Hlavní obsah

Houby nemusejí růst jen v lese. Můžete je pěstovat na zahradě, dokonce i doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žampiony, hlíva ústřičná, ale i klasické lesní houby jako hřiby, lišky nebo kozáci. My Češi jsme sice ve světě jedničky, co se týče houbaření, spoléhat se ale jen na plody lesa nemusíme. Houby lze pěstovat i na zahradě, některé druhy ve sklepě, dokonce i v bytě.

Foto: František Petrák, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Hlíva ústřičná

Pěstování hlívy ústřičné si oblíbili zkušení zahrádkáři i začátečníci. Možností, jak na to, je hned několik.

Nejjednodušší je zakoupit si v zahradnictví či hobby marketu hlívovou zahrádku, tedy kompletní balení s již naočkovanou sadbou a houby pěstovat přímo v něm.

Dalšími možnostmi je pěstovat hlívu v pytlích na slámě nebo na dřevu.

Máte rádi hlívu ústřičnou? Návod na pěstování na slámě, dřevu i v zakoupené sadbě

Zahrada

Žampiony

Pečárka dvouvýtrusá, což je správný název pro žampiony, se dá pěstovat ve sklepě, skleníku, na balkoně i v bytě. Podobně jako u hlívy ústřičné také pěstování žampionů si lze usnadnit zakoupením „kostky“ lisovaného substrátu a sáčku s krycí zeminou.

Substrát při pokojové teplotě proroste podhoubím. Poté stačí vystřihnout svrchní stranu obalu a do substrátu nastlat krycí zeminu. Ta od té doby musí být neustále vlhká. Až podhoubí proroste i krycí zeminou, celá kostka se přemístí na chladnější místo a přestává se zalévat. Zhruba za týden se objeví první drobné hlavičky žampionů.

Pěstovat můžete také na vlastním kompostu, k tomu si ale musíte obstarat koňský hnůj, který se následně musí upravit do zapářky. Tento postup se doporučuje zkušenějším pěstitelům.

Žampiony na čtyři způsoby

Zdraví

Pěstování hub v bytě

Pokud nechcete houby pěstovat žádným výše uvedeným stylem, moderní možností jsou designová zařízení, která za vás dohlížejí na růst hub od začátku do konce.

Jde v podstatě o box s průhlednými stěnami, do nějž se vloží blok se substrátem a podhoubím konkrétního druhu hub. Pak už stačí jen stisknout knoflík na boku, dívat se a čekat.

I uprostřed města lze mít po ruce čerstvě vypěstované houby

Jak na to

Pěstování lesních hub na zahradě – hřiby, lišky, kozáci

Hřiby, lišky nebo třeba kozáky jde pěstovat i na zahradě, není to však jen tak. Pokud na zahradě nemáte stromy, s houbami se můžete rozloučit. Houby totiž žijí v symbióze s dřevinami – podhoubí uvolňuje z půdy důležité živiny a strom je společně s vodou nasává, na oplátku posílá organické látky – mnoho hub bez této výměny nedokáže existovat.

Houbám se bude dařit u borovice, jedle, břízy, buku nebo dubu. Je ideální, máte-li zahradu v blízkosti lesa, houby se totiž mohou rozšířit z lesních porostů sporami.

Pokud máte na zahradě stromy, ale v blízkosti žádný les, můžete jeho prostředí uměle vytvořit právě sporami, které si na zahradu donesete společně s mulčovací kůrou, v níž bývají obsaženy především spory smržů, a v různých substrátech pro rostliny, jejichž základ tvoří rašelina a kůrová drť.

Oblíbené recepty z hub

Zdraví

Houby je třeba pěstovat na stinném a vlhčím stanovišti, kam nedopadá přímé sluneční záření, ale má dostatek rozptýleného světla.

Pokud chcete zvýšit své šance, můžete si zakoupit i méně rozšířenou, profesionálně připravenou a testovanou sadbu hřibovitých hub, a to buď ve formě práškové směsi připravené z podhoubí či spor, nebo suspenze s živými zárodky několika druhů lesních hub.

Zeminu kolem stromů odhrabte až ke kořenům do hloubky 10–20 cm, v kruhu asi 1 až 2 metry kolem kmene stromu rozsypte nebo nalijte práškové směsi a suspenze. Půda by měla být vlhká. Houby lze vysazovat od jara do podzimu při teplotách nad 10 °C.

Místo pak pravidelně, nejlépe večer, kropte vodou. První sklizně se dočkáte následující rok koncem léta nebo na podzim. Vhodné je také dosypávat na místo polorozložené suché listy a lesní hrabanku. Důležité také je, aby nezarostlo plevelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám