Hlavní obsah

Procházka po pražských ostrovech

Právo, Jana Hanušková

Během staletí některé z nich zanikly, jiné vytvořily lidské ruce. Ještě na začátku dvacátého století je spíš než mosty spojovaly s metropolí přívozy, kterých bylo téměř padesát. Dnes deset pražských ostrovů láká návštěvníky k posezení, sportování, ale i nahlédnutí do historie.

Foto: Roman Mašín, Právo

Kampa se stala ostrovem až po prokopání mlýnské strouhy Čertovky. Dnes se tady pořádají romantické projížďky na loďkách.

Článek

Asi nejznámějším ostrovem je Kampa, která se ale tímto označením může pyšnit až po prokopání mlýnské strouhy s poetickým názvem Čertovka. Je to místo, kde se zvláště pro potěšení turistů otáčejí kola dvou mlýnů – a to jich v Praze bývalo na třicet.

.: Pražská Kampa Foto: Czechtourism

Na Kampu rád chodil T. G. Masyryk, žil tady herec Eduard Kohout, malíř Jiří Trnka, spisovatel Alois Mrštík a v tzv. Werichově vile národní buditel Josef Dobrovský, Jan Werich či až do roku 1968 básník Vladimír Holan. Objekt dlouho chátral, dnes se snad dočká lepších časů – do pronájmu ho získala Meda Mládková, jejíž nadace stojí i za rekonstrukcí nedalekých Sovových mlýnů.

Mlýny Václava Sovy najdete na Kampě

Do souboru budov pojmenovaných podle jejich majitele z 15. století Václava Sovy se před listopadem 1989 mnoho peněz neinvestovalo. Ponuré, studené místnosti jednu dobu sloužily Akademii věd, ale byla tady třeba i truhlářská dílna.

.: Pohled na Císařský ostrov s čistírnou odpadních vod.foto: Profimedia

Historické klenby i malá okénka v tlustých zdích s výhledem na Vltavu zůstaly, budova se po citlivé přestavbě víc otevřela do vnitřního atria. To oživily skleněné prvky i zurčení vody. Posedět se tady dá v restauraci, těch ostatně na Kampě najdou znavení návštěvníci dost a dost. V letě se na ostrově pořádá mnoho výstav pod širým nebem.

Kampa v současnosti prochází mohutnou obnovou; revitalizuje se park, v němž přes poledne hledají stinné místo pod stromy hlavně studenti, evropské peníze daly vzniknout i novému dětskému hřišti. Poté, co ostrov přežil ničivou povodeň v roce 2002, chrání ho proti velké vodě zábrany.

Střílelo se i cvičilo na Střeleckém ostrově

Už za Karla IV. pod dnešním mostem Legií na Střeleckém ostrově zkoušeli lučištníci, kdo z nich lépe a přesněji zasáhne připravenou maketu. Původní střelnice vyhořela na začátku 19. století, nová v sobě ukrývala i hostinec a stojí na ostrově dodnes. Událost, která vešla do dějin, zažilo místo v roce 1882, kdy tady uspořádal zakladatel Sokola Miroslav Tyrš I. všesokolský slet.

.: Střelecký ostrovfoto: Profimedia

Zajímavý je i osud názvu ostrova, který se rozprostírá u boku Národního divadla. Žofín se jmenuje podle matky císaře Františka Josefa I. My ho ale známe i jako Slovanský ostrov. Říká se mu tak od roku 1925 podle Slovanského sjezdu v roce 1948.

Některé ostrovy v Praze zanikly a spojily se s pevninou

Mnoho pražských ostrovů během let zaniklo, některé se spojily s pevninou. Takový osud potkal Rohanský ostrov, dnešní součást Karlína, Libeňský nebo Holešovický ostrov, který patří stejně jako Trojský ostrov územně k Troji. U Starého Města bychom narazili na Primátorský ostrov, neexistuje už ani Jeruzalémský, Kamenský nebo Šaškovský ostrov.

Proti proudu řeky
Císařský ostrovJe největší ze všech pražských ostrovů (29 ha), narazíme na něj jako na první, pokud půjdeme od severu k jihu. Na jeho pravé straně jsou také poslední pražské peřeje.
Štvanice (Velké Benátky, Velký ostrov)Je druhá v pořadí. Skutečně se tady od 12. století pořádaly štvanice nejen na býky, ale i na medvědy a vlky. Bývala tady i porodnice, dnes tu najdeme malou vodní elektrárnu, tenisový areál a zimní stadión, který je kulturní památkou.
Kampa (Dolejší ostrov)Je nejznámnější nejen kvůli galerii, ale i také kvůli pálení čarodějnic na 30. dubna.
Střelecký ostrovŘíká se mu také Malé Benátky, Malý ostrov, Hořejší ostrov. Nachází se zde restaurace.
Dětský ostrovMá dvě zdymadla, na severním ostrohu se tyčí alegorická socha Vltavy i s přítoky.
Petržílkovský ostrov (Jesuitský, Mrázovský, Karpelesovský)Je asi nejvíce utajeným pražským ostrovem. Při stavbě smíchovské plavební komory ho zmenšili a část připojili k Dětskému ostrovu.
Křížovnický ostrovNajdou návštevníci pod Karlovým mostem, stojí na něm pilíř původního Juditina mostu.
Slovanský ostrovNazývaný Žofín nebo také Barvířský ostrov podle jeho majitele, barvíře kůží.
Císařská louka (Královská louka)Se pozná podle řady topolů, které zde stojí. Dnes se tady můžete věnovat hlavně vodním sportům – jsou tady ale i kempy či restaurace.
Veslařský či Schwarzenberský ostrovByl záchytným přístavem pro vory Schwarzenberků, nyní ho s pevninou spojuje most, který vede k plaveckému stadiónu v Podolí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám