Hlavní obsah

Kronplatz: Perla italských Dolomit táhne Čechy ve velkém

Novinky, VIPmag

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kronplatz je prázdninový region, který můžete navštívit jak v zimě, tak v létě. Lyže, snowboard a sáňky vystřídají pohory, turistické hole a výlety po historických památkách. Pohled na zdejší prostředí je pohlazením pro duši. Italský Kronplatz je slunečným jihem, takovým, který můžete také cítit a ochutnat.

Foto: Profimedia.cz

Italské Dolomity jsou každoročně cílem obrovského množství lyžařů.

Článek

Vůně čerstvého capuccina a pečené slaniny střídá aroma chutných hub či ušlechtilého vína. Sýr se tu rozpouští na tradičních „Schultzkrapfen“, což jsou kousky podobné raviolám a plněné špenátem. Ve zdejším kraji se mísí jižní tyrolská a lehká středozemní kuchyně, uvádí to server kronplatz.com.

Můžete se nechat rozmazlovat vysoce kvalitními kuchaři v hotelích, stejně jako domácí kuchyní „jako od maminky“ v penzionech. Ingredience jsou převážně místní a některé pokrmy jsou vskutku bohaté na kalorie. Bohatá je však i chuť, proto se bez výčitek pusťte do jídla. Lidé jsou zde pohostinní a porce v hotelech a penzionech zpravidla nejsou malé. Večeře o několika chodech nejsou výjimkou a můžete se setkat i s přídavky.

Nejen jídlem živ je člověk

Aby se však vaše dovolená neproměnila v pouhé hody, je nutné i sportovat. Příležitostí je tu opravdu mnoho. Pokud chcete vyrazit na sjezdovky či na snowboard, můžete si vybrat ze dvou druhů permanentek, které jsou prodávány ve formě čipových karet: Kronplatz ski pass a Dolomiti Superski ski pass.

:. Běžkaři si v Kronplatzu také přijdou na své.foto: Profimedia

První je omezen pouze na Kronplatz od Brunecku přes Olang po St. Vigilio. K dispozici je tu 105 km sjezdovek a 32 vleků a lanovek. Pokud zvolíte druhou variantu, čeká na vás 460 vleků a lanovek a 1220 km sjezdovek v mnoha oblastech jako je např. Kronplatz, Alta Badia, Arabba a Marmolada. Nutno říci, že lanovky jsou velmi pohodlné a jsou téměř všude. Vleků je tu proti tomu výrazně méně.

Kilometry a kilometry bílé stopy

Máte-li raději běžky, přijdete si tu na své i vy. Zdejší region spadá pod nově založenou organizaci s názvem Dolomiti NordicSki, což je největší evropský běžkařský systém. Dnes zahrnuje již okolo 1000 km běžeckých stop v Jižních Tyrolech. V tomto regionu je asi 200km běžeckých tratí – tedy velký kus cesty, který je možné zdolat.

Velkým hitem je sáňkování. Proto je tu také mnoho tratí k tomu uzpůsobených. Ubytování je tu více než dost.

:. Milovníci adrenalinu si nemohou Dolomity vynachválit.foto: Profimedia

Vybírat můžete z hotelů, které jsou přímo na sjezdovce nebo i z penzionů, které jsou od sjezdovky vzdálenější. Kvalita je rozdílná, stejně jako cena, záleží tedy pouze na vašich přáních a možnostech. Jednotlivá lyžařská centra a vesničky jsou mezi sebou propojeny autobusovými linkami. Intervaly mezi jednotlivými autobusy jsou vcelku příznivé a v každém ubytovacím zařízení vám poskytnou bližší informace nebo přímo i jízdní řád.

Můžete tu uplatnit různé slevy

Hotely nabízí i výhodné balíčky. Můžete tak narazit na slevu, kdy místo za čtyři strávené noci v hotelu zaplatíte pouze tři. Různé slevy se dají uplatnit i na permanentky. Nejvýhodnější jsou slevy pro děti. Dítě do osmi let dostane permanentku zdarma za předpokladu, že alespoň jeden z rodičů si koupí permanentku na stejnou dobu. A děti mezi 8 – 10 lety mají nárok na 50 procentní slevu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám