Hlavní obsah

Voralbersko: lyžování pro celou rodinu

Právo, Dana Braunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejzápadnější rakouská spolková země je vklíněná mezi Švýcarsko, Německo a Lichtenštejnsko. Dvě třetiny Voralberska leží nad tisíci metry nad mořem a tak není divu, že se stalo průkopníkem alpského lyžování. Ve zdejším Zürsu byla v roce 1906 otevřena první lyžařská škola na světě a o rok později tu stál první lyžařský vlek - tehdy mechanické výtahové zařízení připomínající člun.

Článek

V současnosti je ve voralberských střediscích 39 lyžařských škol. Rodiče, kteří do nich dávají své ratolesti, dostávají záruku, že do tří dnů se dítě naučí zatáčet - v opačném případě může v kurzu bezplatně pokračovat. Myslí tu i na ty, kteří v mládí lyžovali, pak měli dlouhou přestávku a už se bojí postavit na lyže. Ve speciálních kurzech získají za tři dny ztracenou důvěru ve své lyžařské umění a mohou zase brázdit sjezdovky.

Výběr mají více než široký. V nejznámějších střediscích v Lechu a Zürsu čeká na milovníky komfortu a exkluzivity 276 kilometrů sjezdovek až do nadmořské výšky 2810 metrů. Obě střediska patří tradičně mezi pět nejlepších lyžařských center na světě. Za všechno mluví skutečnost, že v příští sezóně zde budou mít všechny sedačkové lanovky vyhřívaná sedadla. Samozřejmě, že tomu odpovídají ceny i klientela.

Na zdejších perfektně upravených svazích si však můžete zalyžovat i bez toho, že máte na večerní procházku v zavazadle norkový kožich. Stačí se ubytovat v sousedním Bludenzu a do Lechu si třeba na jeden den zajet.

Pro každý věk i kondici

Jenže nespíš zjistíte, že se vám ze zdejších daleko méně nákladných, ale mnohem přátelštějších středisek nebude chtít odjíždět někam jinam. Z Bludenzu se dá totiž vyjet do celkem deseti lyžařských center - nejbližší je autem deset minut, nejvzdálenější půl hodinky.

Pro milovníky adrenalinu je ideální Montafon s 222 kilometry sjezdovek. Jedna z nich s výmluvným jménem Diabolo má například 70procentní sklon, další, Schwarzköpfle, je dlouhá 14,5 kilometrů a z jejích serpentin se točí hlava i hodně zkušenému lyžaři.

Ti, kdo si chtějí užívat kromě lyžování i nádherných alpských panoramat, by měli zajet do Brandnertalu. Lyžařské středisko Brand/Bürserberg je naprosto ideální pro rodiny s dětmi. Mají tu "školu lyžování v plenkách" pro děti už od 2,5 roku. O děti je postaráno celý den. Lyžování je pro ně až do osmi let zdarma a s rodičem, který si tu koupí skipas, lyžuje bezplatně ještě druhé dítě do 15 let zdarma.

Za kolik na svah

Šestadvacet sjezdovek všech úrovní je zde ideálně propojeno 13 vleky. Pětidenní skipas stojí pro dospělého 109 euro, pro seniory (od 61 let) 101 euro. Děti od 9 do 16 let platí 75 euro, junioři (16-19 let) 89. Denní skipasy se podle těchto kategorií pohybují mezi 28 a 19 eury.

V Montafonu zase od 10. března do 15. dubna lyžují i bydlí děti mladší deseti let zdarma. Podmínkou je, aby si zde aspoň jeden z rodičů koupil 5denní pobyt a skipas. Příjemná atmosféra pro rodiny panuje i v Klostertalu v lyžařském středisku Sonnenkopf. Tyčí se až do výšky 2300 metrů a máte tady zaručeno lyžování na přírodním sněhu - sněhová děla tu vůbec nemají, protože je nikdy nepotřebují. Klostertal totiž patří v Rakousku mezi čtyři místa s nejvydatnějšími srážkami. Sníh tu spolehlivě vydrží až do Velikonoc. A navíc žádné fronty a strkání. V letošní zimě to zní jako pohádka.

Komu by se už sjezdovky zajídaly, může si zkusit třeba sněžnice. Je to nenáročný a přitom zábavný způsob pohybu na zasněžených horách. Půldenní výprava pro čtyř až desetičlennou skupinu stojí pro jednoho 22 eur. Cena zahrnuje průvodce, sněžnice, hole a lavinový hlásič, který je při pohybu v zasněžených horách mimo upravené sjezdovky povinný. Na své si ve Vorlalbersku ovšem přijdou i vyznavači jízdy v hlubokém sněhu či na umrzlém firnu a také milovníci skialpinismu.

Sport, gastronomie i lázně

K pohybu na horách patří i dobré jídlo. V Bludenzu to platí bez výjimky. Z místních specialit si nenechte ujít kässpätzle, halušky s ostrým alpským sýrem a osmaženou cibulkou. Skvělý je i vídeňský řízek, který je vždy z prvotřídního telecího. Hojně zasytí i těstoviny zalité smetanovou houbovou omáčkou nebo vynikající jelítka s kysaným zelím a brambory. Na své si přijdou i milovníci plněných knedlíků, slaných i sladkých. Pro ty, kdo hlídají váhu, nechybí v žádné restauraci bohatý výběr čerstvých zeleninových salátů.

Ceny jsou v okolí Bludenzu na rakouské poměry slušné - v čistém, příjemném prostředí s výhledem na okolní alpské velikány dostanete hlavní jídlo, které bohatě zasytí, za zhruba 9 eur. Nápoje jsou ovšem dražší: pod dvě eura nedostanete ani vodu.

Rady a informace na cestu

JAK SE MŮŽETE DO BLUDENZU DOSTAT?

Z Prahy (615 km, z toho 585 po dálnicích): Plzeň-Mnichov - dále po E 54 k Wangen-West, přes rakouské hranice (u Bodamského jezera) na A 14 směr Bregenz a Feldkirch. Z Brna (737 km, z toho 610 km po dálnicích): Vídeň-Linec-Innsbruck-Arlberg (E 60). Nezapomeňte, že na cestu autem potřebujete desetidenní rakouskou dálniční známku za 7,60 eura. Pokud použijete při cestě voralberskou vysokohorskou silnici, zaplatíte navíc přibližně stejnou částku. V některých horských oblastech jsou povinné sněhové řetězy. Pokud řidič, který je nemá, způsobí dopravní komplikace, je rakouská policie velmi přísná.

POJIŠTĚNÍ

Zcela nezbytné je uzavřít před cestou kvalitní cestovní pojištění, které zahrnuje i případná rizika při sportovních aktivitách. Běžné pojištění se totiž zpravidla nevztahuje na některé extrémní sporty, např. horolezectví, nebo skialpinismus. Je potřebné vyptat se při uzavírání pojištění na všechny podrobnosti.

WWW STRÁNKY

Pro ty, kdo spíše než peníze šetří čas, nabízejí místní hotely balíčky ubytovacích a rekreačních služeb. Zajímavá je třeba březnová nabídka čtyřhvězdičkového wellness hotelu Val Blu Resort v Bludenzu. Patří do ní dvě noci se snídaní, neomezené využití hotelové posilovny a hlavně aquacentra včetně několika saun, z nichž jedna, s názvem Medvědí doupě, má venkovní bazének. Součástí balíčku v ceně 149 eur (víkend 169) je rovněž dvoudenní lyžařský pas, s nímž lze kombinovat pět středisek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám