Hlavní obsah

Prohlídky zahradní techniky zdarma

Novinky, Dana Novotná

Komerční článek - Kromě zazimování celé zahrady je před zimou potřeba věnovat péči také zahradní technice. Po celou sezónu spolehlivě sloužila a odváděla skvělé výkony. Proto byste ji měli odměnit dokonalou posezónní údržbou.

Foto: Mountfield

Specialisté váš stroj důkladně prohlédnou, provedou údržbu a v případě závady navrhnou možná řešení.

Článek

O zahradní techniku byste měli dbát, a to hlavně proto, aby déle vydržela. Čím lepší péče, tím déle vám poslouží. Pokud však budete údržbu odkládat nebo jí dokonce neprovedete vůbec, životnost strojů je nesrovnatelně kratší a náklady na případné opravy mnohonásobně vyšší.

Čistý stroj je základ

Zahradní technika, ať už se jedná o sekačku, traktor, pilu nebo křovinořez, potřebuje před dlouhodobějším skladováním, klasicky právě během zimního období, provést celou řadu úkonů. Tím základním bodem údržby je dokonalé vyčištění. Nejdříve byste se měli pustit do očisty krytů stroje, zbavit je například trávy, pilin, zbytků rostlin, hlíny nebo prachu. Při čištění byste však neměli opomenout ani místa pod kryty. Důležité je zbavit nečistot třeba žebrování motoru.

„Pokud byste žebrování neočistili, nalepí se na něj nečistoty v podobě pilin, trávy, prachu, a podobně. Začne se utvářet usazenina, která se postupně zvětšuje a posléze brání chlazení motoru. Při dalším použití stroje se vám tak může stát, že dojde k přehřátí a motor se nevratně a vážně poškodí,“ varuje před případným problémem Filip Werner ze společnosti Mountfield.

Pozor na palivo v nádržích

Většinou vlastníte pomocníky s benzínovým motorem. Před uskladněním tak podle odborníků nesmíte zapomenout na palivo v nádrži. Rozdíl je však mezi dvoutaktními a čtyřtaktními motory. Zahradní technika s dvoutakty (například motorové pily, křovinořezy) nefunguje pouze na benzín, ale na palivovou směs složenou z benzínu a oleje. Tu musíte před zimou spotřebovat nebo vylít.

Pokud palivo v nádrži necháte, může při následném používání dojít k poškození motoru a karburátoru. A to proto, že se do nádrže dostane vlhkost a benzín zvodnatí. Navíc postupem času ztrácí palivová směs své vlastnosti, stává se chemicky agresivnější a olej ve směsi s benzínem ztrácí svoji mazací schopnost. Starý benzín (například ten, který necháte v nádrži během zimy) pak může poškodit některé součásti, jako je třeba membrána karburátoru.

Kvůli vodnatění může dojít k tomu, že na jaře stroj nenastartujete. A pokud ano, pak nebude mít motor dostatečný výkon, budou mu kolísat otáčky, případně bude zhasínat. Stát se může i to, že usazeniny z paliva vážně poškodí motor. V takovém případě vás čeká nákladná oprava. Pokud vlastníte stroj se čtyřtaktním motorem (například traktor, sekačka, sněhová fréza), pak za podmínky, že do paliva přidáte speciální přípravek, tzv. stabilizátor paliva, můžete benzín v nádrži ponechat.

Stabilizátor paliva ustálí a zakonzervuje chemické vlastnosti benzínu, a proto nedojde k jeho degradaci a motor se při následném používání nepoškodí. Pokud stabilizátor nepřidáte, čekají vás na jaře obdobné problémy jako u dvoutaktního motoru.

Foto: archiv

Dobře naostřený nůž, to je základ. Právě ostření nože patří k posezónní údržbě stroje.

Dopřejte zahradní technice odborníka

I když si někteří opravdu šikovní kutilové zvládnou vykonat část údržby doma sami, měli byste svým věrným pomocníkům dopřát alespoň jednou za rok ruce kvalifikovaného technika. V domácích dílnách totiž často chybí tolik potřebné a často nákladné vybavení. Některé úkony jsou navíc vysoce odborné a nezvládnete je svépomocí. Sami například nedokážete zkontrolovat a nastavit otáčky motoru nebo změřit těsnost spalovacího prostoru.

Proto je lepší předat stroj specializovanému servisu, kde vyzkouší všechny jeho funkce a v případě zjištění závady navrhnou nejlepší řešení. Některá servisní centra poskytují na podzim posezónní prohlídky zdarma, v jejichž rámci nabízí i zvýhodněné ceny náhradních dílů a servisní práce. Ušetřit tak můžete dost peněz. V rámci této údržby projde kontrolou například zapalovací svíčka, vzduchový filtr, klínový řemen, nabrousí a vyváží se nože (pokud je stroj má), dotáhnou se šroubové spoje, promažou se lanovody, klouby a ložiska nebo se vymění motorový olej.

Další velkou výhodou specializovaného servisu je i fakt, že odborník může přijít na závadu, kterou vy, jako běžní uživatelé, na první pohled neodhalíte. Díky odborné péči předejdete náročnější a finančně nákladnější opravě.

Foto: Mountfield

Posezónní prohlídka traktoru není jednoduchá. Mimo jiné je třeba nastavit otáčky motoru, nabrousit a především vyvážit nože nebo zkontrolovat elektrolyt baterie.

Posezónní nebo předsezónní?

Některé stroje na začátek své sezóny teprve čekají. Řeč je především o sněhových frézách. V jejich případě jde spíše o předsezónní údržbu, která je z hlediska blížící se zimy také velmi důležitá. Až se prudce ochladí a začne nečekaně sněžit, jistě oceníte, když bude váš pomocník připraven bez problémů bojovat s návaly sněhu.

Proto dopřejte údržbu i sněhové fréze, ať se nestane, že budete muset odhazovat sněhovou nadílku lopatou, zatímco vaše pomocnice bude nepojízdná v garáži.

Reklama

Související články

Hřejí i vaří za polovic

Myslíte, že co je praktické, nemůže být hezké? Může. Krbová kamna vynikají líbivým designem, funkčností a v neposlední řadě úsporností.

Venkovní schodiště

Venkovní schodiště může být nejen praktickým řešením přístupu do horních pater či podkroví, ale i zajímavým architektonickým prvkem. Je osvědčené už po...

Zahrada s výhledem do údolí

Křivoklátsko je krajinou s hradem opředeným pověstmi, malebnými údolími brázděnými Berounkou a tajuplnými lesy, kde žije vzácný výr velký a roste kriticky...

Výběr článků

Načítám