Hlavní obsah

Průzkum odhalí, jak jsou na tom Pražané s cyklistikou

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do konce února mají občané Prahy možnost vyjádřit svůj názor na podmínky cyklistické dopravy v hlavním městě. Na internetu je dostupný dotazník, který se snaží zjistit, jaké důvody brání pražským občanům se přepravovat po městě na kole.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Cílem je podpořit diskuzi o cyklistice jako zdravém a ohleduplném způsobu dopravy a zapojit do ní i širokou veřejnost.

Článek

Dotazník mohou obyvatelé Prahy a okolí vyplňovat až do konce února. Jeho prostřednictvím zkoumá projekt Challenge Europe překážky obyvatel Prahy pro využívání kola jako dopravního prostředku. Mimo jiné zjišťují, jak často se lidé přepravují na kole, z jakých důvodů nevyužívají kolo častěji a co by jejich cesty na kole usnadnilo. Tato celoevropská  iniciativa za snížení CO2 vyhlásila v roce 2008 organizace British Council. 

Dotazník mohou obyvatelé Prahy a okolí vyplňovat na adrese www.kolo-ve-meste.cz až do konce února. Partnery konceptu „Kolo ve městě“ jsou iniciativy Auto*Mat, NaKole a občanské sdružení Oživení.

„Našim cílem je podpořit diskuzi o cyklistice jako zdravém a ohleduplném způsobu dopravy po městě a zapojit do ní i širokou pražskou veřejnost,“ říká Alžběta Kundrátová, studentka práv na Masarykově univerzitě v Brně a jedna z „advokátů klimatu“, kteří se rozhodli věnovat právě cyklodopravě v hlavním městě.

O projektu Challenge Europe

Projekt byl v České republice zahájen v červnu 2008 mezinárodní organizací British Council. Je zaměřen na snížení produkce emisí CO2 a ochranu klimatu. British Council a zástupci partnerských organizací vybrali tým 18 mladých lidí ve věku 18 až 35 let, který podporují v hledání nových způsobů, jak snižovat emise oxidu uhličitého nebo rozvíjet netradiční využití již objevených metod.

Tým tzv. „advokátů klimatu“ bude s pomocí odborníků pracovat na vybraných koncepcích řešení problematiky snižování emisí CO2. V celé Evropě se bude více než 200 advokátů podílet na rozvoji zhruba 40ti konkrétních návrhů. Rozpracované koncepty budou představeny na jaře 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám