Hlavní obsah

Stromem roku se letos stala jabloň

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní ročník soutěže Strom roku je výjimečný hned ze dvou důvodů. Nejenomže se před zasloužilé kmety vehnal na první místo nejmladší strom přihlášený do přehlídky, ale zároveň je to letos poprvé, kdy se vítězem stal strom ovocný. Prvenství mezi českými stromy si totiž letos odnáší Jabloň u Lidmanů z Machova na Náchodsku.

Foto: Nadace Partnerství / Marek Olbrzymek

Jabloň u Lidmanů, Machov, Královéhradecký kraj, druh: jabloň kožená reneta zimní, stáří 70 let, obvod 140 cm

Článek

Den stromů, jenž připadá na 20. října, přinesl v úterý největší radost do Machova na Náchodsku. Je to totiž právě tamní Jabloň u Lidmanů, která se letos stala vítězkou celonárodní ankety Strom roku.

Druhé místo získaly Lípy v Hřebenech na Sokolovsku v Karlovarském kraji a na třetím místě je dub Hugo z Lednice v Jihomoravském kraji.

Pravidelným pořadatelem soutěže je Nadace Partnerství, záštitu má pak tradičně ministr životního prostředí. Vítězný strom čeká odborný zásah stromolezce a především - postup do mezinárodního kola soutěže o Evropský strom roku.

Vítězná jabloň, kožená reneta zimní, již přes sedm dekád stíní návštěvníkům hostince u Lidmanů v Machově u polských hranic. Strom je místním symbolem sousedského života, tradic a udržitelného rozvoje.

Ačkoliv letošní rok úrodě obecně moc nepřál, jabloň u Lidmanů je i tak obsypaná jablky. Jablečný štrúdl nebo staročeští rytíři z místního ovoce jsou důležitou součástí komunity a můžete si je vychutnat s výhledem na hříčku přírody, která vykouzlila jabloni dutý a křivý kmen s bohatou korunou.

Podle pamětníků byly ve 20. letech minulého století na místě vysazeny čtyři jabloně. Když poslední z nich začala chřadnout, zachráněná větev dala život té současné.

Foto: Nadace Partnerství / Marek Olbrzymek

Lípy v Hřebenech, Hřebeny, Josefov, Karlovarský kraj, druh: lípa velkolistá, stáří neznámé, obvod 475 a 238 cm.

Strom do ankety přihlásila Místní akční skupina Stolové hory spolu s obcí, školami, zahrádkáři a dalšími spolky a s podporou syna majitele původního hostince u Lidmanů, který ji vlastnoručně vysadil po konci 2. světové války.

„Jabloň po několika letech od vysazení neplodila, tak tatínkovi někdo z hostů poradil, že má málo železa. Tatínek nelenil a zakopal k jejím kořenům hřebíky. A opravdu pak začala plodit,“ vzpomíná Jaroslav Lidman.

Stromy se tehdy vozily z druhé strany hranice, z Kaltwasser (Studená Voda), protože byly odolnější vůči zdejšímu počasí. Když se dovezly z české strany, tak většinou nevydržely dlouho a méně plodily.

Letošní vítězství jabloně je o to zajímavější, že se ovocné stromy v soutěži příliš často nevyskytují. S jistou pochopitelností převažují lípy, coby naše národní stromy, a duby s ohledem na jejich věkovitost.

Výjimkou nejsou ani ořešáky a borovice. Například ta Chudobínská, z přehrady Vír na Žďársku, loni získala titul Strom roku nejenom mezi českými stromy, ale také mezi evropskými. Velmi dobře se v anketě, jejímž rozhodčím je výhradně hlasující veřejnost, umisťují stromy věkovité.

Výsledky ankety Strom roku 2020
StromPočet hlasů
Jabloň u Lidmanů2191
Lípy v Hřebenech1029
Hugo z Lednice490
Otec lesů - Vrakodávný veledub332
Praskoleská lípa320
Lípa sv. Jana Nepomuckého315
Černá dáma289
Strom rodáků250
Janovská tisíciletá lípa231
Jilm u gymnázia162
Javor z Velké Lhoty153
Roškopovská babyka91
Celkem hlasů5853

Současná vládní protikoronavirová opatření se podepsala i na formě vyhlášení vítězů ankety, jež se v minulých ročnících konalo v prostorách Brněnské hvězdárny a planetária.

Letos se slavnostní akt - již 19. v pořadí -  přenesl na internet. Prostřednictvím ankety se Nadace Partnerství snaží podporovat a motivovat veřejnost k péči o významné stromy a k novým výsadbám. Díky tomu se v letošním zpoplatněném hlasování sešlo 190 tisíc korun, které stromové komunity získají zpět v podobě grantů na výsadby.

Foto: Nadace Partnerství / Marek Olbrzymek

Hugo z Lednice, Lednice, Jihomoravský kraj, druh: dub letní, stáří 200 let, obvod 500 cm.

„Peníze získané prostřednictvím DMS a online hlasování putují na výsadbu a péči o stromy a aktivity s tím spojené. Na jaře příštího roku otevře Nadace Partnerství grantovou výzvu Sázíme budoucnost určenou všem letošním finalistům a držitelům titulu Strom hrdina. Vítězná jabloň si navíc odnese poukaz na arboristické ošetření a postupuje do zimního kola o Evropský strom roku, který naposledy ovládla Chudobínská borovice z Vysočiny,“ doplnila koordinátorka ankety Silvie Zeinerová Sanža z Nadace Partnerství.

Všech letošních 12 finalistů si můžete prohlédnout v naší galerii na konci článku. Nominace pro nadcházející kulatý 20. ročník ankety se spustí tradičně s prvním jarním dnem příštího roku.

Anketa

Který strom se nejvíce líbí vám?
Jabloň u Lidmanů
31,9 %
Lípy v Hřebenech
2,3 %
Hugo z Lednice
6,2 %
Otec lesů - Vrakodávný veledub
8,2 %
Praskoleská lípa
16,6 %
Lípa sv. Jana Nepomuckého
2,1 %
Černá dáma
2,5 %
Strom rodáků
3 %
Janovská tisíciletá lípa
5,4 %
Jilm u gymnázia
2,3 %
Javor z Velké Lhoty
4,4 %
Roškopovská babyka
15,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1064 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám