Hlavní obsah

Během pandemie se zamiloval do vzácných květin. Má sbírku v hodnotě 300 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas během pandemie, kdy bylo třeba zůstávat doma, se snažil využít každý po svém. Mark Lashmar z Colchesteru v anglickém hrabství Essex si našel nového koníčka. Začal sbírat vzácné druhy květin. V současné době má jeho sbírka zelených krasavic hodnotu takřka 300 tisíc korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brit má doma 250 pokojových květin v přepočtu za téměř 300 tisíc korunVideo: Caters TV MRSS, AP

 
Článek

Coby pracovník IT oddělení v jedné právnické firmě dělí devětatřicetiletý Mark svůj čas mezi zaměstnání a svého jediného koníčka, jímž je pěstování vzácných a cizokrajných rostlin. Jeho domácnost díky tomu doznala jisté změny - je v ní najednou spousta květin, některé z nich i velmi nevšedních tvarů.

„Začal jsem s tím během lockdownu. Vždycky jsem měl rád pokojové květiny a aspoň jsem měl v minulém roce co dělat,” svěřil se Mark webu anglického deníku Metro.

„Navazuji kontakty s lidmi online. Na internetu je obrovská komunita lidí, kteří se věnují květinám a je opravdu báječné být jejím členem. Květiny mi umožnily udržet si pozitivní duševní rozpoložení, strašně rád se o ně starám, pečuji o ně. Je to skoro jako terapie, když je přesazujete, čistíte jim listy - je to velmi odpočinková činnost a když je máte doma, kolem sebe, uklidňuje vás to.”

Pozor, nebezpečí návyku!

Pro zájemce o pěstování vzácných druhů rostlin má ovšem jedno varování. Tento koníček se může stát velice rychle návykovým a v neposlední řadě také nákladným.

„Řekl bych, že jsem za svou sbírku utratil okolo 4000 liber (118 tisíc korun) a ta má nyní hodnotu přes 10 000 liber (296 tisíc korun),” říká.

Nové rostliny si přitom právě díky internetu nechává posílat z celého světa. Má tak ve svém anglickém domově druhy z Indonésie, Ekvádoru, ale i z pevninské Evropy.

Obyčejná kůlna za domem? Omyl, mazaně zamaskovaný bar i s televizí

Zahrada

Markova rozsáhlá sbírka čítá úctyhodné množství kusů rostlin. Jen v domě jich má na 250. A na zahradě, ve skleníku, jich bydlí další zhruba stovka.

První vzácná rostlina, kterou si nadšený pěstitel pořídil, ho vyšla na 90 liber (2660 korun). Od té doby se ale posunul a zatím nejvyšší suma, kterou utratil za jedinou květinu, se přiblížila hranici 500 liber, tedy takřka 14 800 korun. Onou nákladnou květinou bylo Anthurium Luxurian z Ekvádoru.

„Tady v Británii bych za ni dostal 800 liber (23 600 Kč), ale cena se dost mění a je těžké ji hlavně sehnat,” vysvětluje Mark. On sám plně využívá možností, které mu nabízí již zmiňovaná komunita pěstitelů květin na internetu. Postupně si vybudoval kontakty po celém světě, díky čemuž má možnost nakupovat hned u zdrojů, a tedy za výhodnější ceny.

„Někdy si koupím jenom jediný lístek, z nějž si rostlinu vypěstuji. To mě pak vyjde samozřejmě mnohem levněji,” vysvětluje kouzlo investování do květin.

Táta kytek

Ačkoli si nechává dovážet květiny z celého světa a zaměřuje se hlavně na vzácné a obtížně dostupné druhy, Mark je všechno možné, ale rozhodně ne snob. Majitelé místních květinářství jej dobře znají, neboť se stejným nadšením, s jakým brousí po internetu, brousí i mezi jejich regály a vyhlíží, které krasavice by se ujal a rozhojnil tak své zelené království.

Doma se květinám věnuje každý den. „Rostliny ve skříních kontroluji každý den a ty, které je potřeba, zalévám. Ostatní květiny v domě prohlížím jednou za pár dní. Může to být tak hodina než všechny, co tu mám, zaliji a vyživím. Některé otáčím, aby měly rovnoměrný přísun světla. Všechny druhy, které vyžadují méně osvětlení, jako třeba Calathea či Scindapsus, jsou v přední části domu, která je orientovaná na severovýchod. Tam se jim daří,” popisuje Mark.

Nemohl na dovolenou, tak si na zahradě udělal bar v havajském stylu

Zahrada

Díky možnosti ovládání mikroklimatu skříní má možnost sledovat, jestli jsou jeho nejcitlivější exempláře v pořádku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Velké množství vzácných květin může být trochu zátěží ve chvíli, kdy se člověk chce vydat na dovolenou. Je jasné, že dát klíče sousedům s prosbou o občasné „zalití kytek” není v tomto případě asi řešením. Mark má proto najatého člověka, kterému zanechává velice přesné instrukce, jak o které druhy pečovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám