Hlavní obsah

Milovnice květin má doma tropický ráj v hodnotě 450 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S pomocí více než 250 rostlin všemožných druhů i barev proměnila Britka Hannah McFarlaneová z Winchestru svůj dům a zahradu v učiněný tropický ráj. V něm samozřejmě nemůže chybět ani stylový bar.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britka má doma přes 250 tropických rostlinVideo: Caters News, AP

 
Článek

Devětatřicetiletá Hannah pro svou zahradu našla inspiraci během cest po Karibiku, Kostarice, Bali a dalších exotických zemích. Právě tam se rozhodla, že si krásu tamních míst a jejich atmosféru přenese domů. Na zahradu.

Původně nijak zajímavý prostor s dřevěnou kůlničkou a jedním bíle kvetoucím keřem velký 60 čtverečních metrů skýtal v jejích očích velký potenciál. Postupně jej osázela květinami a palmami, doplnila dlážděnou terasou chráněnou dřevěnou pergolou a vybavila jej podomácku vyrobeným tiki barem.

Ústředním prvkem zahrady je kruhová kompozice palem a květin v centru, jíž lemuje cestička vysypaná kačírkem se stylovými stupy ze dřeva vyplaveného mořem.

Do zahradnických prací se pustila s obzvláště velkým nadšením. Dokud si nepořídila vlastí dům, neměla k tomu totiž příležitost. Nyní si práci na zahradě a péči o své zelené svěřenkyně naplno užívá.

„Miluji tu tropickou atmosféru, když jste na dovolené, a tak jsem se ji snažila napodobit. Lidé prohlížející si mé fotky nechtějí věřit, že bydlím ve Velké Británii. Mám okolo 150 tropických rostlin v domě a ještě mnohem víc pak v zahradě,” svěřila se Hannah britskému webu Daily Mail.

V současné době má Britka již skoro hotovo. Poslední, co jí prý zbývá, je výměna dlažby terasy. Ta by měla být více v námořním stylu.

Firma chtěla za úpravu nevelké zahrady 180 tisíc. Raději si vše udělali sami a za třetinu

Zahrada

Ty příznivce, kteří ji obdivují nejenom za nápaditost, ale i za pracovitost, pak překvapuje ujištěním, že zahrada v současnosti vyžaduje péči už jen pár hodin týdně, aby vypadala stále tak pěkně.

„Některé z rostlin musím na zimu zabalit do zahradnického rouna, některé musím vykopat a zazimovat je v domě, ostatní ale zimu zvládají,” říká.

Nákladné krásky

Lidé, kteří mají slabost pro exotické rostliny, velmi dobře vědí, že si Hannah nezvolila právě levného koníčka. Nejenomže jsou některé vzácné květiny poměrně drahé, ale navíc je někdy i docela těžké se k nim vůbec dostat.

Sama nejvíce peněz, v přepočtu takřka 12 tisíc korun, utratila za Wagnerovu konopnou palmu, která je právě v centrální části zahrady.

Uvnitř domu je pak nejdražší královnou vzácná Alocasia Melo, květina dovezená z Bornea. Ta stála v přepočtu necelých 5,5 tisíce korun. Celkově pak má její sbírka hodnotu zhruba 450 tisíc korun.

Během pandemie se zamiloval do vzácných květin. Má sbírku v hodnotě 300 tisíc korun

Zahrada

Hannah je ovšem do exotických květin stejně zapálená, jako je velmi rozumná. Při hovoru s novináři neopomene zmínit důležité varování: „Při nákupu určitých vzácných pokojových rostlin z dovozu musíte mít na paměti, že některé z nich mohou být bohužel doslova upytlačeny z volné přírody. Doporučuji proto nejprve si vše důkladně ověřit a nakupovat od místních pěstitelů a místních soukromých prodejců.”

Anketa

Utrácíte za květiny také velké sumy peněz?
Ano, jsem na tom zrovna tak.
10,4 %
Občas si nějakou dražší květinu koupím, ale má to svou míru.
16,7 %
Květiny si kupuji, ale žádné výjimečné sumy za ně nevydávám.
60,1 %
Rostliny si nekupuji, občas nějaké dostávám.
6,5 %
Ne. Květiny mě nijak nezajímají.
6,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5249 čtenářů.

Znáte styl tiki?

Samotné slovo Tiki pochází z maorské mytologie a označuje prvního člověka. Nebo jeho znázornění v dřevěném zpracování. Západní civilizace toto slovo začala ovšem zhruba ve 30. letech minulého století používat jako pojmenování kulturního stylu tropických ostrovů v jižním Pacifiku. Odtud byl už jen krůček k tomu, aby se tak začaly pojmenovávat ať již konkrétní předměty vyrobené v designu čerpajícím z motivů polynéské kultury (například tiki pochodně, tiki masky), anebo rovnou celé podniky, tedy bary a restaurace (tiki restaurace, tiki bary). Právě podniky ve stylu tiki se začaly v USA objevovat poprvé v 50. letech minulého století a v 90. letech pak tento styl zažil novou vlnu zájmu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám