Hlavní obsah

Náhradníci za trávník

Novinky, Ing. P. Chlouba, časopis Flóra na zahradě

V mnoha případech zahradní tvorby nastává situace, ve které by bylo použití trávníku sice hezké, ale svým způsobem nevýhodné až komplikované.

Článek

K podobným případům dochází v situacích, kde se jedná o příliš malé či rozdrobené plochy nebo plochy těžko dostupné. I v případě prudkých svahů založení trávníku není nejlepším řešením, neboť sečení trávy na svahu bývá spojeno s velkou námahou a bezpečnostními riziky. Kromě těchto případů i na soukromých zahradách mohou nastat situace, kdy jsou podmínky stanoviště příliš extrémní pro nadějnou existenci zdravého trávníku. Jsou to třeba na jih exponované kamenité stráně nebo naopak vlhká místa v hlubokém stínu.

V těchto případech by snaha o založení trávníku téměř s jistotou končila neúspěchem. Pro řešení všech těchto extrémních variant ale mohou s velkým úspěchem posloužit některé druhy nízkých rostlin, které se používají jako náhrada za tradiční trávník. Tyto rostliny se vyznačují obvykle velmi aktivním růstem, často bohatě odnožují nebo jejich polehlé výhony při doteku s půdou snadno zakořeňují. Jako náhrada trávníku se nejčastěji používají druhy, které dorůstají až do výšky přibližně 30 cm.

Rostliny nahrazující trávník však obvykle nesnášejí silnější zatížení či pravidelné sešlapování. Založení záhonu s těmito rostlinami bývá obvykle jednorázově finančně nákladnější, ovšem snadná a někdy až téměř nulová údržba těchto ploch brzy pořizovací náklady vykompenzuje. Zajímavé náhrady za trávník nabízejí především trvalky, ale některé výborné druhy najdeme i mezi jehličnany či listnatými keři.

Mochnička ( Waldsteinia )

Mochničky jsou drobné rostliny, které v jarním období jednorázově vykvétají množstvím svítivě žlutých květů. Jejich hlavní efekt způsobují listy, které rostou velmi hustě, čímž nad povrchem půdy vytvářejí hustý zelený koberec. Mochničky jsou u nás nedoceněné, přitom v našich podmínkách rostou zcela bezproblémově. Dobře se jim daří na slunci i v polostínu. Mohou růst i ve stínu, ale méně kvetou. Půda by při výsadbě měla být kyprá, jiné zvláštní nároky rostlina nemá. Na 1 m 2 se vysazuje 7 – 9 rostlin.

Rozchodník ( Sedum )

Nízké druhy rozchodníků známe nejvíce ze skalek a květinových zídek, ale jejich využití může být mnohem všestrannější. Tyto rozmanité rostliny se vyznačují velmi vysokou odolností vůči suchu a nejlépe se jim daří v dobře propustných, často až kamenitých půdách. Milují slunce a dobře rostou i v místech s velmi mělkým půdním profilem. Proto se rozchodníky v posledních letech často používají na ozelenění střech, kde prosperují absolutně bez péče. Lze je ovšem se stejnou úspěšností použít i na běžných plochách, a to i jako náhradu za trávník. V těchto případech stačí vysazovat mladé rostliny, ale v hustším sponu. Při výsadbě můžeme rozdělit trs na více dílů, a tyto malé sazeničky vysadit na vzdálenost 10 – 20 cm.

Mateřídouška ( Thymus )

Mateřídouška je dobře známou rostlinou, kterou nejedna hospodyňka s úctou pěstuje jako bylinku pro kuchyňské využití. Mnoho odrůd tvoří nízký, bochánkovitý porost. Mateřídouška miluje slunné a suché lokality. Nejlépe roste ve výhřevných, kamenitých a chudých půdách neutrální až zásadité reakce. V těchto pro běžný trávník nepříznivých podmínkách mateřídouška roste dobře a vytvoří bohatý nízký porost. Je to vynikající rostlina na výsadbu do prostorů mezi nášlapné kameny nebo do mezer v dlažbě. V letním období stačí nohou slabě zavadit o trsy mateřídoušky a do vzduchu se okamžitě z listů uvolní velké množství charakteristické vůně. Na 1 m 2 se podle odrůdy a aktuální velikosti vysazuje 9 – 16 rostlin.

Skalník ( Cotonester )

Skalníky jsou opadavé, poloopadavé i stálezelené listnaté dřeviny. Jsou nesmírně proměnlivé a z obrovského množství druhů se pro tento účel hodí jenom některé. K nejběžnějším patří kultivary druhu Cotoneaster dammeri – skalník Dammerův, zejména odrůdy ‘ Coral Beauty’ a ‘Skogholm’ (na obrázku). Jako náhrada za trávník také výborně poslouží asi 20 cm vysoký skalník přitisklý – Cotoneaster adpressus.

Velmi pěkné a dobře rostoucí jsou některé odrůdy skalníku vrbolistého – Cotoneaster salicifolius. Tento druh patří mezi stálezelené, výběr správné odrůdy je velmi důležitý, protože původní druh roste jako velký a vysoký keř. Jako náhrada za trávník poslouží kultivary ‘Repens’ nebo ‘Gnom’. Skalníky mají minimální nároky na kvalitu půdy, nejlépe rostou na slunci nebo v polostínu. Na 1 m 2 se vysazuje 4 – 7 kusů.

Leptinella

Tyto rostlinky patří do čeledě astrovitých a pocházejí především z horských oblastí Nového Zélandu. Někdy se pěstují i jako půvabné skalničky, ale na skalkách mohou působit až příliš aktivně. Jejich růstová dynamika se však dá využít na menších plochách, kde se výborně osvědčí právě jako náhrada za trávník. Leptinella částečně snáší i občasné sešlápnutí, proto ji lze vysazovat mezi nášlapné kameny. V malých městských zahradách může zcela nahradit efekt zatravněné plochy. Vyžaduje slunné místo, ale vlhkou, humózní a mírně kyselou půdu. Vysazuje se do odplevelené kypré půdy v množství 12 – 16 rostlin na jeden čtvereční metr.

Bedrnička (Acaena)

Bedrničky jsou nizounké plazivé rostliny. Velmi snadno se rozrůstají a zakořeňují na povrchu půdy. Pěstuje se několik druhů a odrůd, které se liší především barvou listů od svěže zelené až po hnědě bronzovou. Někdy se pěstují na skalkách, ale tam jejich aktivní růst může být spíše na překážku. Na menších plochách ale výborně poslouží jako náhrada za trávník. Milují slunečné polohy, dobře snášejí sucho. Před výsadbou je nutné půdu pečlivě odplevelit, později je boj proti plevelům velmi obtížný. Na 1 m2 se vysazuje 12 – 16 rostlin.

Reklama

Související články

Nový trávník? Žádný problém!

Pěkný a udržovaný trávník je základem každé zahrady. Ani sebekrásnější a sebedražší rostliny či keře totiž nevyniknou, pokud je nebude rámovat pěstěný pažit....

A jdeme na to, tráva už roste

Hustý a nakrátko střižený trávník je pýchou každého majitele zahrady. Vytvořit takový sytě zelený a hebký peršan přitom nedá mnoho práce. Stačí jen zvolit...

Sekačky nejvýhodněji koupíte právě nyní

Komerční článek - A je to tady, zahrady už volají, abychom je začali sekat. Jenže čím? A kam si pro nový stroj na sekání trávy dojít, jaký si vybrat?

Výběr článků

Načítám