Hlavní obsah

Veletrh Flora Olomouc představí Krajinu snů

Právo, Miroslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Jarní etapa mezinárodní zahradnické výstavy Flora Olomouc je letos ve znamení oslav 50. výročí od konání první květinové výstavy v Olomouci. Romantický název Krajina snů nese hlavní expozice letošního ročníku výstavy, která začala 24. dubna.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Flora Olomouc láká tradičně na olomoucké výstaviště tisíce milovníků květin.

Článek

Největší a nejstarší akce svého druhu v Česku je tentokrát koncipována jako velká barevná připomínka letošního 50. výročí od konání první květinové výstavy v Olomouci. Potrvá až do neděle 27. dubna.

V Olomouci rozkvete Krajina snů

V ústřední expozici s poetickým názvem Krajina snů spatří návštěvníci mimo jiné množství lilií, narcisů, tulipánů, hrnkových a balkónových květin i okrasných dřevin. Jejím autorem je známý architekt Ivar Otruba a návštěvníci ji mohou spatřit v centrálním pavilónu A.

„Expozice je plná barev a vůní. Výrazně se tu přitom prezentuje zejména Svaz květinářů a floristů ČR,“ uvedl Ivo Krejzlík z Výstaviště Flora.

Padesát let zahradnických výstav přibližuje přehlídka historických plakátů a fotografií, pro zájemce jsou připraveny jubilejní známky či pohlednice, návštěvníci mohou spatřit na galerii pavilónu A dobové květinové vazby a k oslavám jubilea je směřována i soutěž v aranžování květin.

.: První návštěvníky letošní jarní etapy veletrhu Flora vítaly malé květinové víly. Zároveň jim rozdávaly semínka květiny ostálky lepé.foto: Právo/Miloslav Hradil

Se samostatnou expozicí se na Floře představují i letos členové Českého zahrádkářského svazu, kterým je vyhrazen pavilón E. Nabízejí zde přehlídku cibulovin, masožravých rostlin, kaktusů, sukulentů, skalniček, řezaných květin i zajímavých bonsají. Zájemci tu najdou také bezplatnou poradenskou službu.

Krásu jarních květin mohou návštěvníci veletrhu Flora obdivovat nejen v interiérech, ale i v olomouckých Smetanových sadech.

„V obnovené tzv. Holandské zahradě bylo vysázeno přes 10 tisíc cibulovin, převážně tulipánů. Dalších 25 tisíc tulipánů a 14 tisíc macešek kvete mezi jednotlivými pavilóny a na hlavní aleji,“ uvedla mluvčí výstaviště Zuzana Studená. Návštěvníci veletrhu mohou zavítat i do sbírkových skleníků a Botanické zahrady Flory a do Botanické zahrady Univerzity Palackého.

Hrnkové lilie získaly ocenění

V letošním roce byla v rámci jarního veletrhu Flora udělena i prestižní cena Novitas Olomucensis, která je udělována novinkám okrasných rostlin výrazně nových vlastností a tvarů. Získala ji kolekce hrnkových lilií Lily Look.

„Jedná se o ojedinělou skupinu nízkých lilií, která doposud v širším sortimentu druhů lilií nebyla množena a pěstována. Její zásadní předností je geneticky zafixovaná zakrslost růstu a výhodnou je mimo jiné možnost pěstování v nádobách,“ konstatovala Studená.

O cenu soutěžily tři exponáty od dvou firem. Hrnkové lilie vyšlechtila holandská firma Mak Breeding a do soutěže ji přihlásila česká firma Jošt import.

.: Souběžně s veletrhem Flora probíhají nyní na olomouckém výstavišti i jarní zahradnické trhy.foto: Právo/Miloslav Hradil

Spolu s veletrhem Flora začal ve čtvrtek na olomouckém výstavišti i veletrh zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb pro zahradníky a zahrádkáře Hortifarm a konají se tu i jarní zahradnické trhy. Celkem se tu představuje 437 vystavovatelů a prodejců z Česka, Polska, Slovenska, Maďarska a premiérově i ze Srbska.

Pro návštěvníky je připraven i zábavný doprovodný program na letní scéně výstaviště. Na své si přitom přijdou zejména příznivci folku a country. Vystoupí tu například Nezmaři, Jablkoň, Vlasta Redl, Bokomnara s Naďou Urbánkovou a řada dalších kapel či sólistů.

Vlakem za poloviční cenu

Ti, kteří zamíří do Olomouce letos vlakem, mohou podle vedoucí výstavnického úseku Flory Ludmily Grecmanové využít speciální nabídku. „Dohodli jsme se s Českými drahami, že z kterékoli stanice v ČR zaplatí za jízdné poloviční cenu,“ konstatovala Grecmanová.

Motorizovaní návštěvníci mohou využít i placeného parkování v areálu Technických služeb města Olomouce v sousedství výstaviště. „Umožněno bude v pátek od 15 do 18 hodin a v sobotu a v neděli vždy od 8 do 18 hodin,“ informovala Studená. Pavilóny výstaviště budou pro veřejnost otevřeny každý den od 9 do 18 hodin. Loni jarní etapu veletrhu Flora navštívilo zhruba 73 tisíce lidí.

.: Mezinárodní veletrh Flora láká tradičně na olomoucké výstaviště tisíce milovníků květin.foto: Právo/Miloslav Hradil

Historie zahradnických výstav se v Olomouci datuje již od roku 1958, kdy se na zdejším výstavišti uskutečnila první květinová výstava. Přestože se jí zúčastnily jen podniky místního hospodářství z Olomouce, Přerova, Prostějova, Šumperka a Lipníka nad Bečvou, navštívilo ji 62 tisíc lidí.

Třetí ročník, který se v roce 1960 konal již jako celostátní výstava okrasného zahradnictví, přilákal na výstaviště 118 tisíc návštěvníků. Vzrůstající zájem vystavovatelů a veřejnosti pak vyvrcholil na 5. celostátní výstavě v roce 1964, kterou zhlédlo na dnešní poměry neuvěřitelných 330 tisíc lidí.

Název Flora Olomouc se v titulu zahradnických výstav objevil poprvé v roce 1967. Výstavy s jarní a letní částí se původně uskutečňovaly v lichých letech, v sudých se o ně Olomouc dělila s Bratislavou. Od roku 1990 byla Flora Olomouc téměř výhradně jarní výstavou. K tradici jarní i letní etapy se výstaviště vrátilo v roce 2000.

FLORA OLOMOUC 2008 - jarní etapa mezinárodní zahradnické výstavy, 24. - 27. dubna 2008, 9 - 18 hodin, Výstaviště Flora Olomouc

Reklama

Související články

Za vodstvy tajemné Šumavy

Rozlehlé české hory nabízejí nejen pozvolné kopce, lesnaté hvozdy nebo rašeliniště, zde zvané slatě, jimiž vás provedou naučné stezky. Za návštěvu jistě stojí...

Na zámek v Chyších láká pivovar

Malé pivovary, zejména ty zámecké, získávají stále větší oblibu. A rostou jako houby po dešti. Důvod je čitelný. Pivovar vytvoří zajímavý kolorit pro místa,...

Perlou střední Moravy je Olomouc

Střední Morava patří v Česku nepochybně mezi regiony s nejbohatší nabídkou pro turisty. Zavítat mohou na řadu zajímavých míst, přímo vybízejících k výletům...

Výběr článků

Načítám