Hlavní obsah

Poštovna putuje ze Sněžky na Javorovou skálu

Právo, Vladislav Prouza

Srub, představující přes tři století jeden z nejvýše položených objektů Česka, zmizel o víkendu z vrcholu 1 602 metry vysoké Sněžky. Trámoví staré České poštovny, odkud od roku od roku 1850 putovaly zásilky obdařené originálním razítkem, ale jako palivové dříví neskončí. Poštovna má nadále sloužit turistům, jenom spadne o skoro tisíc metrů níž a přesune se do středních Čech.

Foto: Vladislav Prouza , Právo

Snímek dnes už historický: srub staré České poštovny mezi kaplí sv. Vavřince a novou poštovnou.

Článek

Srub skupina montérů prkno po prkně rozebrala, kompletně naložila na náklaďák a přes polský Karpacz odvezla do rekreačního areálu Monínec na rozhraní středních a jižních Čech.

Prodala ho tam jeho majitelka Jaroslava Skrbková z Pece, vlastnící zároveň na vrcholu Sněžky loni dostavěnou novou Českou poštovnu. Srub chtěli i polští zájemci.

„Podařil se mi majstrštyk. Nikoli kvůli finančnímu profitu, nýbrž proto, že srub bude nadále sloužit stejnému účelu jako na Sněžce. Jsem ráda, že se našel tuzemský zájemce,“ doplnila Skrbková, kterou ochranáři zavázali podmínkou po dostavbě nové České poštovny starý srub z vrcholu odstranit.

Srub znovu vyroste na Javorové skále

„Motivovala mne snaha srub zachránit. Našel jsem místo na jednom z mála vyšších kopců středních Čech na vrcholu 723 metry vysoké Javorové skály,“ přiblížil nový majitel historické poštovny Jiří Trnka, neváhající za krkonošskou relikvii zaplatit sto tisíc korun.

Trnka plánuje nejdříve ve druhé polovině letošních letních prázdnin otevřít v areálu Monínec, který má mimochodem 1200 metrů dlouhou sjezdovku, mini muzeum filatelie přibližující historii srubu a nadále provozovat poštovní a turistické služby.

Na Sněžce zůstanou jen čtyři objekty

Demolicí srubu staré České poštovny se počet staveb na vrcholu nejvyšší české hory tvořící ještě v roce 1949 počtem osmi objektů malé městečko, smrskne na čtyři.

Turisté na Sněžce napříště najdou kapli sv. Vavřince, novou Českou poštovnu, horní stanici připravované nové lanovky a snad ještě tzv. létající talíře Polské boudy, která se ovšem letos v zimě téměř zřítila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám