsah

Sestup z vrcholu Sněžky bude v létě opět omezený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko)

Sněžka se opět v létě chystá na nápor turistů, a ti proto budou muset sestupovat i stoupat na českou nejvyšší horu podle daných pravidel. Ředitelství polského Krkonošského národního parku (KPN) rozhodlo, že stejně jako loni bude možné po červeně značené turistické stezce v úseku Slezský dům-Sněžka pouze stoupat na vrchol, sestup bude možný jednodušší Jubilejní cestou.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Na Sněžce v úterý ráno klesly teploty na minus šest stupňů.

Článek

"K této regulaci návštěvnosti vrcholu Sněžky přistoupil KPN z důvodu přetíženosti úzkého horského chodníku. Snahou je jak zamezit erozi a omezit vybočování turistů mimo chodník při vzájemném míjení, tak zvýšit bezpečnost návštěvníků," uvedl Radek Drahný ze Správy Krkonošského národního parku (KRNAP).

Návštěvníci z vrcholu Sněžky budou mít šanci po červené cestě sestoupit pouze na první vyhlídku do Obřího dolu, poté je čeká návrat na vrchol Sněžky a k Slezskému domu budou mít možnost sejít Jubilejní cestou severním svahem Sněžky, která bude průchozí oběma směry.

V září bude turistický chodník zcela uzavřen

Koncem srpna navíc začnou práce na opravě serpentin na červeně značené cestě, proto bude od 1. září tento turistický chodník pro turisty zcela uzavřen. "Turisté v úseku Sněžka - Slezský dům budou moci v této době v obou směrech využít jen Jubilejní cesty. I po ní však vzhledem k opravám může být zvýšený provoz vozidel," dodal Drahný. Opravy kamenité cesty by měly skončit letos v říjnu.

Vrchol Sněžky, která je výškou 1602 metrů nejvyšší horou Česka, navštěvují v sezóně stovky lidí denně. Od loňského roku je pro turisty na Sněžce otevřená nová moderní stavba poštovny, která nabízí základní občerstvení či poštovní služby.

Reklama

Související témata:

Související články

Poštovna putuje ze Sněžky na Javorovou skálu

Srub, představující přes tři století jeden z nejvýše položených objektů Česka, zmizel o víkendu z vrcholu 1 602 metry vysoké Sněžky. Trámoví staré České...

Výběr článků

Načítám