Hlavní obsah

Barvité kontrasty dnešní Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vystoupil jsem v Pekingu z letadla a ocitl se v prádelně. Venku bylo třicet stupňů Celsia a 80procentní vlhkost vzduchu. Ten, kdo se do Číny vydá v létě, však musí s něčím podobným počítat.

Článek

A Peking, to ještě nic nebylo. V jižní Číně hravě zažijete 45 °C a 90procentní vlhkost vzduchu. Kvůli mírnějším teplotám sem bývá výhodnější přijet na jaře nebo na podzim. Konec roku je pak optimální chvílí, kdy začít vybírat z různých typů zájezdů a získat případnou slevu, protože se objevují nabídky cestovek na novou sezónu. S last minute nelze do Číny příliš počítat.

Peníze rozměňte už na letišti

Hned jak jsme po sedmi hodinách letu z Mnichova přistáli na letišti v Pekingu, rozměnili jsme si v místní směnárně své dolary nebo eura na jüany. Spoléhat na bankovní automaty, které najdete zejména v moderních centrech měst, je nejisté stejně jako měnění v bankách.

Placení kartou bývá spíš výjimkou než samozřejmostí. A už vůbec s ním nepochodíte v naprosté většině tržnic a obchůdků se suvenýry. O tom, kolik si máte rozměnit, je nejlepší se poradit s průvodcem. Hodně totiž záleží na typu zájezdu.

Hit mezi památkami

Do Zakázaného města v Pekingu směl ještě před pár desítkami let pouze císař a jeho vyvolení. Dnes si do Císařského paláce může koupit lístek každý turista. Dovnitř se jich valí tisíce. Z ciziny, ale ještě víc z domova. Čína se dala do pohybu.

Zakázané město, komplex budov a zahrad o rozloze 70 ha, je nejnavštěvovanější čínskou památkou. Přežil požáry a zemětřesení, dobývání i nálety, ale hlavně přežil ničení památek Rudými gardami za tzv. kulturní revoluce v 60. letech.

Tehdejší premiér Čou En-laj ho zachránil díky mazanému manévru, podobně jako spoustu dalších památek. Nechal je uzavřít a hlídat armádou. Oficiálně proto, aby se odtud nešířila ideologická nákaza.

Císařský palác vybudovali jeho stavitelé podle složitých pravidel. Je tu třeba 9999 místností, protože císař, Syn nebes, musel mít o jednu komnatu méně, než měl podle představ Číňanů chrám na nebesích s deseti tisíci komnatami. Stavitelé tu uplatnili pravidla harmonie a také zákonitosti fengšuej, umění uspořádat prostor tak, aby v něm přirozeně proudila energie a člověk se v něm dobře cítil.

Monumentalita ceremoniálních sálů ostře kontrastuje s tím, jak civilně působí malé prosté místnosti, ve kterých žil císař a jeho manželky a stovky konkubín.

Příznačná je také historie údajně prvního auta v Číně, předchůdce dnešních mercedesů. Ten kočár s motorem, vystavený v císařském paláci, dostala darem císařovna-vdova C'che-si, která se do svého postavení propracovala až z nízké role císařské konkubíny. A nejen tím, že císaři dala potomka. Také svou nadprůměrnou schopností intrikovat.

O mnohém svědčí třeba fakt, že auto dostala od jednoho z generálů, údajně svého milence. Nikdy v něm ovšem nejela. Řidič by totiž seděl před císařovnou. A to nedovolovaly složité zákony, které určovaly život u císařského dvora i v zemi. Vepředu musela sedět vládkyně, žádný řidič.

Kuriózní bylo i to, že Pchu-i, poslední a svržený čínský císař, se sem vrátil po bizarních peripetiích včetně věznění na severu země až jako zahradník.

Náměstí Nebeského klidu, Chrám nebes, Letní palác, seznam toho, co je v Pekingu k vidění, by byl dlouhý. Patřily by na něj i malé přízemní domečky starých čtvrtí, které ustupují honosným novostavbám a s nimi i kus tradičního života země.

Luxusní butiky i levné obchůdky

Spíš než luxusní obchody se značkovým zbožím zajímají Čechy svérázné asijské uličky, ve kterých jsou obchůdky s nejrůznějšími suvenýry a hospůdky. Jedna z nejznámějších uliček je hned vedle nablýskaného centra Pekingu s honosnými mrakodrapy. O ceny většiny suvenýrů se tu smlouvá, nejúspěšnější bývají ti, kteří nejméně spěchají. Ověřil jsem si to při koupi kopií grafik slavných čínských mistrů, které jsou věčným suvenýrem i proto, že na dlouhé cestě nezaberou v kufru mnoho místa.

Kromě nákupů tu můžete vyzkoušet také různé exotické dobroty, třeba grilované krevety nebo chobotničky, pražený hmyz, případně ovoce v tenké polevě z karamelu.

Rady a doporučení na cestu

VÍZA A OČKOVÁNÍ

Žádost o víza si podáte na ambasádě ČLR v Praze, stojí necelých 900 Kč, respektive 40 dolarů. Její vyřízení trvá zhruba týden. Očkování je pouze doporučené (žloutenka typu A a B, břišní tyfus, případně meningokok), zejména těm, kteří se po zemi budou se pohybovat ve ztíženějších hygienických podmínkách.

CESTOVÁNÍ V ZEMI

Ukazoval jsem vizitku se jménem a mapkou svého hotelu snad deseti lidem. Bloudil jsem v Šen-čou, městě, které leží pár kilometrů od Hongkongu. Číňané mi neuměli poradit nebo radili zmateně. Většina z nich nedovedla mapku ani správně situovat. Nakonec jsem nasedl do taxíku. Ukázalo se, že jsem asi 800 metrů od svého hotelu. Jezdit po Číně není vůbec snadné. Nejen proto, že se složitě orientujete ve městech, kde je většina nápisů a orientačních tabulí v čínských znacích. Také proto, že většina Číňanů neumí anglicky. Ale i proto, že na dálkové trasy vlaků a autobusů není snadné sehnat lístky. Často je musíte koupit na černém trhu. To vyžaduje aspoň minimální znalost čínštiny a místních reálií, aby vás nepodvedli. Cizincům se to může stát snadno. Proto je pro většinu Evropanů zatím lepší jezdit po Číně s cestovními kancelářemi. Ovšem navštívit Peking a zajímavosti v jeho okolí, to by zvládli i sami. Metro, autobusy ani taxíku tu nestojí mnoho. A zejména taxíky vás zavezou, kam potřebujete. Můžete se tak dostat i na místa, na kterých davy turistů nepotkáte. Zajímavé bývají zejména parky a staré čtvrti města se svým koloritem. Číňané jsou zvyklí žít na ulici a tak tu můžete vidět a nafotit řadu kuriózních situací. Karbaníky, cvičení tchajťi, zpěvácký sbor, muzikanty, prostě kdeco. Obyčejní lidé bývají vlídní a přátelští.

MĚNA A ČAS

Oficiální měnou je 1 jüan (zhruba 3 koruny). Časový rozdíl mezi Prahou a Pekingem je 6 až 7 hodin, záleží na letním a zimním čase.

JAK LETĚT

Do Pekingu se létá z některého z evropských měst, třeba z Mnichova. Nejlevnější je ruský Aeroflot, to ale znamená v Moskvě přesedat.

WWW STRÁNKY

Jinak v úzkých, potemnělých a exoticky vyhlížejících uličkách je bezpečno, ostatně jako v celé Číně. Ke krádežím tu nedochází příliš často. Přesto bývá lepší nenosit s sebou všechny své peníze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám