Hlavní obsah

S kamerou po pobřežních vyhlídkách i architektonických skvostech francouzské Bretaně

Právo, Miroslav Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve druhém putování Bretaní se budeme pohybovat po severním pobřeží. Ve směru od západu k východu se setkáme s úchvatnými vyhlídkami na skaliska v mořském příboji, ale zažijeme i neméně mimořádná setkání s krásami architektonickými.

Foto: Profimedia.cz

Krajina Bretaně je romanticky rozpolcená.

Článek

Cestu zahajujeme v letovisku Ploumanach. Právě zde se skalám omývaným mořem říká Pobřeží růžové žuly. Což je označení nepostrádající básnického ducha, i když se vlastně jedná jen a pouze o přesný popis skutečnosti.

V Ploumanachu jsme absolvovali procházku po pobřeží k majáku. Ačkoliv se nejednalo o žádnou dlouhou túru, na zážitky to byl čas docela bohatý. Člověk, který se nechá okouzlit temně modrým mořem kontrastujícím s narůžovělým nádechem oválných balvanů, kterého potěší, když na podobně romantickém místě zaslechne táhlou, mírně tesknou keltskou melodii (v tomto případě v naprosto živém provedení), tak takový jedinec má šanci, že z Ploumanachu odjede nadšen.

Mořský příboj u Plougrescant

Také tu zblízka může spatřit, jak v Bretani dovede rychle chvátat mořský příliv. A to jsou místa v tomto směru mnohem výkonnější – rozdíl mezi přílivem a odlivem v nich činí až 14 metrů. Ostatně, také do těch končin zavítáme.

Na Pobřeží růžové žuly (Cote de Granit Rose) učiníme ještě jednu zastávku, neméně působivou. Uskutečníme ji u obce Plougrescant, zhruba 25 kilometrů na východ od Ploumanachu.

Také zde je zblízka vidět sepětí krajiny s oceánem, mořský příboj útočící na skaliska (zde nepoměrně ostřejší), na útesy, které ještě daleko od břehu rostou z neklidných vln. Ale nejen moře a skály jsou tu pastvou pro oči. Tou je i zelená krajina jen o kousek výš.

Cesta územím pojmenovaném po keltském kmeni Bretonců vstoupila na sousední Smaragdové pobřeží. Jedním z atraktivních míst – a zároveň místem s vynikající vyhlídkou – je mys Cap Fréhel. Vypíná se 70 metrů nad mořskou hladinou a je jednou ze skvostných ukázek bretaňského členitého pobřeží.

Náš další cíl leží zhruba 40 kilometrů na východ a bude dnes i takovým malým předělem – ke krásám přírodním v tuto chvíli přibereme také perly architektonické. Tím cílem je město Saint-Malo.

Sídlo korzárů Saint-Malo

Nejprve jsme tu vstoupili na hradby budované od 12. do 18. století – nabízejí pohled na moře i na město, které působí historicky, ač je vlastně mladé. To bylo tak. Centrum Saint-Malo bylo na konci druhé světové války téměř zničeno, poté ovšem znovu vystavěno ve stylu 18. století. Což se týká i zdejší katedrály, která je dokonalou kopií svatostánku zničeného v roce 1944.

Saint-Malo je známé svou korzárskou minulostí a také vynikajícími rodáky. Narodili se zde romantický básník Francois René de Chateaubriand a Jacques Cartier, který se v 16. století do dějin zapsal jako objevitel Kanady.

Spisovatel Victor Hugo toto místo pojmenoval jako Pyramidu moří. Víc než výstižné... Blížíme se ke slavné hoře s klášterem –  k Mont-Saint-Michel.

Architektonický div světa

Po pravdě řečeno – klášterní hora již leží na „katastru“ sousední Normandie, nicméně výlety do Bretaně s tímto místem počítají. Aby ne – o velkolepé stavbě (klášterní kostel byl dokončen v roce 1084) se často hovoří jako o architektonickém divu světa.

Právě zde jsme na místě, kde rozdíl mezi přílivem a odlivem činí 14 metrů (některé údaje hovoří i o patnácti metrech). A ještě jeden údaj – vrchol klášterní hory se nachází 80 metrů nad průměrnou mořskou hladinou.

Tak se ještě jednou rozhlédněme po tomto krásném koutu Evropy. Tečka za cestou je to, soudím, důstojná.

PŘÍŠTĚ se vydáme do Krkonoš. Porozhlédneme se v okolí Černé hory, zavítáme k Harrachovým kamenům a zastavíme se u dvou – na naše poměry – velkých vodopádů: Labského a Pančavského.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám