Hlavní obsah

Obhájíme zlato z loňského roku? Češi do soutěže o evropský strom roku letos posílají jabloň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 1. února odstartoval nový ročník soutěže Evropský strom roku, v němž veřejnost hlasuje o nejzajímavějším stromu z celé Evropy. Česká republika se v roce 2020 radovala z vítězství svého kandidáta a také letos posílá do klání zajímavý strom. Svého národního vítěze a jediný ovocný strom v soutěži – jabloň u Lidmanů z Machova na Náchodsku.

Jabloň u Lidmanů z Machova na NáchodskuVideo: Nadace Partnerství

 
Článek

Soutěž Evropský strom roku vešla do povědomí Čechů pořádně teprve nedávno, a to zásluhou Chudobínské borovice, jež se stala absolutní vítězkou roku 2019.

V letošním roce je po celý únor možné hlasovat o tom, který strom se stane vítězem, a tedy stromem Evropy za rok 2020, na stránce www.treeoftheyear.org.

Jak ukazují zkušenosti z minulých let, pro vítězství v soutěži není nezbytné, aby byl strom nejstarší ze všech, dokonce nemusí být ani největší či nejkošatější. Lidé milují především jejich příběhy a obvykle tak v soutěži stromů vítězí jedinci, k nimž se váže ten nejzajímavější nebo jsou v něčem výjimeční.

Česká republika nemusí mít proto o svého letošního zástupce strach a patrně nehrozí riziko, že by soutěží prošel bez povšimnutí. Je totiž letos jediným ovocným stromem, který se o vavřín nejcennější uchází. Je to vítěz naší národní soutěže za rok 2020 – jabloň u Lidmanů z Machova na Náchodsku.

Foto: Archiv soutěže Evropský strom roku/Marek Olbrzymek

Název: Jabloň u Lidmanů, místo: Machov, Česká republika, druh: jabloň kožená reneta zimní, var. blenheimská, věk: 70 let

Teprve 70letá jabloň, která střeží klid pocestných na zahrádce hospody U Lidmanů v Machovské Lhotě, je strom vskutku evropský. Dlouho se totiž myslelo, že jablka, jež do místního oblíbeného štrúdlu sklízejí už tři generace majitelů, jsou z odrůdy reneta zimní.

„Nově ale místní přišli na to, že jde o odrůdu blenheimská. Ta byla vyšlechtěna v místě narození Winstona Churchilla. Neměnné ale zůstává, že jablůňka je pevnou součástí místního života. Byla svědkem zrození mnoha lásek, prvních setkání, svateb, veselic i smutných událostí,“ vypočítává důvody, proč by jabloň mohla opět vyhrát, Silvie Zeinerová Sanža z Nadace Partnerství, která je organizátorem soutěže v ČR.

Machovská jabloň je nejmladším a patrně i nejmenším stromem ze všech finalistů. Čeští pořadatelé soutěže o jejích šancích na vítězství ovšem nepochybují: „To nadšení, které se okolo jabloně v minulém roce strhlo a vyvrcholilo vítězstvím ve Stromu roku, mě obrovsky překvapilo. V evropském kole bychom chtěli ukázat, že i malý ovocný strom v příhraničí může mít silný příběh vonící po štrúdlu a také může hodně studit za nehty. Nyní je přece ta nejlepší doba na zimní řez jabloní a hrušní,“ uzavírá Mirka Soldánová z MAS Stolové hory, která společně s obcí a místními strom do soutěže přihlásila.

Anketa

Pro koho budete hlasovat v soutěži?
Pro naši jabloň, samozřejmě!
86,9 %
Mám vyhlédnuté stromy ze zahraničí
3,8 %
Nebudu hlasovat
9,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2053 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám