Hlavní obsah

Jak se na terase či balkonu za chladných večerů ohřát

Novinky, nes

S teplými večery je pro letošní rok patrně již definitivně konec, pořád je ale dost hezky na to, abychom večery trávili při příjemném posezení na terase, zahradě či na balkoně. Vkrádající se chlad pak snadno zaženeme pomocí venkovních zářičů a ohřívačů.

Foto: Hornbach

Terasový zářič Eurom Quarz 2200 W má tři stupně ohřívání, dálkové ovládání, možnost stmívání i natáčení. Cena: 41490 Kč.

Článek

Ačkoli první chladné dny podzimu již letos o sobě daly vědět, lze doufat, že se ještě dočkáme příjemného babího léta a na terasách, zahradách či na balkonech nás čeká stále spousta příjemných večerů. S ubývajícím sluníčkem bude ubývat i příjemného tepla a to – má-li být posezení příjemné – bude třeba nějak nahradit. Naštěstí jsou k dispozici dostupná řešení v podobě venkovních zářičů a ohřívačů.

Tepelné zářiče používají jako zdroj buď elektrickou energii, nebo plyn, konkrétně propan-butan. Při jejich výběru je nutné se řídit především velikostí vytápěného prostoru. Pídit se proto budeme především po informaci o výkonu konkrétního spotřebiče. Velmi praktické je, má-li ohřívač či zářič termostat a tedy i možnost nastavení několika stupňů intenzity topení, z bezpečnostního hlediska by pak neměla určitě chybět pojistka proti přehřátí.

Z kategorie praktických informací je dobré si u plynových spotřebičů ověřit, jaké láhve k nim bude třeba pořídit (zpravidla to jsou klasické desetilitrové), u elektrických je jistě dobré si všimnout, jak dlouhý mají přívodní kabel, a u modelů s ventilátorem je určitě vhodné si už v obchodě ověřit, jestli nebudou příliš hlučet.

Elektrické infrazářiče a ohřívače

Použití elektrických přístrojů je poněkud limitováno tím, že je potřeba jim zajistit připojení do sítě. Na druhé straně, mnoho z nich lze pak využít nejenom na terase či balkoně, ale také v interiéru. Díky schopnosti začít topit okamžitě po zapnutí se proto hodí nejenom na terasy či balkony, ale zároveň je lze využít k běžnému vytápění či přitápění na chatách a chalupách.

Foto: Hecht

Závěsný infrazářič lze použít například pod střechami krytých teras a altánů, neboli všude tam, kde bude chráněn před deštěm a sněhem. Jeho retro design připomíná starou lampu, teplo z dvojice karbonových trubic je sálavé. Cena: 2990 Kč.

Velmi často je lze podle potřeby nasměrovat tak, aby topily tam, kde je teplo potřeba nejvíce. Mají zpravidla pojistku proti přehřátí a obvykle nebývá problém je přenášet. Na druhé straně, sloužit by měly jen ke krátkodobému topení, neboť mají velkou spotřebu. Jejich ceny začínají pod hranicí 500 korun za infrazářiče, přes terasové zářiče zavěšené od stropu v ceně dvou až tří tisíc a samostatně stojící zářiče za cenu okolo čtyř tisíc až po modely zářičů s velkým výkonem i přes 1500 W s dálkovým ovládáním a dalšími funkcemi za částky i přes sedm tisíc korun.

Zahradní lehátko je symbolem pohody

Tipy a trendy

Topení plynem

Druhou možností, jak si na terase či na balkonu přitopit, je pořídit si plynové topidlo. S jejich použitím v interiéru je to o něco horší, protože je lze používat pouze v dobře větraných místnostech. Což v zimě pak poněkud ztrácí na účinku.

Jejich velkou výhodou je nezávislost na elektrické energii a tudíž možnost libovolně je umístit kdekoli v exteriéru. Jako zdroj používají nejčastěji velké, 10kg propan-butanové láhve, které mívají ukryté v základně, takže pak nijak nekazí estetický dojem. A hlavně – nikde nepřekážejí.

Foto: Mountfield

Robustní plynový zářič Venezia vytvoří příjemné teplo kdekoli ve venkovních, dobře větraných prostorách. Kvalitní nerezová ocel zpracovaná do stylového designu bude slušet každé terase či zahradě. Cena: v těchto dnech ve slevě za 5350 Kč.

Plynové ohřívače a zářiče produkují sálavé teplo, a to při minimální spotřebě, jejich účinnost je tedy velmi vysoká. V porovnání s elektrickými spotřebiči mají ovšem nižší účinnost v oblasti infrazáření.

Stejně jako u elektrických topidel lze také u plynových regulovat intenzitu topení.

Ceny plynových spotřebičů jsou o něco vyšší, plynový teplomet lze pořídit od částky mírně přes 600 korun, výkonnější topidla a teplomety pak od dvou tisíc korun do čtyř tisíc. Většinu samostatně stojících topidel je možné však pořídit za částky v rozpětí od 7000 do 9000 korun.

Anketa

Máte na terase/balkonu nějaký zdroj topení?
Ano, máme.
19,8 %
Ještě ne, ale asi ho budeme kupovat.
10,2 %
Měli jsme, ale už ho nemáme.
1,5 %
Ne, nemáme.
68,5 %
Celkem hlasovalo 1156 čtenářů.

Reklama

Související články

Vytvořte si na zahradě vlastní oázu klidu

Balkon, terasa i malý dvorek lze přizpůsobit venkovnímu životu a my si můžeme užívat v zeleni. Počasí je příjemné, dny se prodloužily a mít vlastní oázu klidu...

Venkovní kuchyně je nejen kulinářským rájem

Příprava pokrmů na zahradě, terase či na balkoně má své kouzlo, navíc skýtá příležitost k posezení s rodinou a přáteli. Zahradní kuchyni postaví šikovní...

Výběr článků

Načítám