Hlavní obsah

Nemohl na dovolenou, tak si na zahradě udělal bar v havajském stylu

Tiki bar neboli bar v exotickém či přímo havajském stylu si vytvořil během pandemie na zahradě Tom Sherratt z anglického hrabství Staffordshire. Inspirací mu byla dovolená, na kterou kvůli pandemii koronaviru nemohl odjet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brit si vybudoval na zahradě bar v havajském styluVideo: AP

 
Článek

Když už nemůžu do exotických zemí jet na dovolenou, vybuduju si alespoň kousek exotiky doma na zahradě. Zhruba tak by se dalo popsat rozhodnutí jednatřicetiletého Brita z města Stoke-On-Trent.

Kvůli pandemii koronaviru mu totiž zrušili dovolenou a on se rozhodl, že místo hořekování nad tím, jak přišel o krásné zážitky a popíjení na pláži, se pustí do díla a trochu té romantiky a exotického kouzla si vyrobí sám. Na zahradě.

S prací začal v říjnu, a protože je to prakticky založený muž, poohlížel se v internetových prodejích po použitých a recyklovaných materiálech pro svůj projekt. Více než polovinu ho sehnal nakonec zcela zdarma.

Ne všechen materiál je ryze tropického rázu, někde si vypomohl materiálem čistě evropským, celkový dojem to ovšem nijak nekazí. Pultová část baru je tak obita běžnými dřevěnými prkny, která nahrazují obložení ze silných bambusových stébel.

Z bambusu je ovšem jedna ze zástěn baru. Střecha je pak pokryta pravými palmovými listy, rohy baru zdobí vyřezávané dřevěné masky, které k havajskému, či chcete-li tiki stylu patří. Chybět nesměla ani spousta zeleně, neboť ta v jižním Pacifiku roste velice bujně.

Víte, co je tiki styl?
Samotné slovo Tiki pochází z maorské mytologie a označuje prvního člověka. Nebo jeho znázornění v dřevěném zpracování. Západní civilizace toto slovo začala ovšem zhruba ve 30. letech minulého století používat jako pojmenování kulturního stylu tropických ostrovů v jižním Pacifiku. Odtud byl už jen krůček k tomu, aby se tak začaly pojmenovávat ať již konkrétní předměty vyrobené v designu čerpajícím z motivů polynéské kultury (například tiki pochodně, tiki masky), anebo rovnou celé podniky, tedy bary a restaurace (tiki restaurace, tiki bary). Právě podniky ve stylu tiki se začaly v USA objevovat poprvé v 50. letech minulého století a v 90. letech pak tento styl zažil novou vlnu zájmu.

Tom měl ve skutečnosti výhodu, že začal budovat bar během pandemie, protože se mu díky tomu podařilo sehnat relativně lacino i chladicí boxy na piva, pípu, sklenice na pivo a další doplňky odprodávané krachujícími restauracemi a hospodami. Dohromady ho tak veškeré náklady vyšly na 800 liber, tedy necelých 24 tisíc korun.

„Jsem s tím opravdu spokojený. Jako většina lidí jsem potřeboval mít nějakou činnost, která by mě zaměstnala během lockdownu. Nápad jsem dostal minulý rok, když jsem stále vídal spoustu tradičních zahradních hospod, které si z nudy dělali chlapi doma. Chtěl jsem udělat něco trochu jiného a ne to, co mají všude jinde,” svěřil se Tom britskému webu Mirror.

Šikovný dřevorubec si udělal ve sklepě hospůdku ve vikinském stylu

Tipy a trendy

Ačkoli je sám kutil, spousta věcí pro něj byla na počátku stavby baru velkou neznámou. Pomohl si ale opět internetem, a co neuměl, doučil se podle videí. Vlastnoručně tak vyrobil i dřevěný štít s nápisem Tiki Bar a roztomilý prvek, který v podobně zařízených barech bývá často také k vidění – kůl s cedulemi ukazujícími směr a vzdálenost k nejrůznějším domácím barům a hospůdkám nejen v Británii, ale i za hranicemi Tomovy vlasti.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Teď, když má vše hotovo, mu zbývá už jediné – hezké počasí a naděje, že lockdown brzy skončí, nebo se omezení rozvolní natolik, aby mohl sezvat kamarády a konečně si užil tu pravou havajskou náladu i s přáteli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám