Hlavní obsah

Živé zahradní bordury, které neomrzí

Právo, Adéla Mclintock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhonu, který nemá borduru, něco chybí. Stejně jako obrazu bez rámu. Díky pěknému lemování prokoukne i zahradní pěšina, schody nebo třeba trávník. Stačí jen zvolit správné rostliny. Jaké to jsou?

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Růžové obláčky. Bohatstvím něžných květů a dužnatých listů okouzluje lomikámen stinný (Saxifraga umbrosa).

Článek

Pokud úpravám bordur nechceme věnovat extrémně náročnou péči, sáhneme po rostlinách, které nejsou příliš dobyvačné a udržují si kompaktní vzrůst.

Dalším bodem k dobru je houževnatost, pěkný tvar nebo barva a vůbec atraktivní vzhled, protože tvoří první linii, jejíž nedokonalosti už nic neschová.

Přirozená proměnlivost

Na rozdíl od kontur z cihel, kamene nebo betonu působí dekorativní listy a barvité květy jemnějším, přirozenějším dojmem. Vyvíjejí se, reagují na světlo, změnu ročního období. Jinak vypadají na slunci, po dešti, pod vlečkou z jinovatky. Pohled na ně nás rozhodně nebude nudit.

Pomocí načechraných trav, volně rostlých keříků a kvetoucích rostlin vytvoříme plynulý přechod k zatravněné ploše, opticky změkčíme ostré hrany chodníku či záhonu a zahladíme jejich kostrbaté okraje. Střihem tvarované plůtky působí strnuleji, dosáhneme s nimi však velice precizního zakončení.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Dekorativní trávy. Nejsou ani moc křiklavé, ani rozpínavé. Perfektně se hodí do moderní zahrady.

Pravidla výběru

Lemové rostliny, aby přinesly kýžený účinek, nesmějí převyšovat ostatní rostliny v záhonu. Pro sousedy za nimi zase platí, že do lemu nemají prorůstat, sklánět se nad něj ani mu jinak zaclánět.

Na frekventovaných místech najdou uplatnění pouze odolné druhy, kterým neublíží občasné sešlápnutí či nájezd sekačkou.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Stálezelená geometrie. Pečlivě upravené linie zimostrázu (Buxus) akcentuje lem z dřevěných latí.

Bordura jako součást pestrého smíšeného záhonu by měla mít sjednocující efekt. Toho dosáhneme nejlépe jedním maximálně dvěma druhy rostlin, které s osázením barevně harmonizují.

U kontrastních lemů si dáme pozor na barevnou vyváženost. Jestliže rám tvoří např. výrazně purpurové dlužichy (Heuchera), je vždy lepší, když stejnou barvu ponese i některá z rostlin v záhonu.

Kdo upřednostňuje neutrální zelenou, zaměří se na druhy celoročně atraktivní. Krom oblíbeného zimostrázu (Buxus) jsou to brsleny (Euonymus fortunei), bergenie (Bergenia), vytrvalé hvozdíky (Dianthus), trávnička přímořská (Armeria maritima) či bohatě kvetoucí lomikámen stinný (Saxifraga umbrosa) s listy v lesklých dužnatých růžicích.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Linky z purpuru. Odrůda Atropurpurea Nana dřišťálu Thunbergova (Berberis thunbergii) vyniká kompaktním vzrůstem.

Na výsluní i ve stínu

O slunečné pozice si říkají jednoleté aksamitníky (Tagetes), zářivě rudé šalvěje (Salvia splendens) a něžná tařicovka přímořská (Lobularia maritima), která na pohled připomíná našlehané mléko.

Z trvalek si v teple lebedí šanta (Nepeta), čistec vlnatý (Stachys byzantina), rozchodníkovec (Hylotelephium). Bez problémů si vystačí pouze s vodou ze srážek a radost dělají i včelám a motýlům.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Jako mléčná pěna. Tak působí tařicovka přímořská (Lobularia maritima), kterou vyséváme ven v dubnu.

Zakrslým keřům vhodným do bordur, jako jsou tavolník japonský (Spiraea japonica) Little Princess, vajgélie (Weigela florida) Piccolo nebo nepřehlédnutelný červenolistý kultivar Atropurpurea Nana dřišťálu Thunbergova (Berberis thunbergii) nevadí polední úpal, ale spokojeně porostou i v polostínu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Aromatická šanta (Nepeta). Ač jí do cesty vstoupil mák, umí smíšený záhon poutavě opticky sjednotit.

Lehké zastínění vyhovuje pestrolistým dlužichám, nazlátlé, časně rašící ostřici vyvýšené (Carex elata) Aurea, kostřavám (Festuca), kakostům (Geranium) a kontryhelu (Alchemilla mollis), jehož květenství včas odstraníme, aby se rozpustile nesemenil po okolí.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Nenáročný kakost (Geranium sanguineum). Punc dokonalosti dá květinovému záhonu i křovinatému pásu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Všestranný kontryhel (Alchemilla mollis). Roste ukázněně podél schodů. Nesmíme ho však nechat vysemenit.

Pro pěkné olemování ve stínu se báječně hodí populární bohyšky (Hosta), bergenie, všelijaké kapradiny či rákosík japonský (Hakonechloa macra) tvořící kaskády jemných listů.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Hra tvarů. Za stálezelenými bergeniemi (Bergenia) se zdvihají řemenité listy denivek (Hemerocallis).

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám