Hlavní obsah

Je čas připravit se na bazénové radovánky

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bazén nabízí na rozdíl od veřejného koupaliště pohodlí a soukromí domova, zaručenou hygienu. Je přínosem, když nezatěžuje komplikovanou údržbou, má správnou velikost, vhodné umístění v zahradě a je vybavený prvky, které zpestří vodní hrátky.

Foto: WWW.ALBIXON.CZ (3x)

Samonosný venkovní bazén Albistone® lze zcela nebo částečně zapustit do terénu, libovolně rozšířit instalaci funkčních doplňků, jako jsou reflektory, protiproud, slaná úprava vody.

Článek

Před realizací si promyslíme, kolik osob a jak často budou bazén užívat, kdo se o něj bude starat, kolik jsme ochotni věnovat času na údržbu, jakou částku můžeme investovat.

Bazén není levná záležitost, a proto by nám měl po všech stránkách vyhovovat. Kromě pevně dané ceny myslíme i na částky do jeho vybavení, na rozmanité doplňky a pomůcky.

Je to praktická investice do našeho pohodlí a péči o vodu (automatické dávkovače, bezchlórové úpravy, tepelná čerpadla, protiproudy, reflektory, masážní trysky, chrliče vody, teploměry).

Kam s ním?

Při hledání stanoviště preferujeme místo, které nabízí soukromí a není na nás vidět z ulice.

Důležitý je také sluneční svit – alespoň 10 hodin denně – protože vodu nám pomůže vyhřát sama příroda. Sledujeme tedy, kde, kdy a jak dlouho máme na pozemku stín.

Zároveň si hlídáme, zda nejsou v blízkosti vzrostlé stromy či keře, ze kterých padá listí.

Foto: WWW.MOUNTFIELD.CZ

Sklolaminátový bazén Mauricius z řady Tropicana je novinkou na trhu. Má integrované schodiště, relaxační zóny, propracované lemy se speciálními ocelovými výztužemi. Těleso bazénu tvoří monolitní skořepina, nechybí tepelná izolace na stěnách bazénu.

K bazénu se také musíme pohodlně dostat, vyčleníme plochu i na obsluhu bazénu, prostor pro zasloužený relax: pohodlná sklopná lehátka, velký slunečník. Určitě se vyplatí zamyslet se nad zastřešením, které prodlouží koupací sezónu až o několik měsíců. A k tomu opět potřebujeme rezervovat místo na odsunutí konstrukce.

„Počítáme také s dostatečným prostorem pro zastřešení bazénu a nepodceňujeme přípravu drenážního systému kvůli možnému výskytu vody,“ říká Alena Rozšafná z firmy Albixon.

A to není všechno, ještě musíme „zabydlet“ bazénovou technologii. Odborníci radí najít místo v suterénu domu, ne dále jak 15 m a ne výše než jeden metr nad bazénem.

„Požádejte bazénovou firmu ještě před podpisem smlouvy, aby vás navštívili na daném pozemku. Jen tak budete mít jistotu, že se vyhnete možným komplikacím. Některé firmy poskytují toto poradenství zcela nezávazně a zdarma,“ vysvětluje Jiří Dobeš z firmy Mountfield.

Velikost a tvar

Menší bazén s protiproudem splní kondičnímu plavci jeho požadavky, ale pokud máme rodinu s dětmi, je lepší volit bazén větších rozměrů. Počítáme i s dostatečnou hloubkou: standardní je 1,2 m nebo 1,5 m. V menší hloubce se rychleji ohřeje voda, ale může se při nedostatečném filtračním cyklu i rychleji zkazit.

Chceme-li se vydovádět ještě více (skákání do vody, potápění) volíme bazény s ještě hlubším dnem. Ideálně takové, které mají dno ve více úrovních.

Tvar záleží na prostorových možnostech, může to být čtverec, obdélník, elipsa, kruh nebo libovolný tvar. Různé osmičky a tvary ledvinek se nehodí v případě, že jsme nepříznivě limitováni prostorem. Počítáme však s tím, že atypické tvary a rozměry zbytečně prodražují zastřešení.

Zastřešení prodlouží sezónu

Teplá voda i za nepříznivého počasí, snížení nákladů na vytápění, menší údržba a bezpečnost – to jsou plusové body, proč bazén zastřešit. Děti voda přitahuje jako magnet a neustále hlídat bazén nelze.

Foto: WWW.ALBIXON.CZ

Zastřešení Casablanca Infinity Evo je letošní novinkou. Je nejnižší, nenápadné, designově propracované. Je vyrobené z hliníkových profilů a kompaktního polykarbonátu o síle 4 mm.

Zastřešení s uzamykáním je jistota a klid. Také s ním nedochází k prudkému ochlazení vody, do jisté míry nahrazuje solární ohřev a zabraňuje drobným nečistotám vniknout na hladinu (prach, tráva, pyl, listí).

Může být v různých výškách, materiálech, s pojezdovými kolejnicemi i v bezpojezdovém provedení.

Materiál

Fóliové bazény volí ten, kdo preferuje zapuštěný bazén za příznivou cenu. Kvalitní bazény mají ocelovou konstrukci, snadno a rychle se montují, fólie je odolná vůči UV záření, chemicky upravené vodě, materiál odpuzuje mikroorganismy. Speciálními fóliemi lze zrekonstruovat i starý skelet, zajímavá je možnost volby rozmanitých barev i tištěných vzorů.

Sklolaminátové bazény jsou stálicí na trhu, mají skvělou životnost, jsou dokonale pevné a hladké, vyrobené jako monolitický kus bez svárů a spojů, jako je tomu u plastových bazénů. Materiál neoxiduje, je tepelně a tvarově stálý, odolný vůči mechanickému poškození, vybírat lze zajímavé odstíny. Dobrý poměr užitné vlastnosti – kvalita-cena.

Betonové bazény mají železobetonovou vanu vypláštěnou těžkou fólií o tloušťce 1,5 mm, nebo jsou obloženy keramickým obkladem či sklomozaikou, jsou odolné, s dlouhou životností, ale za vyšší cenu.

Kompozitní bazény představují vyšší řadu samonosných bazénů, které se navíc nemusejí po instalaci obetonovat. Konstrukce mají až 30leté záruky. Zákazník si může zvolit nejen tvar a velikost, ale i dno se dá profilovat do několika různých hloubek. Jsou to nejvhodnější bazény do oblastí s rizikem výskytu spodní vody vhodné i do interiérů.

Foto: WWW.MOUNTFIELD.CZ

Kompozitní bazén z řady Fort Wayne. Vybrat můžeme tvar i profil víceúrovňového dna (od 90 do 266 cm) s mělčinou pro děti a hloubkou pro skákání a potápění. Vytváří se na míru podle požadavků. S ohledem na extrémní životnost je vhodný do interiérů.

Samonosné bazény se vyrábějí z homogenních kopolymerů, mají dlouhou životnost, lze je na míru vytvořit v jakémkoliv tvaru a velikosti, dovezou se k zákazníkovi v hotovém stavu. Jsou nejprodávanější, nabízejí dobrý poměr cena – výkon.

Foto: WWW.ALBIXON.CZ

Samonosný bazén Albistone®z homogenních kopolymerů má bezvadné vlastnosti: vysoká barevná stálost, tepelná i mechanická odolnost. Možné jsou rozmanité tvary jako obdélník, ovál, kruh či atypický tvar.

Nerezové bazény – v tomto případě počítáme s vysokými investičními náklady, mají však i dlouhou životnost, nejsou náročné na údržbu, nepotřebují nátěr ani jinou povrchovou úpravu. Mají celistvý povrch bez pórů a spár, jsou velmi hygienické a jako jediné mají většinou prakticky využitelný a skutečně funkční přelivový systém. Nedoporučuje se slaná voda.

„Vzhledem k množství různých typů bazénů na trhu se vyplatí informovat o jejich rozdílech a vhodnosti. Firmě, která nabízí pouze jeden typ jako zaručeně nejlepší se vyhněte obloukem,“ radí Jiří Dobeš.

Zprovoznění na jaře

Bazén, který jsme na podzim zazimovali, čeká na uvedení do praxe. Chceme-li vše bez starostí, objednáme specializovanou firmu (s velkým časovým předstihem), ceny těchto služeb se liší a je vhodné se na ně ptát již při výběru vhodného bazénu. Stejnou službu pořídíte do tisícovky, ale i za několik tisíc (při větší vzdálenosti od firmy).

Foto: WWW.MOUNTFIELD.CZ

Sklolaminátový bazén Calypso je tvarově propracovaný a mimořádně pevný. Ručně se nanášejí vrstvy speciálního živce a vyztužují skelnou vrstvou. Výsledkem je pevnější a tvarově stálé sklolaminátové těleso bez svárů.

Chceme-li ušetřit a máme potřebné vybavení, pustíme se do práce sami. Kdy? Až se teplota vody stabilně drží nad 10 °C a noční teplota vzduchu neklesá pod bod mrazu. Nejdříve začneme bazén doplňovat vodou, která byla přes zimu upuštěna pod trysky. Následně vyčistíme dno a stěny, využijeme k tomu specializované přípravky.

K bazénu připojíme pískovou filtraci, zkompletujeme rozvody vody a instalujeme ohřev vody, případně zařízení na její úpravu. Doplníme vodu až do úrovně středu skimmeru. Poté se pustíme do úpravy vody, zjistíme její pH, úroveň tvrdosti, druhý den změříme koncentraci volného chlóru.

Tipy a rady

Praktické jsou bazény s tzv. přelivovou hranou. Hladina vody je až po okraj, nečistoty odtečou do žlábku, při plavání se netvoří vlny a koupání je bezpečnější pro děti.

Účinně funguje přeliv např. u nerezových bazénů. U ostatních je potřebná precizní stavební příprava (hraje se doslova o milimetry).

Foto: WWW.BALAREPO.CZ

Laminátový kompozitní bazén Seč je střední velikosti, má pohodlné široké schodiště s možností posezení a perličkové lázně. Délka 6,5 m, šířka 3 m a hloubka 1,35 m.

Klasická písková filtrace je nejúčinnější, zachycuje veškeré nečistoty. Pro správnou funkci musí přefiltrovat celý objem bazénu za 6–8 hodin, ale při vysokých teplotách musí vše zvládnout za 3–4 hodiny. Výkon filtrace je zásadní a volíme ho podle objemu bazénu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Hitem je bazén se slanou vodou bez chemických přípravků na bázi chlóru. Vše zařídí salinační jednotka v kombinaci se slanou vodou. Systém je nenáročný na provoz a hlavně šetrný a zdravý vůči lidské pokožce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám