Hlavní obsah

Perlou střední Moravy je Olomouc

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední Morava patří v Česku nepochybně mezi regiony s nejbohatší nabídkou pro turisty. Zavítat mohou na řadu zajímavých míst, přímo vybízejících k výletům pěšky, na kole či autem. Perlou je přitom nesporně Olomouc s nepřeberným množstvím architektonicky a historicky významných objektů – palácových domů, církevních staveb a dalších.

Foto: Miroslav Hradil, Právo

K nejznámějším památkám Olomouce patří zdejší orloj.

Článek

Zdejší městská památková rezervace je druhou nejrozsáhlejší v České republice a v této souvislosti stojí určitě za zmínku, že historickým vývojem a postavením je Olomouc v ČR srovnatelná pouze s Prahou.

Písemně je poprvé připomínána roku 1055 v Kosmově kronice. Počátky trvalého osídlení však zasahují do hodně hlubší historie, jak dokládají archeologické nálezy z dob vlády Říma a Velkomoravské říše.

Od jejího pádu až po třicetiletou válku byla Olomouc nejvýznamnějším a také hlavním městem Moravy. V roce 1063 tu bylo obnoveno biskupství s celomoravskou působností, povýšené v roce 1777 na arcibiskupství.

Vznikla tu také mimo jiné druhá nejstarší univerzita v českých zemích, a to v roce 1573. Možností, jak se toulat městem, jeho uličkami, náměstími a malebnými zákoutími, je mnoho.

Arcidiecézní muzeum patří mezi Olomoucké perličky

„Vybrat si, kam jít, není lehké. Osobně bych lidem jako milovník kumštu a historie doporučil například návštěvu Arcidiecézního muzea, které je v Česku naprosto unikátní. Na jednom místě najde návštěvník jakýsi průnik staletími a pak může třeba posedět ve zdejší kavárně,“ řekl poslanec Sněmovny, bývalý dlouholetý primátor Olomouce, Martin Tesařík (ČSSD).

Arcidiecézní muzeum bylo otevřeno předloni v areálu bývalého Přemyslovského hradu, který patří k nejvýznamnějším olomouckým skvostům. Jeho dominantou je metropolitní katedrála sv. Václava, jejíž základy položil mezi léty 1104 a 1107 kníže Svatopluk.

Arcidiecézní muzeum bylo otevřeno předloni v areálu bývalého Přemyslovského hradu. Foto:Turistický server České republiky

Chrám s věží vysokou 100,65 metru, která je nejvyšší kostelní věží na Moravě, proslul řadou významných historických událostí. Na ochozu poblíž něj byl 4. srpna 1306 zavražděn při vojenském tažení do Polska poslední Přemyslovec Václav III. V roce 1469 byl v katedrále korunován českým králem Matyáš Korvín.

Olomouc je jednou z dvanácti českých památek zapsaných v UNESCU

Návštěvníci mohou v Olomouci obdivovat i přes 31 metrů vysoký sloup Nejsvětější Trojice, vybudovaný v letech 1716 až 1754 ve stylu „olomouckého baroka“. Jde o největší barokní stavbu svého druhu na světě, která je od roku 2000 je zapsána na prestižním Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

K zajímavostem patří nepochybně šest barokních kašen, které tvoří největší soubor svého druhu na sever od Alp, či starobylá radnice z roku 1378 s řadou cenných gotických i renesančních prvků a orlojem, o němž existuje první písemná zmínka z roku 1519. Z šestipatrové hranolové radniční věže vysoké 76 metrů je pěkný výhled do okolí.

Zajímavý výhled je i z věže chrámu sv. Mořice v centru města, který se také řadí mezi národní kulturní památky na území Olomouce.

Arcibiskupský palác a Klášterní hradisko patří mezi historické památky

Milovníci památek a historie mohou v Olomouci spatřit také honosný arcibiskupský palác vybudovaný v letech 1665–1685, v němž v roce 1848 nastoupil na rakouský trůn císař František Josef I.

Klášterní Hradisko, které v roce 1078 založili olomoucký údělný kníže Ota Sličný a jeho manželka Eufernie Uherská, sloužilo jako rodinný klášter a pohřebiště olomoucké větve Přemyslovců. Od roku 1802 je v něm vojenská nemocnice.

Řadu zajímavostí turisté najdou také v okolí

Turistických lákadel je však hodně nejen v Olomouci, ale také v jejím blízkém i vzdálenějším okolí. Lze jmenovat například zoologickou zahradu a baziliku na Svatém Kopečku, zámky v Náměšti na Hané, Úsově či Tovačově, hrady Bouzov, Šternberk a Helfštýn, jeskyně v Mladči, Javoříčku nebo Teplicích nad Bečvou, Hanácký skanzen v Příkazích nebo městskou památkovou rezervaci v Lipníku nad Bečvou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám