Hlavní obsah

V pražském lapidáriu se hroutí stropy

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lapidárium Národního muzea na pražském Výstavišti nabízí zcela unikátní sbírku kamenných soch Matyáše Bernarda Brauna z dob baroka, je v něm uloženo i krásné sousoší maršála Radeckého a řada dalších. Je ale zavřeno. Návštěvníkům tu totiž hrozí, že jim na hlavu spadne kus stropu. „Konečně jsme se dostali do japonských a dalších turistických průvodců, hrozí nám ale, že z letošní sezóny nebude nic,“ říká kurátorka lapidária Dana Stehlíková.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Budova lapidária je ve velmi špatném stavu, střechou zatéká i do fasády a ozdobných plastik.

Článek

Také vedení Národního muzea (NM) včetně ředitele Michala Lukeše upozorňuje už déle na to, že do budovy střechou zatéká. „Generálka střechy se dělala koncem devadesátých let, podle toho, co vidíme dnes, to ale bylo uděláno velmi špatně,“ řekl Právu jeden z pracovníků lapidária.

To teprve před několika dny, až na základě zájmu médií, navštívili pracovníci města, kterému budova patří. Příliš se o ni donedávna nestarala ani společnost Incheba, která má celý areál výstaviště ve správě. Městu ale tlumočila požadavky NM a nyní prý udělala i nutná opatření, aby zabránila dalším škodám.

Zdejší sbírka originálů soch zůstává veřejnosti nepřístupná

„Vzniklá havarijní situace střechy mrzí Inchebu o to více, že již dlouhodobě upozorňovala na nutnost opravy střechy, a to i na základě oznámení nájemce objektu, kterým je Národní muzeum. Naše společnost žádala o opravu vlastníka budovy, pražský magistrát, každoročně prostřednictvím návrhu rozpočtu již od roku 2006,“ řekl na dotaz Práva mluvčí Incheby Radovan Ježovič.

Město ale podle jeho slov v minulosti a stejně tak i letos rekonstrukci střechy z plánu oprav vyřadilo. „Nejsou peníze,“ řekl lakonicky v reakci pro Právo radní Milan Richter (ODS). Dodal ale, že se mezi městem a Inchebou hledá co nejrychlejší řešení. Chyba je podle jeho slov na obou stranách, vychází z velmi komplikované smlouvy, kde mají obě strany nedořešené resty. Ročně přitom dostává Incheba na opravy městských budov v areálu okolo šedesáti miliónů korun.

.: Mytický obr Atlas, držící zeměkouli, tak neudržel vstupní kopuli lapidária, jejíž část se propadla. foto: Právo/Jakub Mračno

„Je možné, že vždy předloží vyšší rozpočet a dohodnou se, že lapidárium počká, protože jim nenese žádné peníze,“ spekuluje jeden z opozičních zastupitelů. Celá věc by v takovém případě byla podle jeho slov „velký průšvih města“.

„Místo důležitých oprav se tam pak dělají kamerové systémy nebo nové sloupky,“ poznamenal. Přímo ve vstupní kopuli lapidária, kde se už kus stropu propadl, stojí nyní lešení, to ale nezakrývá celý prostor tak, aby tam mohli bezpečně přijít návštěvníci.

Je nutné opravit celou střechu, teče do celé budovy

„To by pomohlo alespoň provizorně, střechu je ale třeba udělat úplně znovu, kvůli ní totiž teče i do obvodových zdí a odnáší to celá budova, špatné jsou i světlíky ve střeše, do kterých při větším dešti zatéká,“ vysvětlil pracovník lapidária.

A kdy se tedy něco stane? To včera neuměl nikdo říci. Vedení NM přirozeně nechce rozdmýchávat spory s městem, Incheba tvrdí, že kompetence je jednoznačně na straně magistrátu, tam ale o konkrétních krocích nikdo nechce hovořit.

Pracovníci pražského lapidária ale přesto věří, že se věci daly do pohybu a alespoň provizorní řešení oprav se najde ještě tuto sezónu.

Reklama

Související témata:

Související články

Procházka po pražských ostrovech

Během staletí některé z nich zanikly, jiné vytvořily lidské ruce. Ještě na začátku dvacátého století je spíš než mosty spojovaly s metropolí přívozy, kterých...

Výběr článků

Načítám