Hlavní obsah

Češi stále častěji tráví dovolenou v muslimských zemích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští turisté si oblíbili muslimské země. Každé léto jich na dovolenou do některé z nich jezdí stále více. A nejde pouze o tradiční turistické destinace jako je Egypt nebo Turecko, na oblíbenosti nabývá například Jordánsko nebo Spojené arabské emiráty. Vyplývá to ze statistických údajů a sdělení cestovních kanceláří.

Foto: Profimedia.cz

Muslimské země se mezi českými turisty těší stále větší oblibě.

Článek

"Lidé mají stále více peněz a tyto destinace nejsou tak drahé. Nárůsty jsou tam značné," řekl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Podle něj velkou roli hraje také místní kultura, zvyklosti a historické památky. Například arabské tržiště nebo muezzinův hlas má stále příchuť exotiky. Na druhou stranu však Češi vyžadují vysokou úroveň služeb v hotelech evropského typu.

.: Pyramidy v Gizefoto: Dana Sokolová

Zvláštní postavení mezi muslimskými destinacemi mají Spojené arabské emiráty a Jordánsko. Zatímco do Jordánska Češi většinou vyrážejí na krátkodobé výlety z Egypta, kde tráví dovolenou, Spojené arabská emiráty jsou synonymem luxusní dovolené. "Emiráty jsou výkladní skříň bohatství muslimského světa, servis na nejvyšší úrovni," tvrdí Zíma.

Podle Beránka zájem o muslimské země se i nadále bude zvyšovat. "Dá se očekávat další nárůst řádově v dvouciferných číslech," předpokládá analytik.

Kame jezdíme nejčastěji

Jedničkou je stále Tunisko. Loni sem zavítalo podle údajů ČSÚ přes 216 000 českých rekreantů, což je o 34 000 více než předloni. Tunisko tak v oblíbenosti předstihlo Egypt. U něj ČSÚ registruje pokles počtu Čechů, egyptské úřady však naopak za loňský rok hlásí čtvrtinový nárůst. To potvrzují i cestovní kanceláře.

Tunis je jednou z nejnavštěvovanějších zemífoto: Novinky / Eva Rajlichová

Podle Egyptské centrály cestovního ruchu přijelo loni do země pyramid na dovolenou téměř 207 000 Čechů. "Jsem velmi rád, že se Egypt mezi Čechy těší stále větší oblíbenosti," řekl zástupce egyptské centrály pro Českou republiku Mahmúd Chalíl. Podle Stanislava Zímy z Exim Tours zájem o Egypt stále roste.

Egypt spolu s Tuniskem patří k nejprodávanějším i letos. Hitem však je podle cestovních kanceláří jednoznačně Turecko, kam loni vyjelo přes 90 000 Čechů. Největší český internetový prodejce zájezdů Invia registruje letos o třetinu vyšší poptávku po pobytech v Turecku než loni. "Turecko vyhledávají především rodiny s dětmi," uvedl marketingový ředitel Invia Michal Tůma.

Turecko je na přívaly turistů připraveno

Z Turecka je na prvním místě bez jakýchkoliv pochyb Istanbul. Rozmach nákupních bulvárů spolu s malými obchody a uměleckými galeriemi stále více potvrzuje pověst Istanbulu coby mekky nakupování a kultury nejen v Turecku, ale celé Eurasie.

Jedněmi z nejstarších a nejznámějších tureckých termálních lázní jsou Pamukkale na severozápadě země - včetně jejich "Vápencových teras".foto: Archiv Novinek

Není ani možné nepovšimnout si nově vystavěných hotelů, mezi kterými vyčnívá zejména hotel W Istanbul, první evropský hotel amerického hotelového řetězce, kde ceny za pokoj začínají na 500 dolarech za noc. Otevírá se řada nových hotelů, včetně Four Seasons v nádherném paláci z 19. století na nádherném místě na Bosporu.

Ještě za jedním účelem se vyplatí cestovat do Turecka - časopis Wallpaper vyhlásil Istanbul nejlepším místem pro pořádání elegantních party. V tomto ohledu se dle magazínu vylepšilo turecké velkoměsto teprve nedávno. Rostoucí počet módních střešních restaurací nabízí výhled na ikony starých věků – Hagia Sophia, Modrou mešitu a také Sulejmanovu mešitu.

Reklama

Související témata:

Související články

Užijme si dovolenou bez stresu

Odpověď na otázku, co dělat, abychom po návratu od moře, z hor či zaoceánského parníku neotravovali kolegy stížnostmi, jaký to byl zase horor, je prostá....

Jak volat z dovolené v cizině bez mobilu

Chcete-li být i na dovolené v kontaktu se svými blízkými a něco ušetřit proti volání z mobilních telefonů, nabízí se možnost kontaktu prostřednictvím pevné...

Výběr článků

Načítám